Sześć gwiazdek w Trójmieście
Kategoria: Miejsca

Paco Pérez, znany hiszpański szef kuchni już w drugiej połowie przyszłego roku otworzy swoją restaurację w Gdańsku. Katalońskiego pochodzenia kucharz do tej pory był odznaczony łącznie sześcioma gwiazdkami Michelin.

Arco by Paco Pérez, bo tak będzie nazywać się nowy obiekt sygnowany przez hiszpańskiego kucharza powstanie w prestiżowej lokalizacji, na 33. piętrze budynku Olivia Star na terenie kompleksu biznesowego Olivia Business Centre w Gdańsku.

To kolejna restauracja Katalończyka. Do rodziny jego projektów zalicza się m.in. restauracja Miramar (2**) w Llança (gdzie menu degustacyjne składa się z 30 dań), Enoteca (2**) w Hotelu Arts w Barcelonie (menu inspirowanie kuchnią śródziemnomorską) oraz Terra (1*) w Gironie. Poza granicami Hiszpani Pérez prowadzi do tej pory tylko jedną restaurację – 5 (Cinco) by Paco Pérez (1*) w hotelu Das Stue w Berlinie. Oprócz gwiazdkowych konceptów, jest także właścicielem casualowych miejsc w Barcelonie: Restaurante La Royale (z burgerami) oraz BAO Bar (miks kuchni azjatyckiej i katalońskiej). Paco Pérez był gościem specjalnym podczas ubiegłorocznej Gali Akademii Gastronomicznej w Polsce. Oficjalną informację o restauracji Katalończyka jako pierwszy ogłosił Prezydent AIG – Maciej Dobrzyniecki na swoim oficjalnym profilu na Instagramie, a wcześniej podczas uroczystości z okazji 15-lecia Konsulatu Królestwa Hiszpanii w Gdańsku.

Na zdjęciu od lewej: Magda Gessler, Paco Perez, J.E. Ambasador Hiszpanii w Polsce Francisco Javier Sanabria Valderrama, Prezydent AG w Polsce Maciej Dobrzyniecki oraz Prezes Zarządu Olivia Business Centre Maciej Grabski.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Batumi - nowa sieć piekarni gruzińsko-ormiańskich

Gruzja słynie z pięknych krajobrazów i pysznej kuchni. Cząstkę tego magicznego miejsca zdecydował się przenieść do Polski Marcin Kozerawski, przedsiębiorca prowadzący kilka spółek o różnych profilach. Tak powstała Batumi, sieć piekarni łączących gruzińską tradycję kulinarną z polską nowoczesnością.

Słony Spichlerz - pierwszy food hall w Gdańsku

W Polsce coraz częściej powstają projekty skupiające pod jednym dachem lub we wspólnej przestrzeni kilka lub kilkanaście restauracji. Food halle, nocne markety czy rewitalizowane postfabryczne budynki z ofertą kuchni z całego świata cieszą się popularnością.

Wietnamski Tran Tran w Warszawie

Ofert kuchni wietnamskiej w Warszawie nie brakuje. Jednak Tran Tran rozczaruje wszystkich miłośników szybkich dań z woka. W należącej do Vinh Quang Trana restauracji panuje idea slow foodu oraz wspólnego celebrowania posiłków.

Niesztuka - lokalne neobistro w Gdańsku

Trójmiejska scena kulinarna rozkwita i coraz częściej na wybrzeżu można znaleźć ambitne neobistra z polską kuchnią czy restauracje etniczne. Połączeniem tych dwóch kierunków jest Niesztuka - przytulna restauracja mieszcząca się na przepięknej ulicy Mariackiej w Gdańsku.

Redberry: nie tylko jogurty, ale też hummus!

Redberry, lider segmentu mrożonych jogurtów w Polsce, planuje poszerzyć swe kolejne lokale o koncept Hummus Love. Zmieni się nie tylko koncepcja biznesowa, ale również wizualna.

Ekologicznie w warszawskiej Werandzie Bistro

Werandę Bistro w stołecznej Hali Koszyki przy ul. Koszykowej 63 śmiało można określić mianem eco-friendly. To prawdziwa miejska dżungla w centrum miasta, w której postawiono na liczne aktywności związane z ekologią.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej