x

Polski sukces podczas Kulinarnego Pucharu Świata

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    11.12.2018

Złoto, srebro i brąz dla Polaków to bilans właśnie zakończonego Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu. Polscy reprezentanci, wspierani przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry stanęli do rywalizacji w trzech kategoriach, mierząc się z przedstawicielami 75 narodowości.

Kulinarny Puchar Świata to jedno z najważniejszych wydarzeń w branży gastronomicznej. Konkurs, nad którym patronat ma WACS, czyli Światowe Stowarzyszenie Społeczności Kucharskiej, odbywa się co cztery lata i gromadzi drużyny narodowe z całego świata.

Tegoroczna edycja, która odbyła się w dniach 24 – 28 listopada podczas targów Expogast w Luksemburgu zgromadziła przedstawicieli aż 75 narodowości. Pośród nich nie zabrakło reprezentantów Polski, którzy zmierzyli się w trzech kategoriach: Kadry Narodowe, Sztuka Kulinarna oraz Sztuka Cukiernicza.  Wszyscy zawodnicy, którzy zostali starannie wyselekcjonowani przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, którego partnerem strategicznym jest Transgourmet i Selgros Cash&Carry, zrealizowali swoje plany i do Polski wracają z medalami.

Start w Kulinarnym Pucharze Świata to wielomiesięczna ciężka praca i przygotowania, które wymagają zaangażowania i poświęceń. Dobrze wiedzą o tym członkowie Polskiej Narodowej Kadry Kucharzy, którzy do rywalizacji w dwóch kategoriach: Kuchnia Zimna i Gorąca, przygotowywali się już od kilku miesięcy w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie, spędzając w nim nawet po 10 godzin dziennie. Ciężka praca opłaciła się, ponieważ Seniorzy wracają do Polski z dwoma medalami: brązowym za kuchnię zimną oraz srebrnym za kuchnię gorącą.

- Podczas czterech dni zmagań wykonaliśmy bardzo ciężką, żmudną pracę, która w mojej ocenie przyniosła nam bardzo duży sukces. Zrealizowaliśmy swój plan, wykonaliśmy wszystkie elementy, a jury doceniło nie tylko smak naszych potraw, ale także harmonię i porządek pracy. To co daje nam ogromną satysfakcję, to również słowa uznania gości, którzy mieli okazję spróbować naszego menu i niejednokrotnie podchodzili, aby podziękować nam za dostarczone na talerzach emocje. Cieszę się także, że jury przekazało nam cenne informacje zwrotne, które pozwolą sięgać nam po jeszcze więcej w kolejnych edycjach – mówi Bartosz Peter, kapitan Narodowej Kadry Kucharzy.

Polska reprezentacja w ramach rywalizacji przygotowała selekcję dań, które znalazły się na ekspozycji konkursowej zwanej ‘Zimnym Stołem’. Konkurencja ta wymaga wielogodzinnego przygotowywania niewielkich porcji, starannego żelowania oraz estetycznego podania. Ta mniej widowiskowa rywalizacja, która w większości odbywa się za zamkniętymi drzwiami zmusza kucharzy do skupienia i dbałości o najmniejsze detale.

Równie wymagająca jest druga konkurencja, zwieńczona zaserwowaniem trzydaniowej kolacji dla 110 gości. Kadra przez 6 godzin przygotowywała kolację, po to by przez kolejne godziny dbać o jej wydanie na jak najwyższym poziomie. Polacy otrzymali w tej konkurencji srebrny medal, zwracając uwagę jury swoją współpracą oraz porządkiem na stanowisku.

- Jestem bardzo zadowolony z występu polskiej reprezentacji. W pełni wykonaliśmy plan, który sobie założyliśmy. Zdobyliśmy kolejne doświadczenie, które na pewno przełoży się na kolejne starty. Otrzymaliśmy cenne uwagi od jurorów, wiemy na co zwracać uwagę w konkursach, które są przed nami, dlatego wierzę, że zakończymy je jeszcze lepiej niż w Luksemburgu – podsumowuje Sebastian Krauzowicz, główny trener Polskiej Narodowej Kadry Kucharzy.

Na talerzach polskiej kadry znalazł się przypalany łosoś z krewetką, kluską śląską nadziewaną wędzonym łososiem, porem i panna cottą z kalarepy, pieczona jagnięcina podana z wariacją na temat gulaszu zaserwowanego w formie krokieta, lekko wędzoną modrą kapustą z crunchem z warzyw oraz puree ziemniaczanym. Jako deser kadra podała polski sernik karmelizowany z pomarańczą, lody malinowo – maślane, żelkę o smaku owoców tropikalnych, czekoladowe ciastko oraz mus z mango i marakui.

W skład Polskiej Narodowej Kadry Kucharzy wchodzą: Bartosz Peter (kapitan), Artur Skotarczyk, Jarosław Kin, Adam Woźniak, Michał Kuduk, Adam Adamczak, Mariusz Roch, Dawid Grucel, Marcin Gruszka i Maciej Hippler. Głównym trenerem jest doświadczony Sebastian Krauzowicz, a towarzyszą mu Zenon Hołubowski i Lech Pluciński.    
Polskę zaprezentowali także przedstawiciele Kadry Juniorów. Stanęli oni do indywidualnej rywalizacji w kategorii Sztuka Kulinarna. Przygotowane przez nich dania zostały docenione przez jury. Patryk Mach otrzymał medal brązowy, srebrny zaś trafił do Michała Ziaji.

Ogromny sukces podczas Kulinarnego Pucharu Świata odniosła cukiernicza sekcja reprezentacji. Polskie zawodniczki, które swoje konkursowe prace doskonaliły pod okiem ekspertów w swoim fachu: Joanny Klimas – Profus oraz Janusza Profusa wspieranych przez Rafała Gajownika, do Polski wracają z trzema złotymi medalami zdobytymi w kategorii „Sztuka Cukiernicza”. Za swoje widowiskowe dzieła złotem nagrodzone zostały Ewa Drzewicka i Renata Martyna, Angelika Chwyć dodatkowo otrzymała wyróżnienie za zdobycie maksymalnej liczby punktów w swojej kategorii.

- Sukcesy Polaków odniesione podczas Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu dają nam ogromny powód do dumy. Cieszymy się, że Transgourmet i Selgros Cash&Carry może wspierać rozwój branży gastronomicznej i przyczyniać się do tak ważnych wydarzeń. Z ogromną ciekawością przyglądamy się poczynaniom Kadry Narodowej oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni i z radością będziemy towarzyszyć podczas ich kolejnych kulinarnych zmagań – mówi Cezary Furmanowicz, dyrektor marketingu Transgourmet i Selgros Cash&Carry.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

JESIOTR W ROLI GŁÓWNEJ

Aż 12 zespołów wzięło udział w IV Mistrzostwach Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra, które 10 marca odbyły się w hotelu Atut w Licheniu. W tym roku nagroda główna trafiła do Piotra Huszcza oraz Radosława Kosiorka z hotelu i restauracji Piano w Lublinie.

Uczniowie z Torunia zwyciężyli w trzeciej edycji konkursu Wyzwanie MAKRO Chefa

Celem organizowanego przez MAKRO konkursu jest promowanie polskiej kuchni historycznej oraz produktów marek własnych, w tym MAKRO Chef, linii wysokiej jakości składników lokalnego pochodzenia.

Bocuse d’Or Europe 2020 za nami - relacja

Choć Jakub Kasprzak i Patryk Paczkowski nie awansowali do Wielkiego Finału Bocuse d’Or Europe 2020 w Lyonie, to ich występ podczas europejskiej selekcji w Tallinie wśród najlepszych szefów kuchni Starego Kontynentu, trzeba uznać za udany.

Kuchnia Pomorza - tradycja w nowoczesnej odsłonie

Za nami czwarte spotkanie z cyklu Historyczny Stół Kulinarny organizowane przez sieć hurtowni MAKRO Polska, w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne. 22 października w hotelu Sofitel Grand Sopot goście spróbowali ośmiu dań nawiązujących do dawnej, pomorskiej kuchni.

KONKURS LES CHEFS EN OR ROZSTRZYGNIĘTY

Kaczka i dorsz to produkty, które królowały na talerzach podczas właśnie zakończonego konkursu Les Chefs en Or organizowanego przez Transgourmet Francja. Do rywalizacji stanęli przedstawiciele Polski, Francji, Niemiec, Austrii, Rumunii, Szwajcarii oraz Rosji.

Ośmiu szefów kuchni w preeliminacjach Bocuse d’Or Poland 2019

Udział w prestiżowym konkursie kulinarnym Bocuse d’Or jest marzeniem większości młodych kucharzy. Żeby je spełnić trzeba mieć wyobraźnię, motywację i determinację. Czy kandydaci startujący w Bocuse d’Or Poland 2019 posiadają te cechy? O tym przekonamy się niebawem!

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej