Polacy w Wielkim Finale podczas 15. edycji Coupe du Monde de la Patisserie
Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Organizowany co dwa lata Wielki Finał konkursu cukierniczego na Coupe du Monde de la Patisserie odbędzie się po raz 15. w dniach 27-28 stycznia 2019 roku podczas targów Sirha w Lyonie.

W tym jubileuszowym wydaniu odbyły się 4 kontynentalne selekcje w Azji i Pacyfiku, Ameryce Łacińskiej, Afryce i Europie. 55 narodowości wzięło udział w najsłodszych zmaganiach by móc zaprezentować się w ostatniej rozgrywce na cukierniczej arenie międzynarodowej. Polscy cukiernicy - Michał Doroszkiewicz i Marek Moskwa w wielkim stylu zaprezentowali się w Turynie w czerwcu 2018 roku na europejskiej selekcji. Determinacja i pozytywna energia a przede wszystkim doświadczenie i profesjonalizm naszych cukierników zadecydował o tym, że awansowali do Wielkiego Finału spośród ośmiu europejskich drużyn. Dzisiaj szykują się do Lyonu w powiększonym składzie, gdyż tego wymaga regulamin. Do polskiego teamu dołączył Damian Wiśniewski, który będzie odpowiedzialny za wykonanie rzeźby z lodu. W Lyonie Polacy rywalizować będą z reprezentacjami: Algierii, Argentyny, Australii, Belgii, Brazylii, Chile, Chin, Egiptu, Włoch, Japonii, Malezji, Maroko, Meksyku, Singapuru, Korei Południowej, Szwecji, Tajwanu, Tunezji, Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych.

Wielki Finał – Wielkie wyzwania

Turyn był tylko przedsmakiem ostatecznej jakże trudnej cukierniczej rozgrywki, która rozegra się finalnie w styczniu w Lyonie. W ciągu 10 godzin każda z drużyn będzie miała do przygotowania: 19 deserów wegańskich na platerze, które są nowością w tym roku. Tym samym organizatorzy stawiają przed kandydatami nowe wyzwanie – stworzenie deseru, który nie wykorzystuje żadnego produktu pochodzenia zwierzęcego.

Ponadto w wyznaczonym czasie zespoły będą musiały wykreować: 3 torty czekoladowe, w których do przygotowania biszkoptu należy wykorzystać miód. W ten sposób organizatorzy chcą zwrócić uwagę na pracę pszczół i zapylanie kwiatów. To zadanie jest przedmiotem współpracy z Krajowym Związkiem Pszczelarzy we Francji (UNAF), który zobowiązuje się do ochrony pszczół. To jednak nie koniec zadań do wykonania przez nasz team. Do zrealizowania planu pozostaje jeszcze przygotowanie 2 mrożonych tortów oraz po jednym eksponacie z karmelu, czekolady i lodu. I tu również kolejna nowość, a jest nią wykonanie co najmniej jednego przezroczystego elementu (25/35 cm) w dmuchanym cukrze w eksponacie z karmelu. Komitet nalega na stosowanie technik manualnych. W tym roku motywem przewodnim, który został narzucony przez Komitet Organizacyjny jest: natura, flora i fauna i opierając się na tym temacie nasi cukiernicy opracowali autorskie receptury oraz stworzyli całą, spójną koncepcję wymaganych kreacji.

Z pewnością 15 edycja Coupe du Monde de la Patisserie będzie miała wiele niespodzianek z okazji jubileuszu 30-lecia, które będą świetną okazją do wielkiego świętowania, ale o tym dowiemy się niebawem. Po wielu latach Polacy wracają na arenę światowego cukiernictwa. Gorąco wierzymy, że w Lyonie nasz mocny, polski zespół pokaże pazur i zaprezentuje swoje niezwykłe umiejętności cukiernicze na najwyższym poziomie. Trzymajmy kciuki za naszą „słodką” drużynę, w skład której wchodzą polscy cukiernicy z długoletnim stażem i ogromnym doświadczeniem zawodowym jak: Michał Doroszkiewicz (Team Manager & Chocolate candidate), Marek Moskwa (Sugar candidate) i Damian Wiśniewski (Ice candidate), zaś w Jury międzynarodowym zasiądzie Jarek Nowakowski (Team President).

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Akademia Gastronomiczna rozdała nagrody AIG Prix i Ars Coquinaria

Laury przyznawane są wybitnym jednostkom i instytucjom, które na obszarze danego kraju wyróżniają się międzynarodowym poziomem. Wśród tegorocznych laureatów znaleźli się m. in. współpracujący z magazynem "Food Service" prof. Jarosław Dumanowski, Patrycja Siwiec, Adam Pawłowski i Anna Oleksak.

The Best Chef Awards 2019 - we wrześniu w Barcelonie

Gospodarzem wrześniowej gali The Best Chef Awards 2019 będzie tym razem Barcelona. W wydarzeniu weźmie udział elita szefów kuchni z Europy, obu Ameryk, Afryki Południowej, Zjednoczonych Emiratów Arabskich i Japonii.

Konferencja Międzykulturowa Turystyka Kulinarna Pokoleń

Jak smakuje Polska? Jakie produkty mogą promować nasz kraj za granicą? Jakie są trendy polskiej turystyki kulinarnej, a jakie potrzeby turysty? To zagadnienia konferencji Międzykulturowa Turystyka Kulinarna Pokoleń, która odbędzie się 23-24 maja w Szkole Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula.

Zarabiaj na kawie! - warsztaty Segafredo Zanetti

Dzięki bezpłatnym warsztatom organizowanym przez Segafredo Zanetti dowiesz się, jak zwiększyć obrót lokalu, budować przewagę konkurencyjną i rozwijać swój biznes.

Wyjątkowa edycja L’art de la cuisine Martell

Za nami 17. edycja Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’art de la cuisine Martell, która była pod wieloma względami wyjątkowa.

Konkurs Caffè Vergnano Best Barista 2019

Rusza piąta edycja ogólnopolskiego konkursu Caffè Vergnano Best Barista. Po raz pierwszy wydarzenie odbędzie się w nowej otwartej formule. Mogą w nim wziąć udział wszyscy bariści, niezależnie od marki kawy, na której pracują.

inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej