x

McDonald’s testuje papierowe słomki

Kategoria: Twój biznes - wiedza    09.01.2019

Plastikowe słomki co najmniej od połowy 2018 roku są tematem numer jeden wszystkich, dla których ekologia jest ważna. Do tego grona dołączyła również sieć McDonald’s, która w wybranych restauracjach na terenie Polski postanowiła przetestować rozwiązania mogące zastąpić słomki wykonane z plastiku.

Kubek z papierową słomką. Foto: materiały prasowe
Kubek z papierową słomką. Foto: materiały prasowe

Każdego dnia w restauracjach McDonald’s na całym świecie obsługiwanych jest 69 milionów ludzi. W Polsce sieć posiada 422 restauracje, w których posiłki spożywa średnio 700 tys. osób dziennie. Każdy przygotowany w McDonald’s posiłek wydawany jest w opakowaniach jednorazowych, co generuje ogromną ilość odpadów. Zgodnie z ogłoszoną przez McDonald’s rok temu strategią Scale for Good do roku 2025 wszystkie odpady opakowaniowe z sal jadalnych będą trafiać do recyklingu. Już w tej chwili ok. 90% polskich lokali zaopatrzona jest w kosze umożliwiające klientom segregację odpadów. Jednym z problemów w dalszym recyklingu odpadów opakowaniowych są plastikowe słomki: - Słomki ze względu na swój mały rozmiar są trudne do wychwycenia przez systemy segregacji odpadów i dlatego nie są poddawane segregacji i recyklingowi w takim stopniu, jak inne odpady plastikowe. W minionym roku dużo mówiło się o tej kwestii. To jednak tylko jeden z aspektów szerszego tematu opakowań jednorazowych, na którym się skupiamy w ramach strategii Scale For Good. - mówi Anna Borys-Karwacka, dyrektor ds. korporacyjnych McDonald’s Polska.

Serweta na tacę z opisem strategii Scale for Good. Foto: materiały prasowe
Serweta na tacę z opisem strategii Scale for Good. Foto: materiały prasowe

7 stycznia br. McDonald’s Polska rozpoczął testy rozwiązań alternatywnych wobec plastikowych słomek. Klienci odwiedzający wybrane lokale sieci przy zamówieniu napojów mogą zdecydować, czy chcą otrzymać słomkę

plastikową, papierową czy całkowicie zrezygnować z użycia słomki. Sieci zależy przede wszystkim na poznaniu preferencji Polaków, ale także na budowaniu świadomości, że nawet małe decyzje mogą wiele znaczy w skali globalnej. Testy nowych rozwiązań prowadzone są w kilkunastu krajach na świecie, a ich zbiorcze wyniki zadecydują o tym, jakie rozwiązanie zostanie wprowadzone w restauracjach McDonald’s.

 

 


Papierowe słomki będzie można przetestować do 27 stycznia 2019 w 6 restauracjach McDonald’s:

  • Warszawa, ul. Świętokrzyska 3;
  • Katowice, ul. Stawowa 5;
  • Poznań, ul. Grunwaldzka 104 c;
  • Gdańsk, ul. Bażyńskiego 2;
  • Wrocław, Rynek 30;
  • Mrągowo.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

28 maja - Święto Burgera. Jakie burgerowe smaki wybierają Polacy?

Burger zaskarbił sobie podniebienia Polaków już trzy dekady temu. Według danych Uber Eats, wśród najpopularniejszych dań dostępnych w aplikacji to właśnie on niepodzielnie króluje w rankingu dostaw.

Jakie dania Polacy najchętniej zamawiali w wakacje?

Najczęściej zamawianym przez nas w wakacje jedzeniem z dowozem były dania z kurczakiem - wynika z analizy kilkuset tysięcy zamówień składanych od 1 czerwca za pośrednictwem aplikacji Uber Eats. Chętnie jedliśmy także burgery, pizzę, kebaba i pad thai.

Menu zaprojektowane z głową

W dużej mierze to właśnie na podstawie karty dań klienci wyrabiają sobie opinię na temat restauracji. Na co więc warto zwrócić uwagę podczas projektowania menu, by zrobić dobre wrażenie na gościach?

Kolejne firmy z branży HoReCa odchodzą od jaj kur z chowu klatkowego

Ten globalny trend jest coraz bardziej widoczny w sieciach sprzedaży detalicznej, hurtowej, w gastronomii, hotelarstwie oraz wśród producentów żywności. Wpisuje się to w nastroje społeczne i stale rosnącą świadomość konsumentów.

Akademia Leona Koźmińskiego i McDonald’s Polska tworzą wspólnie studia

W całej Europie coraz popularniejsze są studia dualne, czyli praktyczne kierunki łączce naukę i przedmioty teoretyczne z praktyką zawodową. Tego typu kierunki poszukiwane są również w Polsce.

#Gastropomaga, czyli jak branża wspiera lekarzy i szpitale

Restauratorzy - choć sami walczą o przetrwanie - chętnie włączają się do pomocy tym, którzy na co dzień zmagają się z epidemią. Ze zgromadzonych w magazynach zapasów przygotowują pełnowartościowe posiłki i dowożą je do placówek medycznych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej