x

Polacy w Wielkim Finale podczas 15. edycji Coupe du Monde de la Patisserie

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    29.11.2018

Organizowany co dwa lata Wielki Finał konkursu cukierniczego na Coupe du Monde de la Patisserie odbędzie się po raz 15. w dniach 27-28 stycznia 2019 roku podczas targów Sirha w Lyonie.

W tym jubileuszowym wydaniu odbyły się 4 kontynentalne selekcje w Azji i Pacyfiku, Ameryce Łacińskiej, Afryce i Europie. 55 narodowości wzięło udział w najsłodszych zmaganiach by móc zaprezentować się w ostatniej rozgrywce na cukierniczej arenie międzynarodowej. Polscy cukiernicy - Michał Doroszkiewicz i Marek Moskwa w wielkim stylu zaprezentowali się w Turynie w czerwcu 2018 roku na europejskiej selekcji. Determinacja i pozytywna energia a przede wszystkim doświadczenie i profesjonalizm naszych cukierników zadecydował o tym, że awansowali do Wielkiego Finału spośród ośmiu europejskich drużyn. Dzisiaj szykują się do Lyonu w powiększonym składzie, gdyż tego wymaga regulamin. Do polskiego teamu dołączył Damian Wiśniewski, który będzie odpowiedzialny za wykonanie rzeźby z lodu. W Lyonie Polacy rywalizować będą z reprezentacjami: Algierii, Argentyny, Australii, Belgii, Brazylii, Chile, Chin, Egiptu, Włoch, Japonii, Malezji, Maroko, Meksyku, Singapuru, Korei Południowej, Szwecji, Tajwanu, Tunezji, Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych.

Wielki Finał – Wielkie wyzwania

Turyn był tylko przedsmakiem ostatecznej jakże trudnej cukierniczej rozgrywki, która rozegra się finalnie w styczniu w Lyonie. W ciągu 10 godzin każda z drużyn będzie miała do przygotowania: 19 deserów wegańskich na platerze, które są nowością w tym roku. Tym samym organizatorzy stawiają przed kandydatami nowe wyzwanie – stworzenie deseru, który nie wykorzystuje żadnego produktu pochodzenia zwierzęcego.

Ponadto w wyznaczonym czasie zespoły będą musiały wykreować: 3 torty czekoladowe, w których do przygotowania biszkoptu należy wykorzystać miód. W ten sposób organizatorzy chcą zwrócić uwagę na pracę pszczół i zapylanie kwiatów. To zadanie jest przedmiotem współpracy z Krajowym Związkiem Pszczelarzy we Francji (UNAF), który zobowiązuje się do ochrony pszczół. To jednak nie koniec zadań do wykonania przez nasz team. Do zrealizowania planu pozostaje jeszcze przygotowanie 2 mrożonych tortów oraz po jednym eksponacie z karmelu, czekolady i lodu. I tu również kolejna nowość, a jest nią wykonanie co najmniej jednego przezroczystego elementu (25/35 cm) w dmuchanym cukrze w eksponacie z karmelu. Komitet nalega na stosowanie technik manualnych. W tym roku motywem przewodnim, który został narzucony przez Komitet Organizacyjny jest: natura, flora i fauna i opierając się na tym temacie nasi cukiernicy opracowali autorskie receptury oraz stworzyli całą, spójną koncepcję wymaganych kreacji.

Z pewnością 15 edycja Coupe du Monde de la Patisserie będzie miała wiele niespodzianek z okazji jubileuszu 30-lecia, które będą świetną okazją do wielkiego świętowania, ale o tym dowiemy się niebawem. Po wielu latach Polacy wracają na arenę światowego cukiernictwa. Gorąco wierzymy, że w Lyonie nasz mocny, polski zespół pokaże pazur i zaprezentuje swoje niezwykłe umiejętności cukiernicze na najwyższym poziomie. Trzymajmy kciuki za naszą „słodką” drużynę, w skład której wchodzą polscy cukiernicy z długoletnim stażem i ogromnym doświadczeniem zawodowym jak: Michał Doroszkiewicz (Team Manager & Chocolate candidate), Marek Moskwa (Sugar candidate) i Damian Wiśniewski (Ice candidate), zaś w Jury międzynarodowym zasiądzie Jarek Nowakowski (Team President).

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

DOBRZE BYĆ KLIENTEM CHEFS CULINAR? TAK, CHEF!

Już 18 i 19 września 2017 r. przekonają się o tym wszyscy odbiorcy hurtowi, dla których od wielu miesięcy firma przygotowuje najnowszą edycję Targów Poznań Vision.

BĄBELKI UWOLNIONE

Smak i aromat ponad stu szampanów poznali uczestnicy pierwszej edycji Warsaw Bubbles Day, największej degustacji szampanów w Polsce, która odbyła się 22 września w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie.

Szef dla Młodych Talentów

Rozpoczęła się druga edycja programu edukacyjnego prowadzonego przez sieć hurtowni Makro Polska. W nowym cyklu odbyły się już dwa Miksery Kulinarne w Akademii Inspiracji Makro w Warszawie.

Sydney czeka na najlepszego barmana w Polsce

Ruszyła 6. edycja World Class Poland. Ponad 20 godzin zajmie najlepszemu barmanowi w Polsce wyprawa do Sydney, w którym odbędzie się światowy finał.

Świąteczny Stół Pajacyka - restauratorzy mogą pomóc i otrzymać wsparcie

4 grudnia odbędzie się "Świąteczny Stół Pajacyka" - tego dnia właściciele lokali gastronomicznych przekazują 10% dziennego obrotu na rzecz osób potrzebujących wsparcia żywnościowego. Jak włączyć się do akcji pomimo restrykcji epidemicznych?

NAGRODY AIG PRIX 2018 ORAZ ARS COQUINARIA WRĘCZONE

16 marca br. w hotelu Bristol w Warszawie odbyła się uroczysta gala wręczenia nagród przez polską Akademię Gastronomiczną. W tegorocznej ceremonii wziął udział gość specjalny - hiszpański szef kuchni Paco Pérez wyróżniony łącznie pięcioma gwiazdkami przewodnika Michelin.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej