x

Wspólny projekt Winnicy Wieliczka i restauracji Albertina

Kategoria: Wino    26.02.2018

Krakowska restauracja zainicjowała współpracę z Winnicą Wieliczka, której efektem jest autorskie wino Albertina Chardonnay 2016. Wyprodukowano je z winogron zebranych w pierwszym tygodniu października 2016 r.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
W efekcie powstało wino świeże, aromatyczne, o zapachu owoców tropikalnych, gruszek, orzechów laskowych i kwiatu akacji.

– Nawiązaliśmy owocną współpracę z biodynamiczną Winnicą Wieliczka, która produkcją wina z powodzeniem zajmuje się od 2012 r. na wzgórzu w Pawlikowicach, nieopodal Wieliczki. Do projektu przekonało nas imponujące doświadczenie Agnieszki Rousseau oraz determinacja Piotra Jaskóły, by winorośle wzrastały w zamkniętym, naturalnym ekosystemie – tłumaczy Barbara Zamorska, właścicielka restauracji Albertina. – To fantastyczne uczucie móc zaserwować naszym gościom wino, w którego proces produkcyjny byliśmy osobiście zaangażowani – podsumowała.

Zajmująca obszar 1,5 ha winnica znajduje się 3 km od Wieliczki, 10 km od Krakowa i jest jednym z nielicznych tego typu gospodarstw z uprawą biodynamiczną. Z tego też powodu 20 000 krzewom winorośli towarzyszy sad ze starymi odmianami jabłek, gruszek, śliwek, wiśni i czereśni. Rośnie tu również len, rzepak, słonecznik, gryka, koniczyna, gorczyca oraz liczne zioła. Takie odmiany, jak: chardonnay, riesling, merlot, cabernet, uprawiane są bez użycia chemicznych środków ochrony roślin, a o ich bezpieczeństwo dba sama natura. Gospodarze informują, że „bażanty walczą z inwazją ślimaków, jastrzębie odstraszają szpaki, biedronki rozprawiają się z innymi odmianami owadów, które są w winnicy szkodnikami, mikroorganizmy i armia dżdżownic użyźniają glebę”. Wina z Winnicy Wieliczka są zatem prawdziwym darem natury, nad produkcją którego czuwają profesjonaliści.

Produkty dostępne są w wybranych sklepach specjalistycznych i restauracjach w całej Polsce.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

KALIFORNIA: GRA W CIEPŁO-ZIMNO

5 marca w Warszawie odbyła się 6. edycja największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa - Food Service Summit. Podobnie jak w ubiegłych latach we współpracy z California Wines Polska przygotowano branżowe seminaria degustacyjne.

NA LISTOPAD CHIANTI

14 listopada w restauracji Mąka i Woda odbyła się degustacja "Beyond Chianti" zorganizowana przez Gambero Rosso i Consorzio Chianti Classico. Wina z roczników Chianti 2016 i Chianti Riserva 2015 omówił Marco Sabellico.

Eksport wina niemieckiego wyhamował w 2020 roku

Nałożenie karnych ceł przez Stany Zjednoczone oraz globalna pandemia koronawirusa spowodowały w ubiegłym roku znaczną regresję w eksporcie niemieckich wyrobów winiarskich na wiele rynków zagranicznych.

Winnica widokowa - wino z perspektywą

Spektakularny widok to wizytówka winnicy. Z obszernego tarasu wybudowanego tuż nad krzewami winorośli można podziwiać krajobraz ciągnący się aż po pasmo górskie Tatr. Kiedy pogoda jest dobra, widoczność sięga słowackiej granicy.

ADAM PAWŁOWSKI: NAUKA O WINIE

Kiedy blisko dziesięć lat temu zaczynałem przygodę z winem, byłem nim zafascynowany, ale zarazem przerażony ogromem wiedzy do przyswojenia. Skala tematu była obezwładniająca i szybko zrozumiałem, że póki jeszcze mam zapał, muszę znaleźć sposób na skuteczną naukę.

Adam Pawłowski: 585. urodziny Króla Rieslinga

Pierwsza wzmianka o rieslingu pochodzi z 13 marca 1435 r. z Rüsselsheim (dzisiejszy region Rheingau), kiedy to podczas inwentury piwnicy Jana VI z Katzenelnbogen odnotowano rachunek za sadzonki tego szczepu w wysokości 22 szylingów. W tym roku riesling obchodzi więc 585. urodziny.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej