x

Selgros fundatorem Wigilii Caritas dla niemal 10 tys. osób

Kategoria: Wydarzenia - otwarte

To już 16 raz kiedy przy wigilijnym stole Caritas spotkają się samotni i potrzebujący. Współorganizatorem tego ważnego wydarzenia jest Selgros Cash&Carry, dzięki czemu może przyjąć ono charakter ogólnopolski. Firma przekazała na ten cel ponad 35 ton żywności.

Wieczerze odbędą się w największych miastach w całym kraju. - Udział w Wigilii Caritas to już tradycja w naszej firmie. Z dużą satysfakcją obserwujemy, że dzięki naszemu zaangażowaniu, skala wydarzenia może się powiększać. Na co dzień dostarczamy produkty spożywcze do restauracji i sklepów, w tym szczególnym, świątecznym czasie chcemy się nimi podzielić również z osobami potrzebującymi w całej Polsce, trafiając do 10 tysięcy osób. W tym roku przekazaliśmy na ten szczytny cel ponad 35 ton żywności – mówi Cezary Furmanowicz, Dyrektor Marketingu Selgros Cash&Carry i Transgourmet.

Akcja pod hasłem Wigilia Caritas odbędzie się 24 grudnia br. w 24 miastach Polski, m.in. w Częstochowie, Krakowie, Poznaniu, Gliwicach, Białymstoku i Kielcach. Na spotkania zaproszone są osoby bezdomne, samotne i znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej. To największe przedsięwzięcie wigilijne dla potrzebujących w kraju, co roku gromadzące około 10 tys. osób, które z różnych powodów nie mogą spędzić tego dnia inaczej. W przygotowanie potraw i organizację spotkań zaangażowanych zostało 2500 wolontariuszy.

– Wigilia kojarzy nam się z ciepłem, rodziną zgromadzoną wokół stołu nakrytego białym obrusem, zastawionego dwunastoma potrawami. Caritas już od wielu lat organizuje spotkania wigilijne dla wszystkich, którym brakuje bliskości, rodziny i świątecznego stołu. Wspólnota tych, którzy potrzebują i tych, którzy pomagają jest w tych dniach niezwykle cenna. Zależy nam, aby w tym wyjątkowym czasie nikt nie czuł się samotny i zapomniany – mówi ks. Krzysztof Sroka, zastępca Dyrektora Caritas Polska.

W ramach wsparcia firma Selgros Cash&Carry na potrzeby wigilii przekazała produkty niezbędne do ich przygotowania i podania. Łącznie do oddziałów Caritas z poszczególnych diecezji i archidiecezji w całej Polsce, trafiło niemal 3 tony patroszonego karpia, 1 tona śledzia, 3 tys. litrów koncentratu barszczu oraz 21 tys. litrów napojów. Ponadto, firma przekazała również naczynia, sztućce i opakowania jednorazowe oraz okolicznościowe torby na prezenty. Wszystkie produkty dostarczano z hal handlowych zlokalizowanych w miastach lub w pobliżu miejscowości w których odbywały się Wigilie Caritas.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

AMBASADA AUSTRALII ZAPRASZA NA DEGUSTACJĘ WIN

Już niebawem pojawi się okazja, by lepiej poznać wina australijskie. Degustacja tych trunków odbędzie się 30 maja w restauracji Concept 13 przy ul. Brackiej 9 w Warszawie.

WKRÓTCE WYPŁYWA TRANSATLANTYK

14-21 lipca br. w Łodzi odbędzie się festiwal filmowy Transatlantyk. Organizatorzy jak co roku przygotowali bogaty program Kina Kulinarnego. Sekcja Kina Kulinarnego odbędzie się w dniach 15-19 lipca 2017.

Chef’s Table w Water & Wine

Chef's Table to nowa propozycja wyjątkowego konceptu restauracyjnego dla pasjonatów fine diningu. W specjalnie zaaranżowanym nowym miejscu, w małych (maksymalnie 8-osobowych) grupach goście spotkają się przy stole, który sąsiaduje z otwartą kuchnią.

Trwają przygotowania do finału Les Chefs en Or

Les Chefs en Or to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Europie, organizowany przez Transgourmet Francja. Już teraz, w nowo otwartym Instytucie Kulinarnym Transgourmet, do finału przygotowują się polscy reprezentanci, występujący w kategoriach Szef Kuchni i Uczeń.

WYJĄTKOWY TYDZIEŃ WYJĄTKOWYCH RESTAURACJI

Już w dniach 20-28 lutego w Warszawie i w Krakowie odbywa się druga edycja festiwalu Fine Dining Week. To nowa inicjatywa organizatorów Restaurant Week.

"Królewski stół" zawładnął Wilanowem

II edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego pod hasłem "Królewski stół" odbyła się 15 i 16 września na warszawskim Wilanowie. Podczas dwóch dni uczestnicy wzięli udział w 40 wykładach i panelach dyskusyjnych oraz 60 warsztatach i pokazach kulinarnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej