x

Przeciwko marnowaniu żywności

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    26.02.2018

Makro razem z Federacją Polskich Banków Żywności przekazuje żywność potrzebującym. Makro Polska przekazało do tej pory 3,3 mln kg produktów, dzięki czemu udało się ufundować ponad 6,5 mln posiłków dla osób potrzebujących.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Sieć hurtowni Makro Polska od października 2016 r. współpracuje z Federacją Polskich Banków Żywności – organizacją non profit, która przeciwdziała marnowaniu i utylizacji żywności. W tym czasie Makro Polska przekazało 3,3 mln kg produktów, dzięki czemu udało się ufundować ponad 6,5 mln posiłków dla osób potrzebujących. Żywność przekazywana jest przez każdą z 29 hal sieci oraz następnie poprzez Banki Żywności dystrybuowana jest do organizacji i instytucji społecznych, pomagających osobom żyjącym w niedostatku, m.in.: jadłodajni, świetlic środowiskowych, domów dziecka, ośrodków wychowawczych i wsparcia dla kobiet samotnie wychowujących dzieci, noclegowni i domów dla bezdomnych czy hospicjów. Makro Polska pod mecenatem Federacji Polskich Banków Żywności prowadzi również akcję „Nie marnuję, pakuję”.

Projekt skierowany jest do właścicieli lokali gastronomicznych i konsumentów, ma zachęcać ich do pakowania i zabierania nieskończonego posiłku z restauracji. Idea programu promowana jest także podczas różnych wydarzeń, m.in. na Festiwalu Food Trucków Żarcie Na Kółkach w Warszawie. Współpraca z Federacją Polskich Banków Żywności prowadzona jest przez Makro Polska w ramach strategii zrównoważonego rozwoju, mającej na celu promowanie działań prospołecznych, stałe ograniczenie negatywnego wpływu na ekosystem oraz poszanowanie zasad ochrony środowiska naturalnego.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

MASSIMO BOTURA GOŚCIEM FESTIWALU FINE DINING WEEK

Jubileuszowa, piąta edycja Fine Dining Week trwała od 6 do 17 lutego. Biorące w nim udział restauracje odwiedziło rekordowe 11 tysięcy gości, a najważniejszą z kolacji towarzyszących festiwalowi przygotował Massimo Bottura.

Selgros Cash & Carry kolejny raz wspiera wigilię Caritasu

13 500 świątecznych paczek trafi po raz kolejny do potrzebujących za pośrednictwem Caritasu. Ich fundatorem jest Selgros Cash & Carry.

Lavazza po raz 9 oficjalną kawą Wimbledonu

Lavazza już dziewiąty rok z rzędu jest Oficjalną Kawą Wimbledonu. W tym zaprezentuje się również jako partner ubiegłorocznej mistrzyni turnieju - Angelique Kerber.

Zamojski festiwal "W poszukiwaniu prawdziwego smaku"

Już 5 września Zamość, jedno z najpiękniejszych miast w Polsce i serce Roztocza, za sprawą festiwalu win polskich oraz produktów regionalnych "W poszukiwaniu prawdziwego smaku", zamieni się w prawdziwą stolicę rodzimego winiarstwa.

Szef kuchni Marcin Przybysz prowadzi warsztaty kulinarne w restauracji Epoka

Restauracja Epoka w Warszawie na czas zamknięcia przekształciła się w kameralne miejsce spotkań, w którym organizowane są warsztaty kulinarne i kursy wine pairingu. Przewodnikiem w podróży śladami polskiej kuchni jest szef Marcin Przybysz.

Warszawski Festiwal Kulinarny "Królewski Stół" już wkrótce

15-16 września po raz drugi odbędzie się Warszawski Festiwal Kulinarny, tym razem pod hasłem "Królewski Stół". Zespół Muzeum Pałacu Króla Jana III pokaże, jak przez warsztaty uczyć historii kulinarnej.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej