x

Polski sukces podczas Kulinarnego Pucharu Świata

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Złoto, srebro i brąz dla Polaków to bilans właśnie zakończonego Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu. Polscy reprezentanci, wspierani przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry stanęli do rywalizacji w trzech kategoriach, mierząc się z przedstawicielami 75 narodowości.

Kulinarny Puchar Świata to jedno z najważniejszych wydarzeń w branży gastronomicznej. Konkurs, nad którym patronat ma WACS, czyli Światowe Stowarzyszenie Społeczności Kucharskiej, odbywa się co cztery lata i gromadzi drużyny narodowe z całego świata.

Tegoroczna edycja, która odbyła się w dniach 24 – 28 listopada podczas targów Expogast w Luksemburgu zgromadziła przedstawicieli aż 75 narodowości. Pośród nich nie zabrakło reprezentantów Polski, którzy zmierzyli się w trzech kategoriach: Kadry Narodowe, Sztuka Kulinarna oraz Sztuka Cukiernicza.  Wszyscy zawodnicy, którzy zostali starannie wyselekcjonowani przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, którego partnerem strategicznym jest Transgourmet i Selgros Cash&Carry, zrealizowali swoje plany i do Polski wracają z medalami.

Start w Kulinarnym Pucharze Świata to wielomiesięczna ciężka praca i przygotowania, które wymagają zaangażowania i poświęceń. Dobrze wiedzą o tym członkowie Polskiej Narodowej Kadry Kucharzy, którzy do rywalizacji w dwóch kategoriach: Kuchnia Zimna i Gorąca, przygotowywali się już od kilku miesięcy w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie, spędzając w nim nawet po 10 godzin dziennie. Ciężka praca opłaciła się, ponieważ Seniorzy wracają do Polski z dwoma medalami: brązowym za kuchnię zimną oraz srebrnym za kuchnię gorącą.

- Podczas czterech dni zmagań wykonaliśmy bardzo ciężką, żmudną pracę, która w mojej ocenie przyniosła nam bardzo duży sukces. Zrealizowaliśmy swój plan, wykonaliśmy wszystkie elementy, a jury doceniło nie tylko smak naszych potraw, ale także harmonię i porządek pracy. To co daje nam ogromną satysfakcję, to również słowa uznania gości, którzy mieli okazję spróbować naszego menu i niejednokrotnie podchodzili, aby podziękować nam za dostarczone na talerzach emocje. Cieszę się także, że jury przekazało nam cenne informacje zwrotne, które pozwolą sięgać nam po jeszcze więcej w kolejnych edycjach – mówi Bartosz Peter, kapitan Narodowej Kadry Kucharzy.

Polska reprezentacja w ramach rywalizacji przygotowała selekcję dań, które znalazły się na ekspozycji konkursowej zwanej ‘Zimnym Stołem’. Konkurencja ta wymaga wielogodzinnego przygotowywania niewielkich porcji, starannego żelowania oraz estetycznego podania. Ta mniej widowiskowa rywalizacja, która w większości odbywa się za zamkniętymi drzwiami zmusza kucharzy do skupienia i dbałości o najmniejsze detale.

Równie wymagająca jest druga konkurencja, zwieńczona zaserwowaniem trzydaniowej kolacji dla 110 gości. Kadra przez 6 godzin przygotowywała kolację, po to by przez kolejne godziny dbać o jej wydanie na jak najwyższym poziomie. Polacy otrzymali w tej konkurencji srebrny medal, zwracając uwagę jury swoją współpracą oraz porządkiem na stanowisku.

- Jestem bardzo zadowolony z występu polskiej reprezentacji. W pełni wykonaliśmy plan, który sobie założyliśmy. Zdobyliśmy kolejne doświadczenie, które na pewno przełoży się na kolejne starty. Otrzymaliśmy cenne uwagi od jurorów, wiemy na co zwracać uwagę w konkursach, które są przed nami, dlatego wierzę, że zakończymy je jeszcze lepiej niż w Luksemburgu – podsumowuje Sebastian Krauzowicz, główny trener Polskiej Narodowej Kadry Kucharzy.

Na talerzach polskiej kadry znalazł się przypalany łosoś z krewetką, kluską śląską nadziewaną wędzonym łososiem, porem i panna cottą z kalarepy, pieczona jagnięcina podana z wariacją na temat gulaszu zaserwowanego w formie krokieta, lekko wędzoną modrą kapustą z crunchem z warzyw oraz puree ziemniaczanym. Jako deser kadra podała polski sernik karmelizowany z pomarańczą, lody malinowo – maślane, żelkę o smaku owoców tropikalnych, czekoladowe ciastko oraz mus z mango i marakui.

W skład Polskiej Narodowej Kadry Kucharzy wchodzą: Bartosz Peter (kapitan), Artur Skotarczyk, Jarosław Kin, Adam Woźniak, Michał Kuduk, Adam Adamczak, Mariusz Roch, Dawid Grucel, Marcin Gruszka i Maciej Hippler. Głównym trenerem jest doświadczony Sebastian Krauzowicz, a towarzyszą mu Zenon Hołubowski i Lech Pluciński.    
Polskę zaprezentowali także przedstawiciele Kadry Juniorów. Stanęli oni do indywidualnej rywalizacji w kategorii Sztuka Kulinarna. Przygotowane przez nich dania zostały docenione przez jury. Patryk Mach otrzymał medal brązowy, srebrny zaś trafił do Michała Ziaji.

Ogromny sukces podczas Kulinarnego Pucharu Świata odniosła cukiernicza sekcja reprezentacji. Polskie zawodniczki, które swoje konkursowe prace doskonaliły pod okiem ekspertów w swoim fachu: Joanny Klimas – Profus oraz Janusza Profusa wspieranych przez Rafała Gajownika, do Polski wracają z trzema złotymi medalami zdobytymi w kategorii „Sztuka Cukiernicza”. Za swoje widowiskowe dzieła złotem nagrodzone zostały Ewa Drzewicka i Renata Martyna, Angelika Chwyć dodatkowo otrzymała wyróżnienie za zdobycie maksymalnej liczby punktów w swojej kategorii.

- Sukcesy Polaków odniesione podczas Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu dają nam ogromny powód do dumy. Cieszymy się, że Transgourmet i Selgros Cash&Carry może wspierać rozwój branży gastronomicznej i przyczyniać się do tak ważnych wydarzeń. Z ogromną ciekawością przyglądamy się poczynaniom Kadry Narodowej oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni i z radością będziemy towarzyszyć podczas ich kolejnych kulinarnych zmagań – mówi Cezary Furmanowicz, dyrektor marketingu Transgourmet i Selgros Cash&Carry.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wielkie święto whisky

W dniach 13-14 października w Sangate Hotel Airport odbyła się kolejna edycja festiwalu poświęconego whisky WHISKY LIVE WARSAW

Żołądkowa de Luxe pobiła rekord świata na Największy Toast Pod Ramię

18 października w krakowskim klubie Studio odbyło się wydarzenie bez precedensu. 1373 osób spotkało się w jednym miejscu o jednym czasie, żeby pobić rekord na Największy Toast Pod Ramię. Tym samym Żołądkowa de Luxe ustanowiła najlepszy w historii wynik i trafiła do księgi rekordów Guinnessa.

Water&Wine docenione przez Akademię Gastronomiczną w Polsce

W piątek 16 marca 2018 w warszawskim hotelu Bristol rozdane zostały nagrody Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej AIG PRIX oraz ARS COQUINARIA dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się międzynarodową jakością.

WYCZEKIWANE MISTRZOSTWA

18. edycja Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się za pół roku. Choć termin wydaje się bardzo odległy, to przygotowania idą pełną parą - w szczególności eliminacje do finału konkursu. Za nami już cztery konkursy nominowane do KPP.

AKADEMIA GASTRONOMICZNA WRĘCZYŁA NAGRODY

30 marca br. w hotelu Bristol w Warszawie odbyła się uroczysta gala wręczenia nagród AIG Prix oraz Ars Coquinaria. Szefem Przyszłości został Marcin Filipkiewicz z restauracji Copernicus w Krakowie.

The Best Chef Awards 2017

W Warszawie po raz pierwszy w historii odbyła się gala The Best Chef, podczas której wręczono nagrody dla najlepszych szefów kuchni na świecie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej