McDonald’s testuje papierowe słomki
Kategoria: Twój biznes - wiedza

Plastikowe słomki co najmniej od połowy 2018 roku są tematem numer jeden wszystkich, dla których ekologia jest ważna. Do tego grona dołączyła również sieć McDonald’s, która w wybranych restauracjach na terenie Polski postanowiła przetestować rozwiązania mogące zastąpić słomki wykonane z plastiku.

Kubek z papierową słomką. Foto: materiały prasowe
Kubek z papierową słomką. Foto: materiały prasowe

Każdego dnia w restauracjach McDonald’s na całym świecie obsługiwanych jest 69 milionów ludzi. W Polsce sieć posiada 422 restauracje, w których posiłki spożywa średnio 700 tys. osób dziennie. Każdy przygotowany w McDonald’s posiłek wydawany jest w opakowaniach jednorazowych, co generuje ogromną ilość odpadów. Zgodnie z ogłoszoną przez McDonald’s rok temu strategią Scale for Good do roku 2025 wszystkie odpady opakowaniowe z sal jadalnych będą trafiać do recyklingu. Już w tej chwili ok. 90% polskich lokali zaopatrzona jest w kosze umożliwiające klientom segregację odpadów. Jednym z problemów w dalszym recyklingu odpadów opakowaniowych są plastikowe słomki: - Słomki ze względu na swój mały rozmiar są trudne do wychwycenia przez systemy segregacji odpadów i dlatego nie są poddawane segregacji i recyklingowi w takim stopniu, jak inne odpady plastikowe. W minionym roku dużo mówiło się o tej kwestii. To jednak tylko jeden z aspektów szerszego tematu opakowań jednorazowych, na którym się skupiamy w ramach strategii Scale For Good. - mówi Anna Borys-Karwacka, dyrektor ds. korporacyjnych McDonald’s Polska.

Serweta na tacę z opisem strategii Scale for Good. Foto: materiały prasowe
Serweta na tacę z opisem strategii Scale for Good. Foto: materiały prasowe

7 stycznia br. McDonald’s Polska rozpoczął testy rozwiązań alternatywnych wobec plastikowych słomek. Klienci odwiedzający wybrane lokale sieci przy zamówieniu napojów mogą zdecydować, czy chcą otrzymać słomkę

plastikową, papierową czy całkowicie zrezygnować z użycia słomki. Sieci zależy przede wszystkim na poznaniu preferencji Polaków, ale także na budowaniu świadomości, że nawet małe decyzje mogą wiele znaczy w skali globalnej. Testy nowych rozwiązań prowadzone są w kilkunastu krajach na świecie, a ich zbiorcze wyniki zadecydują o tym, jakie rozwiązanie zostanie wprowadzone w restauracjach McDonald’s.

 

 


Papierowe słomki będzie można przetestować do 27 stycznia 2019 w 6 restauracjach McDonald’s:

  • Warszawa, ul. Świętokrzyska 3;
  • Katowice, ul. Stawowa 5;
  • Poznań, ul. Grunwaldzka 104 c;
  • Gdańsk, ul. Bażyńskiego 2;
  • Wrocław, Rynek 30;
  • Mrągowo.

 

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Akademia Leona Koźmińskiego i McDonald’s Polska tworzą wspólnie studia

W całej Europie coraz popularniejsze są studia dualne, czyli praktyczne kierunki łączce naukę i przedmioty teoretyczne z praktyką zawodową. Tego typu kierunki poszukiwane są również w Polsce.

Stacja paliw ulubioną "kawiarnią" Polaków

Stacje paliw to zdecydowanie numer 1 wśród miejsc, w których Polacy piją kawę poza domem. Najczęściej spontanicznie wymieniane miejsca z kawą to Orlen, McDonald’s oraz Starbucks. Kawę poza domem pije 51% Polaków - wynika z badania Cafe Monitor ARC Rynek i Opinia.

Polacy to odkrywcy smaków - udowadnia raport Pyszne.pl

Wegetarianizm, kuchnia gruzińska i silna hierarchia posiłków to najważniejsze trendy żywieniowe w Polsce - wynika z raportu serwisu Pyszne.pl pokazującego co, jak i kiedy jemy.

Sfinks stawia na franczyzę

Sfinks Polska obecnie zarządza 97 lokalami w modelu franczyzowym, co stanowi 54% portfela. Obecnie jednym z głównych celów strategicznych firmy jest rozwój sieci franczyzowej i zwiększenie jej udziału do ponad 60% portfela.

Otto Pompieri wycofuje plastikowe słomki i opakowania

Warszawska restauracja Otto Pompieri przyłączyła się do globalnego trendu ograniczenia plastikowych odpadów. Nie podaje już do napojów plastikowych słomek, a dania na wynos są wysyłane w innowacyjnych, ekologicznych opakowaniach.

DOBRE JEDZENIE ZACZYNA SIĘ OD CZYSTYCH RĄK

Higiena rąk to podstawa w gastronomii. Zasady związane z ich myciem są wpisane w systemy ghp i haccp. Jednak samo opłukanie wodą czy nawet wodą z mydłem nie jest wystarczające. Nadal wiele osób nie wie, jak prawidłowo myć ręce lub kiedy umycie rąk jest konieczne.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej