x

Przeciwko marnowaniu żywności

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    26.02.2018

Makro razem z Federacją Polskich Banków Żywności przekazuje żywność potrzebującym. Makro Polska przekazało do tej pory 3,3 mln kg produktów, dzięki czemu udało się ufundować ponad 6,5 mln posiłków dla osób potrzebujących.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Sieć hurtowni Makro Polska od października 2016 r. współpracuje z Federacją Polskich Banków Żywności – organizacją non profit, która przeciwdziała marnowaniu i utylizacji żywności. W tym czasie Makro Polska przekazało 3,3 mln kg produktów, dzięki czemu udało się ufundować ponad 6,5 mln posiłków dla osób potrzebujących. Żywność przekazywana jest przez każdą z 29 hal sieci oraz następnie poprzez Banki Żywności dystrybuowana jest do organizacji i instytucji społecznych, pomagających osobom żyjącym w niedostatku, m.in.: jadłodajni, świetlic środowiskowych, domów dziecka, ośrodków wychowawczych i wsparcia dla kobiet samotnie wychowujących dzieci, noclegowni i domów dla bezdomnych czy hospicjów. Makro Polska pod mecenatem Federacji Polskich Banków Żywności prowadzi również akcję „Nie marnuję, pakuję”.

Projekt skierowany jest do właścicieli lokali gastronomicznych i konsumentów, ma zachęcać ich do pakowania i zabierania nieskończonego posiłku z restauracji. Idea programu promowana jest także podczas różnych wydarzeń, m.in. na Festiwalu Food Trucków Żarcie Na Kółkach w Warszawie. Współpraca z Federacją Polskich Banków Żywności prowadzona jest przez Makro Polska w ramach strategii zrównoważonego rozwoju, mającej na celu promowanie działań prospołecznych, stałe ograniczenie negatywnego wpływu na ekosystem oraz poszanowanie zasad ochrony środowiska naturalnego.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Ogród w mieście


Za nami 1. edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego "Rośliny, Owady i miód".

"Królewski stół" zawładnął Wilanowem

II edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego pod hasłem "Królewski stół" odbyła się 15 i 16 września na warszawskim Wilanowie. Podczas dwóch dni uczestnicy wzięli udział w 40 wykładach i panelach dyskusyjnych oraz 60 warsztatach i pokazach kulinarnych.

WNĘTRZE CAMPO NAGRODZONE

Wrocławski Campo Modern Grill zaprojektowany przez Buck.Studio wygrał w międzynarodowym konkursie WIN Awards w Londynie. Restauracja zwyciężyła z projektami restauracji z Wielkiej Brytanii, Australii i Hongkongu. Projekt Campo był jedynym projektem z Polski nominowanym w tej edycji konkursu.

1. edycja Warsaw Bubbles Day

To jedyny w Polsce festiwal promujący kulturę szampańską i prezentujący bogactwo szampańskich bąbelków. Wydarzenie odbędzie się już 22. września w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie.

25 tys. ofert specjalnych na Dzień Własnego Biznesu

Już 9 października odbędzie się Dzień Własnego Biznesu - święto małych i średnich przedsiębiorców. Z tej okazji na konsumentów czekać będzie 25 tys. ofert specjalnych - w tym promocje, rabaty i gratisy w sklepach i lokalach w całym kraju.

MASSIMO BOTURA GOŚCIEM FESTIWALU FINE DINING WEEK

Jubileuszowa, piąta edycja Fine Dining Week trwała od 6 do 17 lutego. Biorące w nim udział restauracje odwiedziło rekordowe 11 tysięcy gości, a najważniejszą z kolacji towarzyszących festiwalowi przygotował Massimo Bottura.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej