W przyjemnej nadmorskiej atmosferze festiwalowicze oprócz degustacji mieli okazję poszerzyć wiedzę, czerpiąc ją bezpośrednio od osób ściśle związanych ze światem whisky, poprzez szereg masterclasses i prelekcji. W tym roku dzięki uprzejmości wystawców festiwal gościł m.in. Andy’ego MacDonalda, Kirsten Grant, Charlesa Macleana oraz Johna Quinna. W programie znalazły się również liczne animacje, m.in. warsztaty z blendingu, bingo, foodpairing, warsztaty tańca czy gry na dudach. Wydarzenie uświetniły koncerty Kuby Sienkiewicza i Tymona Tymańskiego oraz wieczorne after party. Festiwal Whisky Jastrzębia Góra swoim charakterem i stylem wyznacza nowe trendy w budowaniu wizerunku tej kategorii alkoholu. Luźny charakter festiwalu w połączeniu z potężną dawką wiedzy tematycznej, serwowanej przez największe autorytety świata whisky, trafia w gusta zarówno koneserów whisky, jak i początkujących adeptów.
Na V edycję Festiwalu Whisky Jastrzębia Góra organizatorzy i wystawcy zapraszają już 24 i 25 sierpnia 2018 r.
„Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.