x

ENOAGENDA

Kategoria: Wino    26.02.2018

Rok 2018 obfituje w wiele winiarskich konferencji, targów czy spotkań. Poniżej prezentujemy listę wydarzeń takich jak np.: Vinisund, Food Service Summit czy Targi Winiarskie Prowein, na które warto zwrócić uwagę.

Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com
LES GRANDS JOURS DE BOURGOGNE
KIEDY: 12-16 marca 2018
GDZIE: Burgundia, Francja
W SKRÓCIE: Doskonała okazja do bliższego poznania jednego z najbardziej ekscytujących regionów winiarskich na świecie. Idealne wydarzenie dla wszystkich, którzy nie przepadają za stacjonarnymi, targowymi degustacjami. Każdy dzień został przyporządkowany do poszczególnych podregionów, kolejno do: Chablis, Côte de Beaune, Mâconnais, Côte Chalonnaise, Côte de Nuits. Wydarzenie przeznaczone jest wyłącznie dla specjalistów z sektora winiarskiego: restauratorów, menedżerów odpowiadających za zakupy wina, importerów, dziennikarzy, a także sommelierów. Dla odwiedzających przygotowano do przetestowania 10 tys. burgundzkich win od ponad 1000 producentów.

SZCZEGÓŁOWY PROGRAM: www.grands-jours-bourgogne.com


VINISUD
KIEDY: 18-20 lutego 2018
GDZIE: Montpellier Exhibition Centre, Francja
W SKRÓCIE: Najlepsze wina z regionu basenu Morza Śródziemnomorskiego od blisko 1500 producentów. Oprócz otwartej degustacji win organizatorzy przewidzieli różne inne atrakcje oraz spotkania edukacyjne skoncentrowane wokół takich tematów, jak: porównanie trendów konsumenckich Paryża i Nowego Jorku, nowości w dziedzinie marketingu winiarskiego czy enoturystyka w basenie Morza Śródziemnomorskiego.

SZCZEGÓŁOWY PROGRAM: www.vinisud.com


VINITALY
KIEDY: 15-18 kwietnia 2018
GDZIE: Werona, Włochy
W SKRÓCIE: Must see winiarskich miłośników win z Półwyspu Apenińskiego. To już 52. edycja Międzynarodowych Targów Wina i Destylatów, która w ubiegłym roku zgromadziła 4270 wystawców i prawie 35 tys. odwiedzających. Aby ułatwić odwiedzającym orientację w terenie i wyszukiwanie producentów win, organizatorzy przygotowali specjalną aplikację mobilną do bezpłatnego pobrania. Podobnie jak w ubiegłym roku, również w tym ukaże się publikacja „5 StarWines – The Book 2018” uwzględniająca najlepsze wina targów, wyróżniające się wyjątkową jakością. Wybór win dokonany będzie przez ekspertów m.in. Master of Wine, Master Sommelierów oraz dziennikarzy winiarskich.

SZCZEGÓŁOWY PROGRAM: www.vinitaly.com


FOOD SERVICE SUMMIT
KIEDY: 22-23 kwietnia 2018
GDZIE: Art_inkubator, Łódź
W SKRÓCIE: Konferencja Food Service Summit jest doskonałą okazją do spotkania w gronie najbardziej doświadczonych, przedsiębiorczych i ambitnych praktyków branży HoReCa w Polsce. Na jubileuszową, piątą edycję „Food Service Summit” składać się będą wykłady, warsztaty oraz panele dyskusyjne skupione wokół tematu: „Jak zwiększyć sprzedaż?”. Podobnie jak w roku ubiegłym tematyka winiarska będzie stanowiła ważną część programu konferencji. Odbędzie się m.in. degustacja win kalifornijskich, warsztaty upsellingowe oraz masterclass z Adamem Pawłowskim pod egidą California Wine Institute.

SZCZEGÓŁOWY PROGRAM: www.foodservicesummit.pl


TARGI WINIARSKIE PROWEIN
KIEDY: 18-20 marca 2018
GDZIE: Düsseldorf, Niemcy
W SKRÓCIE: Organizatorzy przewidują, że pojawi się na nich blisko 6,5 tys. wystawców z 50 krajów i prawie 60 tys. odwiedzających. Liczba specjalnych sesji degustacyjnych nasyci najbardziej spragnionych wrażeń degustatorów – zapowiedziano ich blisko pół tysiąca, nie licząc degustacji przy stoiskach. Organizatorzy zapewnili szereg atrakcji nie tylko dla miłośników wina, ale także alkoholi mocnych (w tym roku pojawi się około 400 producentów tych trunków). Dodatkowo przewidzieli gratkę dla miłośników piwa – na specjalnym stoisku bę-dzie można spróbować rzemieślniczych wyrobów topowych browarników. Podobnie jak w ubiegłych latach w specjalnej strefie The Fizzz Lounge będzie można spróbować zarówno klasycznych, jak i nowoczesnych koktajli. W tej strefie będą odbywać się spotkania i prelekcje barmanów oraz miksologów. Spotkać będzie można jedną z najlepszych niemieckich barmanek Marie Rausch czy specjalistę od zapachów Arnda Henninga Heißena (The Fragrances, The Curtain Club, z berlińskiego hotelu Ritz-Carlton). Wizyta na targach to doskonała okazja do degustacji win z przeróżnych regionów winiarskich. Dla importerów to możliwość rozszerzenia portfolio. W celu ułatwienia nawiązywania nowych kontaktów biznesowych organizatorzy uruchomili specjalną platformę internetową – Prowein Matchmaker, czyli narzędzie do bezpośredniej komunikacji pomiędzy kupującym i producentem.

INFORMACJA O BILETACH dostepna jest na stronie internetowej wydarzenia www.prowein.de w zakładce „Visitor Service”


SPIRITS & MORE. TASTE MIX IN ROME
KIEDY: 19-21 maja 2018
GDZIE: Rzym, Włochy
W SKRÓCIE: Każdy sommelier potwierdzi, że warto dokształcać się w dziedzinie innych kategorii napojów – wiedza sommelierska nie powinna kończyć się na samych winach. Dlaczego więc nie połączyć przyjemnego z pożytecznym, czyli wizyty w Wiecznym Mieście z uzupełnieniem wiedzy na temat nowoczesnej miksologii? Podczas wydarzenia, które składa się z części konferencyjnej i wystawienniczej, organizatorzy przewidzieli wiele atrakcji: master classes, sesje treningowe zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych barmanów. Szczegółowy program nie był jeszcze znany w chwili wysyłki magazynu do druku, dlatego zachęcamy do śledzenia strony internetowej wydarzenia. Na razie wiadomo, że pierwsze dwa dni są otwarte dla publiczności, natomiast ostatni dzień przeznaczony jest wyłącznie dla branży barmańskiej.

SZCZEGÓŁOWY PROGRAM: www.spiritsandmore.it

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

BIAŁE CZERWONE Festiwal Wina Polskiego - w czerwcu w Warszawie

Druga edycja imprezy, na której pojawią się najciekawsi producenci reprezentujący wszystkie polskie regiony winiarskie odbędzie się 16-17 czerwca w stołecznej Fortecy u Kręglickich.

Partner Center: Jesteśmy partnerami nie tylko na czas prosperity

- Najważniejszą wartością jest dla nas partnerstwo. Zanim pojawiły się założenia tzw. "tarczy antykryzysowej" opracowaliśmy plan pomocy dla naszych odbiorców - hoteli i restauracji - polegający na rozłożeniu na dogodne raty ich zobowiązań finansowych - mówi Adam Drozdowski z zarządu Partner Center.

Każdy serwis jest jak jam session

O El Celler de Can Roca częściej mówi się w kontekście jedzenia, rzadziej wina. Josep Roca jest sommelierem i w restauracji odpowiada za kartę win i serwis. W rozmowie z "Food Service" zdradza, jak stworzyć idealną harmonię między daniem a winem.

Kilka pytań do Jakuba Filipka

Z Jakubem Filipkiem, sommelierem krakowskiej restauracji Szara Gęś i finalistą Mistrzostw Polski Sommelierów, rozmawiamy o wrażeniach z konkursu oraz codziennej pracy na sali.

10 pytań do Natalii Stankiewicz

Natalia Stankiewicz zajmuje stanowisko head sommeliera w restauracji Opasły Tom w Warszawie. W 2016 r. prowadziła seminaria na targach Wine Expo Poland. W wolnych chwilach uczestniczy w seminariach i degustacjach, ciągle się doskonaląc.

Kalifornia zawitała do Łodzi

23 kwietnia 2018 r. w przestrzeniach Art Inkubatora w Łodzi podczas konferencji Food Service Summit. Odbyła się degustacja win kalifornijskich oraz warsztaty upsellingowe z AdamemPpawłowskim pod egidą California Wine Institute.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej