x

Kulinarny Puchar Polski 2019 - jakie zmiany szykują organizatorzy?

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    06.12.2018

Za nami 19 edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Kto śledzi historię konkursu doskonale wie jak bardzo ewoluowała jego formuła. Dziś Kulinarny Puchar Polski otrzymuje wysokie noty za formułę i organizację nie tylko przez uczestników czy Jurorów.

Nad formułą konkursu i jego przebiegiem czuwa Rada Programowa KPP, w której zasiadają m.in. przedstawiciele najważniejszych stowarzyszeń gastronomicznych. To ich doświadczenie, zdobywane również poza granicami kraju, sprawia, że Kulinarny Puchar Polski może poszczycić się wysokimi standardami organizacji, pozwalającymi na uczciwą walkę o tytuł „Najlepszego z najlepszych”. Tworzenie tak ważnego dla polskiej gastronomii wydarzenia to duża odpowiedzialność. Dlatego w organizacji tego wydarzenia wspieramy się głosem ekspertów i jeśli widzimy, że można coś jeszcze poprawić i zwiększyć komfort pracy zawodników, to działamy. – komentuje Agnieszka Glamowska, menedżer projektu.   

Podczas tegorocznego posiedzenia Rady Programowej KPP, które odbyło się w sierpniu, podjęte zostały decyzje o kolejnych zmianach, które mają zoptymalizować zasady konkursu i jego przebieg.

Po pierwsze, w 2019 roku każda z drużyn będzie przygotowywać przystawkę, danie główne i deser już nie w podziale na dwa dni, ale jednego dnia. Oznacza to, że przed konkursem odbędzie się losowanie, na podstawie którego poszczególnym ekipom zostanie przypisany dzień startu. Łączny czas na przygotowanie wszystkich trzech dań konkursowych to 5 godzin. Niewątpliwie, poprzeczka idzie w górę, bo uczestnicy muszą zapanować nad procesem przygotowania trzech dań w wyznaczonym czasie, ale za to minimalizujemy poziom stresu do jednego dnia. – informuje Agnieszka Glamowska.

Kolejne zmiany związane są z kwalifikacjami do udziału w konkursie. O bilet do finału można ubiegać się startując w jednym z tzw. konkursów nominowanych. Gdyby jednak któryś z konkursów nie odbył się dopuszcza się zaproszenie do finału Kulinarnego Pucharu Polski zwycięzcy innego konkursu, który odbył się w Polsce na zasadach podobnych do KPP. Decyzję o tym podejmie Rada Programowa drogą mailową. Propozycje konkursu o którym mowa, może przesłać każdy członek Rady Programowej. – informuje Agnieszka Glamowska. Ponadto, jeśli zwycięzca minionej edycji Kulinarnego Pucharu podejmie decyzję, że nie będzie bronił tytułu dopuszcza się start szefa drużyny, który zajął drugie miejsce w Finale KPP tej samej edycji.

Na koniec sprawa kluczowa, tym razem dotycząca Jurorów, czyli wprowadzenie Kodeksu Etycznego Jurora. Zaproszenie do składu jurorskiego Kulinarnego Pucharu Polski, to nie tylko nobilitacja, ale przede wszystkim obowiązki. Kodeks ma w formalny sposób wskazać jakie są oczekiwania w stosunku do jurora od tych najważniejszych, jak bezstronna, uczciwa ocena zawodników, do tych może nieco bardziej przyziemnych, jednak mających wpływ na przebieg i oprawę konkursu, jak na przykład punktualność czy kucharski strój galowy.

Kulinarny Puchar Polski ma być konkursem przeprowadzanym z poszanowaniem zasad etyki ogólnoludzkiej i dobrych praktyk branżowych. Chcemy, by było jasne dla szefów kuchni, których zapraszamy do grona Jurorów, jakie mamy w związku z tym wymagania. To ma być także przekaz dla kucharzy ubiegających się o start w Kulinarnym Pucharze Polski dający im gwarancję uczciwej rywalizacji. – informuje Agnieszka Glamowska.

Kolejny finał Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się w pierwszych dniach października 2019. Szczegóły na temat konkursu można na bieżąco śledzić na stronie internetowej www.kpp.mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny. Uwadze polecamy także kanał filmowy Kulinarnego Pucharu Polski na Youtube.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

SZEF PRZYSZŁOŚCI

Szef kuchni Water & Wine, konceptu działającego przy rozlewni Cisowianka Perlage w Drzewcach, otrzymał nagrodę od Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej - Chef D'Avenir (Szef Przyszłości).

Robert De Niro ambasadorem kongresu Madrid Fusion

Robert De Niro dostał propozycję nie do odrzucenia. Znany aktor, reżyser i producent filmowy będzie ambasadorem światowego kongresu gastronomicznego Madrid Fusion w zamian za wyjątkową degustację, którą przygotują dla niego najlepsi światowi szefowie kuchni.

Chef Days w Gratz

W dniach 28 i 29 maja w Gratz odbyła się kolejna edycja Chef Days, międzynarodowego wydarzenia gastronomicznego organizowanego przez magazyn Rolling Pin. Wzięli w nim udział m.in.: Ana Roš, Elena Arzak, Tim Raue, Quique Dacosta, czy Lukas Mraz. Jako pierwszy polak w historii wydarzenia, na konferenc

Jakub Kasprzak przygotowuje się do europejskiej rozgrywki Bocuse d’Or

Polska reprezentowana przez Jakuba Kasprzaka zakwalifikowała się do europejskiej selekcji Bocuse d’Or, która odbędzie się w dniach 3-4 września w Tallinie. Po raz kolejny nasz kandydat ma możliwość zaprezentowania się na międzynarodowej scenie kulinarnej.

BOCUSE D'OR 2017 JUŻ ZA NAMI

W dniach 24-25 stycznia w Lyonie odbył się finał 30. edycji jednego z najważniejszych konkursów kulinarnych na świecie. Pierwszy raz w historii złoty medal otrzymał kucharz ze Stanów Zjednoczonych Mathew Peters.

25. urodziny MAKRO Polska

W tym roku MAKRO świętuje 25. lecie istnienia na polskim rynku. Z tej okazji sieć hurtowni przygotowała szereg atrakcji dla swoich klientów.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej