x

SYTA 93

Kategoria: Miejsca    26.02.2018

Syta 93 to restauracja otwarta na początku listopada na warszawskim Wilanowie. Miejsce ma 800 mkw. i 4 poziomy. Na najwyższym poziomie odbywają się warsztaty głównie dla dzieci, ale również dla dorosłych. Miejsce organizuje też wesela i zamknięte eventy.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Trzy kolejne poziomy to koktajlbar, swobodne miejsce z piecem do pizzy opalanym drewnem przeznaczone dla rodzin z dziećmi na 60 miejsc siedzących oraz elegancka restauracja z otwartą kuchnią, przeszklonym sufitem i fortepianem na 86 miejsc.

Syta 93 ma być również strefą kultury dzięki cyklicznym koncertom, stand-upom i recitalom. Miejsce organizuje też wesela i zamknięte eventy. Szefem kuchni jest tu Bartosz Kędra. Restauracja proponuje kuchnię międzynarodową. W karcie znalazły się przystawki i zupy (18-45 zł) – m.in. kalafior na maśle z salsą verde i ostrygą czy krem z dyni z kokosem; dania główne (35-78 zł) – m.in. wędzona troć z jabłkiem, koprem włoskim i kolendrą; pizza (19-39 zł) i desery (19-25 zł). Karta alkoholi to przede wszystkim 120 różnych win z całego świata, w tym z Polski, oraz autorskie i klasyczne koktajle. Co ciekawe, restauracja prowadzi również usługi typu „concierge” – przywozi gości na kolację.

ul. Syta 93, Warszawa

Autor tekstu: Joanna Mróz
O AUTORZE
Joanna Mróz
Monitoruje warszawski (i nie tylko) rynek gastronomiczny od kilkunastu lat. Od 10 lat dzieli się recenzjami restauracji na Froblogu. Współtworzy Warsaw Foodie (razem z Restaurantica.pl) – dwujęzyczny gastromagazyn internetowy o nowościach w stołecznych restauracjach. Absolwentka podyplomowych Food Studies na SWPS. Współpracowała z magazynami „Usta”, „Esquire”, a także ze stołeczną „Gazetą Wyborczą”.

Zobacz także

Smażalnia Okoń - rybnie na warszawskim Wilanowie

Pierwszą Smażalnię Okoń otworzyła w Zielonym Grądzie koło Pasłęka 19 lat temu mama właścicielki Niny Kaszubskiej - Iwona.

Sfinks z pierwszą restauracją Lepione & Pieczone

Sfinks Polska, właściciel sieci Sphinx, Chłopskie Jadło, Piwiarnia Warki i Wook, otwiera pierwszy lokal nowej marki Lepione & Pieczone. Tym samym wprowadza na rynek nowy koncept gastronomiczny, działający w coraz bardziej popularnym w Polsce i na świecie segmencie fast casual dining.

Batumi - nowa sieć piekarni gruzińsko-ormiańskich

Gruzja słynie z pięknych krajobrazów i pysznej kuchni. Cząstkę tego magicznego miejsca zdecydował się przenieść do Polski Marcin Kozerawski, przedsiębiorca prowadzący kilka spółek o różnych profilach. Tak powstała Batumi, sieć piekarni łączących gruzińską tradycję kulinarną z polską nowoczesnością.

Ruszyła Pracownia Lary Gessler

Pod koniec czerwca swoją działalność zainaugurowała Pracownia Kulinarna Lary - studio, którego wspólniczkami są Lara Gessler oraz Agata Jedynak. Jak deklarują założycielki, jest to miejsce, w którym chęć szerzenia edukacji żywieniowej spotyka się z wielką pasją i miłością do gotowania.

Linh Nguyen otwiera trzy nowe miejsca w Browarach Warszawskich. Dwa już działają

W Browarach Warszawskich powstaje azjatycka oaza: koreańska restauracja, koncept z sushi oraz sklep z produktami z Dalekiego Wschodu.

Pierwsza piwiarnia Kozlovna w stolicy

31 lipca zostanie otwarta pierwsza w stolicy, a trzecia w Polsce Kozlovna, w której można skosztować ulubionego piwa Czechów. Poczujecie się tam jak w typowej, czeskiej hospodzie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej