Wielki Finał – Wielkie wyzwania
Turyn był tylko przedsmakiem ostatecznej jakże trudnej cukierniczej rozgrywki, która rozegra się finalnie w styczniu w Lyonie. W ciągu 10 godzin każda z drużyn będzie miała do przygotowania: 19 deserów wegańskich na platerze, które są nowością w tym roku. Tym samym organizatorzy stawiają przed kandydatami nowe wyzwanie – stworzenie deseru, który nie wykorzystuje żadnego produktu pochodzenia zwierzęcego.
Ponadto w wyznaczonym czasie zespoły będą musiały wykreować: 3 torty czekoladowe, w których do przygotowania biszkoptu należy wykorzystać miód. W ten sposób organizatorzy chcą zwrócić uwagę na pracę pszczół i zapylanie kwiatów. To zadanie jest przedmiotem współpracy z Krajowym Związkiem Pszczelarzy we Francji (UNAF), który zobowiązuje się do ochrony pszczół. To jednak nie koniec zadań do wykonania przez nasz team. Do zrealizowania planu pozostaje jeszcze przygotowanie 2 mrożonych tortów oraz po jednym eksponacie z karmelu, czekolady i lodu. I tu również kolejna nowość, a jest nią wykonanie co najmniej jednego przezroczystego elementu (25/35 cm) w dmuchanym cukrze w eksponacie z karmelu. Komitet nalega na stosowanie technik manualnych. W tym roku motywem przewodnim, który został narzucony przez Komitet Organizacyjny jest: natura, flora i fauna i opierając się na tym temacie nasi cukiernicy opracowali autorskie receptury oraz stworzyli całą, spójną koncepcję wymaganych kreacji.
Z pewnością 15 edycja Coupe du Monde de la Patisserie będzie miała wiele niespodzianek z okazji jubileuszu 30-lecia, które będą świetną okazją do wielkiego świętowania, ale o tym dowiemy się niebawem. Po wielu latach Polacy wracają na arenę światowego cukiernictwa. Gorąco wierzymy, że w Lyonie nasz mocny, polski zespół pokaże pazur i zaprezentuje swoje niezwykłe umiejętności cukiernicze na najwyższym poziomie. Trzymajmy kciuki za naszą „słodką” drużynę, w skład której wchodzą polscy cukiernicy z długoletnim stażem i ogromnym doświadczeniem zawodowym jak: Michał Doroszkiewicz (Team Manager & Chocolate candidate), Marek Moskwa (Sugar candidate) i Damian Wiśniewski (Ice candidate), zaś w Jury międzynarodowym zasiądzie Jarek Nowakowski (Team President).