Magia świąt w Akademii Smaku Sokołów - Warsztaty kulinarne dla blogerów
Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Święta Bożego Narodzenia to prawdziwie magiczny czas - pełen wyjątkowych smaków i aromatów, uroczystych spotkań przy stole w ciepłej, rodzinnej atmosferze. Takie też były warsztaty, na które firma Sokołów zaprosiła blogerów do swojej Akademii Smaku.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Motywem przewodnim bożonarodzeniowego spotkania była „Magia Świąt”. Świąteczne propozycje kulinarne przygotował szef kuchni Sokołów – Dominik Moskalenko. Zaproszeni goście mieli również okazję wykonać autorskie propozycje dań, a prawdziwą szczyptę magii dostarczył pokaz iluzjonisty.

Jak co roku, Sokołów inspiruje do przygotowania wyjątkowych potraw, które staną się ozdobą świątecznego stołu i zachwycą gości świetnym smakiem. Podczas bożonarodzeniowych warsztatów, przygotowane zostały propozycje kulinarne, idealne na zbliżające się uroczyste spotkania rodzinne. Założenie było proste: znakomity smak, efektowna prezentacja – jak również łatwość wykonania. W końcu święta to przede wszystkim czas, który chcemy poświęcić najbliższym.

Dominik Moskalenko – szef kuchni Sokołów – zaproponował oryginalną przystawkę - polędwiczkę wieprzową z sosem tuńczykowo-kaparowym oraz danie główne w postaci schabu nadziewanego owocami i kuskusem. Następnie przyszła pora na kulinarne wyzwanie dla blogerek. Uczestniczki warsztatów, podzielone na grupy, miały za zadanie przygotować przystawkę lub danie główne według autorskiej receptury.

Podczas wspólnego gotowania nie zabrakło świetnej zabawy i odrobiny rywalizacji. Przygotowane dania zaskakiwały kompozycją smaków, perfekcyjną prezentacją na talerzach i oryginalnością. Blogerki przyrządziły: łódeczki z cykorii, tortille „Ogniste święta”, pieczoną szynkę na musie z boczniaków ze świeżą cytrusową sałatką i chipsami z batatów, polędwiczki w sosie śmietanowo-serowym, sałatkę z pomarańczą i szynką. Prawdziwym centrum fotografii kulinarnej stało się mini studio kreatywne, gdzie na zdjęciach zostały uwiecznione wszystkie przygotowane dania. Dla uczestniczek warsztatów został również przewidziany wyjątkowy prezent – oryginalny przepiśnik Akademii Smaku Sokołów, w którym można gromadzić wszystkie warsztatowe receptury.

Ponieważ tematem przewodnim warsztatów była „Magia Świąt” – nie mogło zabraknąć podczas spotkania prawdziwej magii. Gościem specjalnym był zawodowy iluzjonista, który oczarował i rozbawił uczestniczki swoimi sztuczkami, w lekki i zabawny sposób wprowadzając magiczną atmosferę. Zwieńczeniem spotkania było oczywiście wspólne testowanie świątecznych potraw.

Warsztaty kulinarne Akademii Smaku Sokołów kreują trendy żywieniowe i odkrywają nowe możliwości w codziennym komponowaniu zdrowego i urozmaiconego jadłospisu. Poprzez organizowane spotkania i liczne inspiracje kulinarne, zachęcają do zbilansowanej diety, która pozytywnie oddziałuje na jakość całego życia.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Kamil Tłuczek ponownie w finale Kulinarnego Pucharu Polski

14 lipca została przyznana ósma nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski w ramach konkursu Smaki Galicji. Najwyższe noty od jurorów otrzymał zespół w składzie Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique w Rzeszowie.

Finaliści Bocuse d’Or Poland 2019

W dniach 24-25 czerwca 2019 w Akademii Kurta Schellera odbyły się preeliminacje konkursu Bocuse d’Or Poland 2019.

Kinga Pienińska zdobywcą Superior Taste Award

Marka naturalnej wody mineralnej Kinga Pienińska ponownie została nagrodzona w plebiscycie Superior Taste Award, zdobywając odznaczenia w trzech kategoriach. Uzyskała najwyższą notę - trzy złote gwiazdki - za wodę niegazowaną. Za lekko gazowaną i gazowaną odznaczono ją dwiema złotymi gwiazdkami.

4 Polaków w półfinałach S.Pellegrino Young Chef 2020

Za nami pierwszy etap międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef 2020. Spośród 2400 kandydatów wyłoniono 135 półfinalistów - w tej grupie znalazło się aż 4 Polaków.

Finał I edycji Poland Sushi Cup 2019

W sobotę, 15 czerwca w Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal w Warszawie odbył się finał Poland Sushi Cup 2019. Jego zwycięzca będzie reprezentował Polskę na World Sushi Cup w dniach 21-23 sierpnia 2019 w Tokio.

Ośmiu szefów kuchni w preeliminacjach Bocuse d’Or Poland 2019

Udział w prestiżowym konkursie kulinarnym Bocuse d’Or jest marzeniem większości młodych kucharzy. Żeby je spełnić trzeba mieć wyobraźnię, motywację i determinację. Czy kandydaci startujący w Bocuse d’Or Poland 2019 posiadają te cechy? O tym przekonamy się niebawem!

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej