

OGRÓD W MIEŚCIE


Za nami I edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego "Rośliny, owady i miód". W dniach 8-10 września w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego zgromadzili się najlepsi polscy producenci żywności, artyści, rzemieślnicy i specjaliści z różnych dziedzin związanych z kulinariami
Temat pierwszego panelu „O dobrym jedzeniu – czym tak naprawdę jest ekologia?”, który poprowadziła Agata Michalak, był dobrym wstępem do wszystkich rozmów podczas festiwalu. Czym jest dobre jedzenie z perspektywy środowiska, a czym dla zwykłych konsumentów, smakoszy czy szefów kuchni? Co to znaczy „polska kuchnia”? Jak połączyć stare z nowym? Jak stabilne są nasze źródła żywności? Czy świadomie wybierając i jedząc ryby, można wpłynąć na problem przełowienia? To tylko niektóre z pytań poruszonych w wykładach i dyskusjach. Wśród panelistów znaleźli się m.in.: prof. Jarosław Dumanowski, prof. Fabio Parasecoli, prof. dr. hab. Agnieszka Wierzbicka, Michał Kuter, Grzegorz Kwapniewski, Piotr Petryka czy Małgorzata Minta.
Z kolei warsztaty poprowadzili m.in.: Kasia Błażejewska-Stuhr, Karolina Szaciłło czy Mateusz Szuchnik. Odbyły się także degustacje win z „Magazynem Wino” oraz piw z Browaru Trzech Kumpli.
W ramach festiwalu zorganizowano również pokazy filmowe w kinie Muranów: „Singhampton Project”, „Korzeń” oraz „W obronie jedzenia”. Na zakończenie festiwalu Federacja Polskich Banków Żywności wraz z Magdaleną Łapanowską i Jakubem Emanuelem Malcem, szefem kuchni hotelu Novotel, zorganizowali warsztaty Effect Zupa Disco. Już teraz trzymamy kciuki za kolejną edycję festiwalu.
„Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.
Zobacz także

Czwarta edycja targów Mazury HoReCa - za nami

Prestiżowe konkursy kulinarne, pokazy znanych szefów kuchni, specjalistyczne szkolenia, klienci z całej Polski i najlepsi dostawcy - tak można scharakteryzować IV edycję targów Mazury HoReCa, które odbyły się 9 i 10 kwietnia w Ostródzie.

TARGI EUROGASTRO I WORLDHOTEL 2018 ZA NAMI

22. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne Euro Gastro oraz 11. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel w dniach 21-23 marca odwiedziło 19 117 osób. Czekało na nich 268 wystawców z 20 krajów.

Bocuse d’Or Europe 2018 za nami!

W dniach 11-12 czerwca dwadzieścia najlepszych europejskich duetów kucharskich walczyło podczas Bocuse d’Or Europe 2018 w Oval Lingotto Fiere Torino o awans do Wielkiego Finału w Lyonie 2019.

Bottiglieria 1881 z Krakowa z Gwiazdką Michelin!

To trzecia polska restauracja z tym wyróżnieniem, ale pierwsze odznaczenie dla lokalu spoza Warszawy. W stolicy bez zmian - swój status utrzymały Atelier Amaro oraz Senses Restaurant. Obie z jedną gwiazdką.

V Jubileuszowa Gala Żółtego Przewodnika Gault&Millau na 2019 rok - nagrody, premiery, niespodzianki!

Jubileuszowa, bo już piąta Gala Premierowa Gault&Millau, która odbyła się 26 listopada 2018 r. w Gdańsku. Nie tylko była okazją dla debiutu Żółtego Przewodnika na rok 2019, ale także wręczenia nagród najlepszym szefom kuchni.

Kulinarny Puchar Polski 2019 - składniki obowiązkowe

Już tylko kilka tygodni dzieli nas od 19. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Na początku lipca organizatorzy konkursu ogłosili składniki obowiązkowe, z którymi będą musieli zmierzyć się zawodnicy konkursu.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

