x

Kulinarny Puchar Polski 2019 - jakie zmiany szykują organizatorzy?

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    06.12.2018

Za nami 19 edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Kto śledzi historię konkursu doskonale wie jak bardzo ewoluowała jego formuła. Dziś Kulinarny Puchar Polski otrzymuje wysokie noty za formułę i organizację nie tylko przez uczestników czy Jurorów.

Nad formułą konkursu i jego przebiegiem czuwa Rada Programowa KPP, w której zasiadają m.in. przedstawiciele najważniejszych stowarzyszeń gastronomicznych. To ich doświadczenie, zdobywane również poza granicami kraju, sprawia, że Kulinarny Puchar Polski może poszczycić się wysokimi standardami organizacji, pozwalającymi na uczciwą walkę o tytuł „Najlepszego z najlepszych”. Tworzenie tak ważnego dla polskiej gastronomii wydarzenia to duża odpowiedzialność. Dlatego w organizacji tego wydarzenia wspieramy się głosem ekspertów i jeśli widzimy, że można coś jeszcze poprawić i zwiększyć komfort pracy zawodników, to działamy. – komentuje Agnieszka Glamowska, menedżer projektu.   

Podczas tegorocznego posiedzenia Rady Programowej KPP, które odbyło się w sierpniu, podjęte zostały decyzje o kolejnych zmianach, które mają zoptymalizować zasady konkursu i jego przebieg.

Po pierwsze, w 2019 roku każda z drużyn będzie przygotowywać przystawkę, danie główne i deser już nie w podziale na dwa dni, ale jednego dnia. Oznacza to, że przed konkursem odbędzie się losowanie, na podstawie którego poszczególnym ekipom zostanie przypisany dzień startu. Łączny czas na przygotowanie wszystkich trzech dań konkursowych to 5 godzin. Niewątpliwie, poprzeczka idzie w górę, bo uczestnicy muszą zapanować nad procesem przygotowania trzech dań w wyznaczonym czasie, ale za to minimalizujemy poziom stresu do jednego dnia. – informuje Agnieszka Glamowska.

Kolejne zmiany związane są z kwalifikacjami do udziału w konkursie. O bilet do finału można ubiegać się startując w jednym z tzw. konkursów nominowanych. Gdyby jednak któryś z konkursów nie odbył się dopuszcza się zaproszenie do finału Kulinarnego Pucharu Polski zwycięzcy innego konkursu, który odbył się w Polsce na zasadach podobnych do KPP. Decyzję o tym podejmie Rada Programowa drogą mailową. Propozycje konkursu o którym mowa, może przesłać każdy członek Rady Programowej. – informuje Agnieszka Glamowska. Ponadto, jeśli zwycięzca minionej edycji Kulinarnego Pucharu podejmie decyzję, że nie będzie bronił tytułu dopuszcza się start szefa drużyny, który zajął drugie miejsce w Finale KPP tej samej edycji.

Na koniec sprawa kluczowa, tym razem dotycząca Jurorów, czyli wprowadzenie Kodeksu Etycznego Jurora. Zaproszenie do składu jurorskiego Kulinarnego Pucharu Polski, to nie tylko nobilitacja, ale przede wszystkim obowiązki. Kodeks ma w formalny sposób wskazać jakie są oczekiwania w stosunku do jurora od tych najważniejszych, jak bezstronna, uczciwa ocena zawodników, do tych może nieco bardziej przyziemnych, jednak mających wpływ na przebieg i oprawę konkursu, jak na przykład punktualność czy kucharski strój galowy.

Kulinarny Puchar Polski ma być konkursem przeprowadzanym z poszanowaniem zasad etyki ogólnoludzkiej i dobrych praktyk branżowych. Chcemy, by było jasne dla szefów kuchni, których zapraszamy do grona Jurorów, jakie mamy w związku z tym wymagania. To ma być także przekaz dla kucharzy ubiegających się o start w Kulinarnym Pucharze Polski dający im gwarancję uczciwej rywalizacji. – informuje Agnieszka Glamowska.

Kolejny finał Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się w pierwszych dniach października 2019. Szczegóły na temat konkursu można na bieżąco śledzić na stronie internetowej www.kpp.mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny. Uwadze polecamy także kanał filmowy Kulinarnego Pucharu Polski na Youtube.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

OGRÓD W MIEŚCIE

Za nami I edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego "Rośliny, owady i miód". W dniach 8-10 września w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego zgromadzili się najlepsi polscy producenci żywności, artyści, rzemieślnicy i specjaliści z różnych dziedzin związanych z kulinariami

SWEET EXPO 2019

Trwające od 17 do 20 lutego 2019 r. targi Expo Sweet przyciągnęły ogromną liczbę wystawców z branży cukierniczej, lodziarskiej i piekarskiej oraz jeszcze większą liczbę odwiedzających. Program targów obfitował w atrakcje.

Kolejna edycja Warsaw Pack

Znamy już termin IV Edycji Międzynarodowych Targów Techniki Pakowania i Opakowań - Warsaw Pack 2019, odbędą się 5-7marca na terenie Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie k/Warszawy.

AKADEMIA GASTRONOMICZNA WRĘCZYŁA NAGRODY

30 marca br. w hotelu Bristol w Warszawie odbyła się uroczysta gala wręczenia nagród AIG Prix oraz Ars Coquinaria. Szefem Przyszłości został Marcin Filipkiewicz z restauracji Copernicus w Krakowie.

Zapraszamy na live stream konferencji Next Day - Consumer of the Future

Kim będzie konsument za kilka lat? Jak zmieniła go pandemia? Dowiecie się z konferencji NEXT DAY - CONSUMER OF THE FUTURE, przygotowywanej przez “Food Service", “Media Marketing Polska" i “Handel". Startujemy 29 września o godz. 10! Zapraszamy!

Showroom Segafredo Zanetti Poland - relacja z uroczystości otwarcia.

27 września odbyło się oficjalne otwarcie nowej siedziby Segafredo Zanetti Poland oraz Szkoły Baristów Coffee Art Masters. Wydarzenie miało miejsce w Warszawie w budynku Adgar Park West, zlokalizowanym przy Alejach Jerozolimskich w Warszawie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej