Sześć gwiazdek w Trójmieście
Kategoria: Miejsca

Paco Pérez, znany hiszpański szef kuchni już w drugiej połowie przyszłego roku otworzy swoją restaurację w Gdańsku. Katalońskiego pochodzenia kucharz do tej pory był odznaczony łącznie sześcioma gwiazdkami Michelin.

Arco by Paco Pérez, bo tak będzie nazywać się nowy obiekt sygnowany przez hiszpańskiego kucharza powstanie w prestiżowej lokalizacji, na 33. piętrze budynku Olivia Star na terenie kompleksu biznesowego Olivia Business Centre w Gdańsku.

To kolejna restauracja Katalończyka. Do rodziny jego projektów zalicza się m.in. restauracja Miramar (2**) w Llança (gdzie menu degustacyjne składa się z 30 dań), Enoteca (2**) w Hotelu Arts w Barcelonie (menu inspirowanie kuchnią śródziemnomorską) oraz Terra (1*) w Gironie. Poza granicami Hiszpani Pérez prowadzi do tej pory tylko jedną restaurację – 5 (Cinco) by Paco Pérez (1*) w hotelu Das Stue w Berlinie. Oprócz gwiazdkowych konceptów, jest także właścicielem casualowych miejsc w Barcelonie: Restaurante La Royale (z burgerami) oraz BAO Bar (miks kuchni azjatyckiej i katalońskiej). Paco Pérez był gościem specjalnym podczas ubiegłorocznej Gali Akademii Gastronomicznej w Polsce. Oficjalną informację o restauracji Katalończyka jako pierwszy ogłosił Prezydent AIG – Maciej Dobrzyniecki na swoim oficjalnym profilu na Instagramie, a wcześniej podczas uroczystości z okazji 15-lecia Konsulatu Królestwa Hiszpanii w Gdańsku.

Na zdjęciu od lewej: Magda Gessler, Paco Perez, J.E. Ambasador Hiszpanii w Polsce Francisco Javier Sanabria Valderrama, Prezydent AG w Polsce Maciej Dobrzyniecki oraz Prezes Zarządu Olivia Business Centre Maciej Grabski.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Papa Diego w formacie restauracyjnym

We wtorek, 19 lutego otwarty został drugi katowicki lokal meksykańskiej sieci Papa Diego. Tym razem jest to lokal ze stolikami restauracyjnymi.

Niewinni Czarodzieje 2.0

Kuba Wojewódzki wraz z Józefem Krawczykiem otworzą niebawem wspólną restaurację. "Niewinni Czarodzieje 2.0" to wyjątkowy koncept restauracyjny, który powstanie w zrewitalizowanej Elektrowni Powiśle.

RAANRAAN w Galerii Łódzkiej

RAANRAAN, czyli jedzenie przygotowywane na oczach klientów to nowa koncepcja, która od końca stycznia działa w foodcourcie Galerii Łódzkiej. Pochodzące od lokalnych dostawców produkty połączone z aromatycznymi przyprawami sprawią, że kuchnia włoska będzie w zasięgu ręki dla każdego, kto znajdzie się

Opasły Tom na Wierzbowej

Największym ograniczeniem Opasłego Tomu na Foksal była mała, niewygodna kuchnia. Zakończenie umowy najmu w pierwotnej lokalizacji stało się motywacją do wyszukania nowego miejsca, pozwalającego na rozwój, przy zachowaniu dawnej oferty i stylu restauracji.

Pyszne.pl po raz piąty wyłoni najlepszą restaurację roku i najlepszą restaurację w Krakowie

Pyszne.pl ogłosiło listę ponad 600 nominowanych restauracji z 39 miast, które zawalczą w konkursie Best Restaurant Awards 2018. O wynikach dalszej rywalizacji zadecydują klienci, którzy mogą docenić swoje ulubione restauracje, wystawiając im oceny w serwisie.

ZATOKA SMAKÓW

Dokładnie w połowie drogi między Zatoką Pucką a Bałtykiem spróbujemy dań nawiązujących do bogactwa kuchni kaszubskiej. Szefem kuchni jest Bartosz Warmowski - laureat plebiscytu Mistrzowie Smaku 2018, w którym zdobył tytuł Kucharza Roku 2018 na Pomorzu.

inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej