Magia świąt w Akademii Smaku Sokołów - Warsztaty kulinarne dla blogerów
Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Święta Bożego Narodzenia to prawdziwie magiczny czas - pełen wyjątkowych smaków i aromatów, uroczystych spotkań przy stole w ciepłej, rodzinnej atmosferze. Takie też były warsztaty, na które firma Sokołów zaprosiła blogerów do swojej Akademii Smaku.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Motywem przewodnim bożonarodzeniowego spotkania była „Magia Świąt”. Świąteczne propozycje kulinarne przygotował szef kuchni Sokołów – Dominik Moskalenko. Zaproszeni goście mieli również okazję wykonać autorskie propozycje dań, a prawdziwą szczyptę magii dostarczył pokaz iluzjonisty.

Jak co roku, Sokołów inspiruje do przygotowania wyjątkowych potraw, które staną się ozdobą świątecznego stołu i zachwycą gości świetnym smakiem. Podczas bożonarodzeniowych warsztatów, przygotowane zostały propozycje kulinarne, idealne na zbliżające się uroczyste spotkania rodzinne. Założenie było proste: znakomity smak, efektowna prezentacja – jak również łatwość wykonania. W końcu święta to przede wszystkim czas, który chcemy poświęcić najbliższym.

Dominik Moskalenko – szef kuchni Sokołów – zaproponował oryginalną przystawkę - polędwiczkę wieprzową z sosem tuńczykowo-kaparowym oraz danie główne w postaci schabu nadziewanego owocami i kuskusem. Następnie przyszła pora na kulinarne wyzwanie dla blogerek. Uczestniczki warsztatów, podzielone na grupy, miały za zadanie przygotować przystawkę lub danie główne według autorskiej receptury.

Podczas wspólnego gotowania nie zabrakło świetnej zabawy i odrobiny rywalizacji. Przygotowane dania zaskakiwały kompozycją smaków, perfekcyjną prezentacją na talerzach i oryginalnością. Blogerki przyrządziły: łódeczki z cykorii, tortille „Ogniste święta”, pieczoną szynkę na musie z boczniaków ze świeżą cytrusową sałatką i chipsami z batatów, polędwiczki w sosie śmietanowo-serowym, sałatkę z pomarańczą i szynką. Prawdziwym centrum fotografii kulinarnej stało się mini studio kreatywne, gdzie na zdjęciach zostały uwiecznione wszystkie przygotowane dania. Dla uczestniczek warsztatów został również przewidziany wyjątkowy prezent – oryginalny przepiśnik Akademii Smaku Sokołów, w którym można gromadzić wszystkie warsztatowe receptury.

Ponieważ tematem przewodnim warsztatów była „Magia Świąt” – nie mogło zabraknąć podczas spotkania prawdziwej magii. Gościem specjalnym był zawodowy iluzjonista, który oczarował i rozbawił uczestniczki swoimi sztuczkami, w lekki i zabawny sposób wprowadzając magiczną atmosferę. Zwieńczeniem spotkania było oczywiście wspólne testowanie świątecznych potraw.

Warsztaty kulinarne Akademii Smaku Sokołów kreują trendy żywieniowe i odkrywają nowe możliwości w codziennym komponowaniu zdrowego i urozmaiconego jadłospisu. Poprzez organizowane spotkania i liczne inspiracje kulinarne, zachęcają do zbilansowanej diety, która pozytywnie oddziałuje na jakość całego życia.

Autor tekstu: ( red. )
inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
Food Service Summit 2017 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 2
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 3
więcej