x

Magia świąt w Akademii Smaku Sokołów - Warsztaty kulinarne dla blogerów

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    12.12.2018

Święta Bożego Narodzenia to prawdziwie magiczny czas - pełen wyjątkowych smaków i aromatów, uroczystych spotkań przy stole w ciepłej, rodzinnej atmosferze. Takie też były warsztaty, na które firma Sokołów zaprosiła blogerów do swojej Akademii Smaku.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Motywem przewodnim bożonarodzeniowego spotkania była „Magia Świąt”. Świąteczne propozycje kulinarne przygotował szef kuchni Sokołów – Dominik Moskalenko. Zaproszeni goście mieli również okazję wykonać autorskie propozycje dań, a prawdziwą szczyptę magii dostarczył pokaz iluzjonisty.

Jak co roku, Sokołów inspiruje do przygotowania wyjątkowych potraw, które staną się ozdobą świątecznego stołu i zachwycą gości świetnym smakiem. Podczas bożonarodzeniowych warsztatów, przygotowane zostały propozycje kulinarne, idealne na zbliżające się uroczyste spotkania rodzinne. Założenie było proste: znakomity smak, efektowna prezentacja – jak również łatwość wykonania. W końcu święta to przede wszystkim czas, który chcemy poświęcić najbliższym.

Dominik Moskalenko – szef kuchni Sokołów – zaproponował oryginalną przystawkę - polędwiczkę wieprzową z sosem tuńczykowo-kaparowym oraz danie główne w postaci schabu nadziewanego owocami i kuskusem. Następnie przyszła pora na kulinarne wyzwanie dla blogerek. Uczestniczki warsztatów, podzielone na grupy, miały za zadanie przygotować przystawkę lub danie główne według autorskiej receptury.

Podczas wspólnego gotowania nie zabrakło świetnej zabawy i odrobiny rywalizacji. Przygotowane dania zaskakiwały kompozycją smaków, perfekcyjną prezentacją na talerzach i oryginalnością. Blogerki przyrządziły: łódeczki z cykorii, tortille „Ogniste święta”, pieczoną szynkę na musie z boczniaków ze świeżą cytrusową sałatką i chipsami z batatów, polędwiczki w sosie śmietanowo-serowym, sałatkę z pomarańczą i szynką. Prawdziwym centrum fotografii kulinarnej stało się mini studio kreatywne, gdzie na zdjęciach zostały uwiecznione wszystkie przygotowane dania. Dla uczestniczek warsztatów został również przewidziany wyjątkowy prezent – oryginalny przepiśnik Akademii Smaku Sokołów, w którym można gromadzić wszystkie warsztatowe receptury.

Ponieważ tematem przewodnim warsztatów była „Magia Świąt” – nie mogło zabraknąć podczas spotkania prawdziwej magii. Gościem specjalnym był zawodowy iluzjonista, który oczarował i rozbawił uczestniczki swoimi sztuczkami, w lekki i zabawny sposób wprowadzając magiczną atmosferę. Zwieńczeniem spotkania było oczywiście wspólne testowanie świątecznych potraw.

Warsztaty kulinarne Akademii Smaku Sokołów kreują trendy żywieniowe i odkrywają nowe możliwości w codziennym komponowaniu zdrowego i urozmaiconego jadłospisu. Poprzez organizowane spotkania i liczne inspiracje kulinarne, zachęcają do zbilansowanej diety, która pozytywnie oddziałuje na jakość całego życia.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Fika - Biznes dla Gastronomii z nagrodą Best Hospitality Marketing Agency

Polska agencja marketingowa Fika - Biznes dla Gastronomii została wyróżniona w plebiscycie organizowanym przez LUXLife Magazine. - Nagroda dla najlepszej w Polsce agencji marketingowej w branży HoReCa to sygnał, że nasze działania mają sens i przynoszą efekty - mówią właścicielki agencji.

RESTAURANT WEEK NAGRODZIŁ NAJLEPSZE RESTAURACJE

25 listopada w Warszawie odbyła się wielka gala wręczenia nagród festiwalu najlepszych restauracji. Uczestnicy z całej Polski zabrani zostali w niezwykłą podróż kulinarną Andrzeja Polana oraz wysłuchali koncertu Reni Jusis. Galę poprowadzili Lara Gessler i Paweł Światczyński.

Konkurs Caffè Vergnano Best Barista 2019

Rusza piąta edycja ogólnopolskiego konkursu Caffè Vergnano Best Barista. Po raz pierwszy wydarzenie odbędzie się w nowej otwartej formule. Mogą w nim wziąć udział wszyscy bariści, niezależnie od marki kawy, na której pracują.

Konkurs marketingu Golden Arrow - zapraszamy!

Redakcja magazynu "Food Service" oraz portalu Ouichef.pl zaprasza branżę HoReCa do zgłaszania swoich projektów w konkursie Golden Arrow.

Czwarta edycja Fine Dining Week

Kolejna edycja festiwalu odbędzie się w dniach 7-18 lutego 2018 r. w czterech miastach: w Warszawie, Poznaniu, we Wrocławiu oraz w Krakowie.

Transgourmet Polska z Laurem Klienta i nagrodą Grand Prix 2020

Szeroki asortyment, rozbudowana flota samochodów dostawczych, nowoczesne rozwiązania oraz wspieranie i rozwijanie branży gastronomicznej to filary działalności Transgourmet Polska, operatora marek Transgourmet i Selgros Cash & Carry. Takie podejście do klienta raz kolejny zaowocowało nagrodami.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej