x

GRAND PRIX "MAGAZYNU WINO"

Kategoria: Wino    27.11.2017

27-29 października ponad 2 tysiące gości przybyło na kolejną odsłonę Stilnovosti Grand Prix dwumiesięcznika "Magazyn Wino".

Foto: materiały prasowe Wine & Food Noble NIght
Foto: materiały prasowe Wine & Food Noble NIght
Pierwszego dnia imprezy wręczono medale i dyplomy dla najlepszych dostępnych na polskim rynku win białych i czerwonych (w trzech kategoriach cenowych: do 50 zł, 51-100 zł i powyżej 100 zł), musujących (osobne kategorie dla win robionych metodą tradycyjną i innymi metodami), różowych, słodkich i specjalnych.

Winiarzem roku został Zoltán Heimann z węgierskiego Szekszárdu. Tytuł Importera Roku przypadł Vinotece 13. Nagrodę specjalną odebrali redaktorzy włoskiego przewodnika winiarskiego i domu wydawniczego Gambero Rosso. Na Promotora Kultury Wina w Polsce wybrano poznański SPOT. Jury „Magazynu Wino” uznało, że najlepszą kartę win w Polsce ma stołeczna restauracja Dyletanci, a najlepszym wine barem jest chorzowska Mañana Bistro & Wine Bar. Blogerem Roku został Łukasz Piekut (Lampkawina.pl); w plebiscycie publiczności zwyciężyły: Niewinnepodróże.pl.

Za Polską Winiarnię Roku uznano Winnicę Wzgórz Trzebnickich. Ponadto przyznano też kolejne certyfikaty dla Hoteli Przyjaznych Winu. W tym roku po raz pierwszy degustacja trwała dwa dni, na gości czekały zaś 132 stanowiska, ponad setka winiarzy i tysiące win. Na Grand Prix przyjechali m.in. producenci z Szampanii, która była honorowym go-ściem imprezy. Nie zabrakło intrygujących winiarzy z Lombardii i innych włoskich regionów prezentujących swe wina na stoisku Gambero Rosso. Po raz pierwszy goszczono dużą grupę winiarzy z Rumunii i z hiszpańskiego makroregionu Kastylia-León.

Degustacji towarzyszyły liczne seminaria i warsztaty, przygotowane m.in. przez Gambero Rosso, Deutsche Wein Institut („Pinot’s paradise” i „Wiek rieslinga”), prowadzone przez sommeliera Antoniosa Askitisa, Kastylię-León i California Wine Institute („Zin & Choc”). Zwieńczeniem tegorocznego Grand Prix było Śniadanie Szampańskie.

„Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

ADAM PAWŁOWSKI: MŁODE VS. STARE KRZEWY

Czy lepsze wina to te produkowane z młodych, czy ze starych krzewów? Jak to zwykle bywa w świecie win, odpowiedź nie jest jednoznaczna i wymaga głębszej analizy. Zajrzyjmy więc między krzewy i sprawdźmy, jak ich wiek wpływa na jakość wina.

WINOBRANIE 2017

Tegoroczne winobranie dobiegło końca w Niemczech niespotykanie wcześnie. Łącznie w roku 2017 można będzie liczyć na wino dobrej lub bardzo dobrej jakości, jednak będą to stosunkowo niewielkie zbiory.

Najlepsze polskie wina ponownie w Poznaniu!

Już po raz siódmy najlepsi winiarze z całej Polski przyjadą do poznańskiego SPOT. 19-20 czerwca podczas Festiwalu Polskich Win kilkunastu producentów zaprezentuje tam kilkadziesiąt etykiet. Będzie można je poznać, zdegustować oraz - co najważniejsze - kupić w cenie producenta.

Nowoczesna Mołdawia

Mołdawia to kraj o silnie zakorzenionej kulturze winiarskiej. Winnice porastają 114 000 ha ziemi (szóste miejsce w Europie pod względem metrażu nasadzeń). Rocznie produkuje się tutaj 1,3 mln hl wina, z czego 67 mln butelek przeznacza się na eksport.

ADAM PAWŁOWSKI: PIWNA REWOLUCJA

Jeszcze 5 lat temu mało kto w Polsce kojarzył takie nazwy jak IPA czy APA z piwem. Nurt piw kraftowych na dobre zmienia krajobraz rynku piwa w Polsce. Nie ulega wątpliwości, że jesteśmy świadkami "piwnej rewolucji", która na sztandarach niesie hasła dotyczące produkcji jakościowych piw.

Adam Pawłowski: Polskie Korki po raz siódmy

Festiwal podzielono na dwie części - pierwszego dnia odbył się konkurs winiarski "Polskie Korki", a następnego - degustacje dla branży i pasjonatów wina. Do poznańskiego SPOT. zjechali sommelierzy, dziennikarze, blogerzy, sympatycy wina i winiarze.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej