

Sztuka smaku


3 marca br. Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L'Art de la cuisine Martell odbędzie w się w hotelu Zamek Ryn. Kulinarnym tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu, a tym samym głównym produktem, który zawodnicy muszą wykorzystać w swoich daniach, jest świeca wołowa.
Zawodnicy wystąpią w czterech odsłonach na specjalnie przygotowanych do konkursu stanowiskach. Na przygotowanie każdego dania w 12 porcjach kucharze będą mieli godzinę. Podczas konkursu potrawy oceniane będą przez trzy zespoły jury – pierwszy to jury techniczne, w którym zasiądą największe autorytety sztuki kulinarnej w Polsce, które oceniać będzie potrawy według zgodności z regulaminem konkursu, pod kątem sposobu przyrządzenia potrawy, podania i samego jej smaku. Jury techniczne może przyznać każdej ekipie maksymalnie 150 punktów. Drugi zespól jurorski to jury degustacyjne złożone z szefów kuchni, którzy mogą przyznać każdemu zespołowi maksymalnie 100 punktów. Trzeci zespół to jury koneserów, które przyzna osobną nagrodę.
Po zapoznaniu się z regulaminem formularze zgłoszeniowe należy przesyłać na adres: d.strucinski@hotelanders.pl do 15 lutego. Zespoły, które zakwalifikują się do konkursu, zostaną powiadomione przez organizatorów do 20 lutego.
„Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.
Zobacz także

Plakiety przewodnika Michelin rozdane w cieniu pandemii

W gdańskiej restauracji Arco by Paco Pérez wręczono Plakiety przewodnika Michelin 2020 Main Cities of Europe. Uroczystość została zorganizowana 18 listopada przez Akademię Gastronomiczną w Polsce.

Branża gastronomiczna zbiera podpisy pod listem otwartym do rządu w związku z koronawirusem

W liście zawarty jest apel o zwolnienie branży gastronomicznej z niektórych podatków w związku z przewidywanymi stratami spowodowanymi szerzeniem się epidemii.

Smak domu za oceanem

Wydarzenie performatywne "Polish Table: Mine, Yours, Ours", koprodukcja nowojorskiego MOFAD - Museum of Food and Drink i Instytutu Adama Mickiewicza odbyło się 6 i 7 listopada 2018.

Podróż do źródeł

Żywiec Zdrój wprowadził na rynek krystaliczną górską wodę źródlaną w szklanych butelkach. Nowość została oficjalnie zaprezentowana 13 czerwca podczas konferencji "Arcydzieło natury. U źródeł - trendy i inspiracje" w hotelu Warszawa.

GRAJMY FAIR!

14 marca w hotelu Sofitel Victoria w Warszawie odbyła się 4. edycja "Food Service Summit". Wydarzenie z roku na rok nabiera rozpędu. Tegoroczna edycja zgromadziła najwięcej jak do tej pory, bo ponad 300 uczestników.

BOCUSE D'OR POLAND 2018 ZA NAMI

W dniach 27-28 lutego w Radisson Blu Sobieski Hotel Warsaw odbył się Finał Krajowych Eliminacji ocuse d’Or Poland 2018. Z wyciężył Dawid Szkudlarek, szef kuchni Folwarku Folińscy. II i III miejsca zajęli kolejno: Jakub Kasprzak i Paweł Kubera.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

