Sześć gwiazdek w Trójmieście
Kategoria: Miejsca

Paco Pérez, znany hiszpański szef kuchni już w drugiej połowie przyszłego roku otworzy swoją restaurację w Gdańsku. Katalońskiego pochodzenia kucharz do tej pory był odznaczony łącznie sześcioma gwiazdkami Michelin.

Arco by Paco Pérez, bo tak będzie nazywać się nowy obiekt sygnowany przez hiszpańskiego kucharza powstanie w prestiżowej lokalizacji, na 33. piętrze budynku Olivia Star na terenie kompleksu biznesowego Olivia Business Centre w Gdańsku.

To kolejna restauracja Katalończyka. Do rodziny jego projektów zalicza się m.in. restauracja Miramar (2**) w Llança (gdzie menu degustacyjne składa się z 30 dań), Enoteca (2**) w Hotelu Arts w Barcelonie (menu inspirowanie kuchnią śródziemnomorską) oraz Terra (1*) w Gironie. Poza granicami Hiszpani Pérez prowadzi do tej pory tylko jedną restaurację – 5 (Cinco) by Paco Pérez (1*) w hotelu Das Stue w Berlinie. Oprócz gwiazdkowych konceptów, jest także właścicielem casualowych miejsc w Barcelonie: Restaurante La Royale (z burgerami) oraz BAO Bar (miks kuchni azjatyckiej i katalońskiej). Paco Pérez był gościem specjalnym podczas ubiegłorocznej Gali Akademii Gastronomicznej w Polsce. Oficjalną informację o restauracji Katalończyka jako pierwszy ogłosił Prezydent AIG – Maciej Dobrzyniecki na swoim oficjalnym profilu na Instagramie, a wcześniej podczas uroczystości z okazji 15-lecia Konsulatu Królestwa Hiszpanii w Gdańsku.

Na zdjęciu od lewej: Magda Gessler, Paco Perez, J.E. Ambasador Hiszpanii w Polsce Francisco Javier Sanabria Valderrama, Prezydent AG w Polsce Maciej Dobrzyniecki oraz Prezes Zarządu Olivia Business Centre Maciej Grabski.

Autor tekstu: ( red. )
inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
Food Service Summit 2017 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 2
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 3
więcej