x

Smak domu za oceanem

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    30.11.2018

Wydarzenie performatywne "Polish Table: Mine, Yours, Ours", koprodukcja nowojorskiego MOFAD - Museum of Food and Drink i Instytutu Adama Mickiewicza odbyło się 6 i 7 listopada 2018.

- Spotkaliśmy się, aby rozmawiać o polskich tradycjach kulinarnych, ale także by zobaczyć, jak podróżuje kuchnia i jak transportuje się smak domu. Zastanawialiśmy się też nad tym, jak dzisiaj wygląda polska kuchnia w Nowym Jorku. Co przetrwało, co umarło, co się zmieniło. Które produkty adaptowały się do amerykańskiej kultury, które dania wrosły w kulinarną panoramę Wielkiego Jabłka, mówi autorka koncepcji i kuratorka wydarzenia, Monika Kucia.

Inspiracją do stworzenia menu była książka „Kucharka polska i amerykańska” wydana w 1917 roku w Ohio, dostępna na platformie Polona. Autorką menu była Joanna Jakubiuk, szefowa kuchni z Podlasia, znawczyni dań z pierogów i ziemniaków, promotorka regionalnej kuchni, która serwowała dania nawiązujące do przepisów, które zostały zebrane w tym tomie. Przy projekcie współpracowali: Pierogi Boys, Krzysztof Poluchowicz i Andrzej Kinczyk, którzy prowadzą na Brooklynie i Manhattanie polskie bary pierogowe.

W części wystawienniczej można było zobaczyć (i usłyszeć) przygotowaną przez Monikę Kucię i Beniamina Głuszka instalację dźwiękowa złożoną z "dźwięków polskich", jak stukot kieliszków, tłuczenie kotletów i odkręcanie słoika. Częścią ekspozycji była wystawa prac Olgi Budzan, która przygotowała m.in. serwety „poplamione” polskimi owocami i wyhaftowała słoiki na starych obrusach. Motywem przewodnim jest bowiem słoik, i choć w Polsce to słowo ma raczej pejoratywne konotacje, to jednak jest bardzo dobrą metaforą, kojarzy się z przyjezdnymi, którzy do wielkiego miasta zabierają jedzenie z rodzinnych stron, kawałek historii zamknięty pod wieczkiem.

Scenografię inspirowaną pracami Leona Tarasewicza oraz ludowym wzorem kurpiowskich "leluj" przygotował Karol Murlak, projektant i wykładowca akademicki, profesor w Pratt Institute w Nowym Jorku. Perfumerka Anna Bojara stworzyła dla wydarzenia całą gamę unikatowych zapachów, np. świeżego ogórka, nadbałtyckiego bursztynu, ale też piwnicy z ziemniakami.

Poza częścią eksperymentalno - doświadczalną odbyły się także mini wykłady - prof. Fabio Parasecoli opowiadał o swojej przygodzie z kuchnią polską i badaniach prowadzonych we współpracy z Polską Akademią Nauk, dr Annie Hauck - współautorka „Gastropolis. Food and New York City” i badaczka zwyczajów kulinarnych polskiej społeczności w Ameryce - przedstawiła ich wyniki.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Okrągły jubileusz Akademii Mistrza

10-lecie istnienia obchodzi w tym roku Akademia Mistrza, która działalność zapoczątkowała podczas organizowanych przez ZT Kruszwica pokazów szkoleniowych "Noce cukiernika i piekarza". Pomysłodawcami i inicjatorami Akademii Mistrza byli Mieczysław Chojnowski, Katarzyna Noga i Jacek Zięba.

TARGI EUROGASTRO I WORLDHOTEL 2018 ZA NAMI

22. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne Euro Gastro oraz 11. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel w dniach 21-23 marca odwiedziło 19 117 osób. Czekało na nich 268 wystawców z 20 krajów.

Smaki Podhala - Historyczny Stół Kulinarny MAKRO

2 kwietnia odbyło się w Zakopanem pierwsze wydarzenie z organizowanego przez MAKRO Polska cyklu Historyczny Stół Kulinarny. Tematem inauguracyjnego spotkania była kuchnia podhalańska. W wydarzeniu wzięło udział 85 przedstawicieli lokalnej gastronomii.

ZNAMY FINALISTÓW BOCUSE D'OR POLAND 2018

11 grudnia 2017 r. w Akademii Kulinarnej Nestle Professional w Warszawie odbyły się preeliminacje konkursu Bocuse d’Or Poland 2018. Organizatorzy otrzymali wiele zgłoszeń od młodych szefów kuchni z całej Polski.

Projekcja świetlna na katowickim Spodku z okazji Dnia Własnego Biznesu

13 października obchodzony był międzynarodowy Dzień Własnego Biznesu. Z tej okazji katowicki Spodek rozświetliło hasło symbolicznie wyrażające wsparcie dla niezależnych polskich przedsiębiorców z sektora MSP, szczególnie w tym trudnym dla wszystkich roku.

Przesunięte targi EuroGastro 2020

W związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa (SARS-Cov-2) 24. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro 2020 oraz 13. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel 2020 odbędą się w innym terminie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej