x

Sześć gwiazdek w Trójmieście

Kategoria: Miejsca

Paco Pérez, znany hiszpański szef kuchni już w drugiej połowie przyszłego roku otworzy swoją restaurację w Gdańsku. Katalońskiego pochodzenia kucharz do tej pory był odznaczony łącznie sześcioma gwiazdkami Michelin.

Arco by Paco Pérez, bo tak będzie nazywać się nowy obiekt sygnowany przez hiszpańskiego kucharza powstanie w prestiżowej lokalizacji, na 33. piętrze budynku Olivia Star na terenie kompleksu biznesowego Olivia Business Centre w Gdańsku.

To kolejna restauracja Katalończyka. Do rodziny jego projektów zalicza się m.in. restauracja Miramar (2**) w Llança (gdzie menu degustacyjne składa się z 30 dań), Enoteca (2**) w Hotelu Arts w Barcelonie (menu inspirowanie kuchnią śródziemnomorską) oraz Terra (1*) w Gironie. Poza granicami Hiszpani Pérez prowadzi do tej pory tylko jedną restaurację – 5 (Cinco) by Paco Pérez (1*) w hotelu Das Stue w Berlinie. Oprócz gwiazdkowych konceptów, jest także właścicielem casualowych miejsc w Barcelonie: Restaurante La Royale (z burgerami) oraz BAO Bar (miks kuchni azjatyckiej i katalońskiej). Paco Pérez był gościem specjalnym podczas ubiegłorocznej Gali Akademii Gastronomicznej w Polsce. Oficjalną informację o restauracji Katalończyka jako pierwszy ogłosił Prezydent AIG – Maciej Dobrzyniecki na swoim oficjalnym profilu na Instagramie, a wcześniej podczas uroczystości z okazji 15-lecia Konsulatu Królestwa Hiszpanii w Gdańsku.

Na zdjęciu od lewej: Magda Gessler, Paco Perez, J.E. Ambasador Hiszpanii w Polsce Francisco Javier Sanabria Valderrama, Prezydent AG w Polsce Maciej Dobrzyniecki oraz Prezes Zarządu Olivia Business Centre Maciej Grabski.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Van Dog - nowa marka Foodio Concepts

Od 26 kwietnia 2019 r. w Centrum Praskim Koneser w Warszawie Foodio Concepts z grupy Helios otworzyło nowy lokal. Jego klienci będą mogli skosztować zarówno meksykańskich przysmaków Papa Diego, jak i oferty zupełnie nowej marki Van Dog.

Śródziemnomorska Treinta y Tres w Gdańsku

Restauracja Treinta y Tres na 33. piętrze Olivii Star oferuje śródziemnomorskie dania przygotowywane przez kucharzy sąsiedniej fine-diningowej restauracji Arco, której szefuje Paco Pérez. Kuchnia ma tu jednak mniej formalny charakter, a ceny są przystępniejsze.

Włoska Societa w stołecznym Blue City

Societa to nowy warszawski lokal inspirowany włoską kuchnią. W menu są różnego rodzaju makarony i podawane na ciepło kanapki panini, których składniki można samodzielnie komponować. Restauracja oferuje także desery i lemoniady.

Stół - nieoczywiste połączenia smakowe w Krakowie

Pod koniec marca tego roku w Krakowie, w bezpośrednim sąsiedztwie krakowskiego rynku, powstała restauracja Stół. Lokal ma industrialne wnętrze i 53 miejsca siedzące. Dodatkowo dostępnych jest 50 miejsc w piwnicy, przeznaczonej na organizację imprez dla grup zamkniętych.

Pizzeria Stopiątka in Italia w łódzkiej Manufakturze

Do grona najemców gastronomicznych Manufaktury w Łodzi dołączyła restauracja Stopiątka In Italia. To nowy koncept premium ogólnopolskiej sieci Stopiątka.

SUPPERLARDO

Kiedy właściciele jednej z najpopularniejszych restauracji w Warszawie zabierają się do otwarcia nowej, a informacja o tym krąży po mieście od miesięcy, wiadomo dwie rzeczy. Po pierwsze - że oczekiwania będą wysokie. Po drugie - że prawdopodobnie powtórzy ona sukces pierwszego miejsca.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej