x

Sztuka smaku

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    26.02.2018

3 marca br. Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L'Art de la cuisine Martell odbędzie w się w hotelu Zamek Ryn. Kulinarnym tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu, a tym samym głównym produktem, który zawodnicy muszą wykorzystać w swoich daniach, jest świeca wołowa.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
L'Art de la cuisine Martell – jeden z najważniejszych konkursów kulinarnych w Polsce – organizowany jest od 15 lat. Jego główną ideą jest przygotowanie potraw, które najlepiej komponują się z koniakiem. W konkursie bierze udział 16 dwuosobowych ekip kucharskich, składających się z młodych adeptów sztuki kulinarnej z najlepszych restauracji w Polsce. Uczestnicy konkursu powinni być pełnoletni i nie mogą przekroczyć 30. roku życia w dniu rozpoczęcia konkursu.

Zawodnicy wystąpią w czterech odsłonach na specjalnie przygotowanych do konkursu stanowiskach. Na przygotowanie każdego dania w 12 porcjach kucharze będą mieli godzinę. Podczas konkursu potrawy oceniane będą przez trzy zespoły jury – pierwszy to jury techniczne, w którym zasiądą największe autorytety sztuki kulinarnej w Polsce, które oceniać będzie potrawy według zgodności z regulaminem konkursu, pod kątem sposobu przyrządzenia potrawy, podania i samego jej smaku. Jury techniczne może przyznać każdej ekipie maksymalnie 150 punktów. Drugi zespól jurorski to jury degustacyjne złożone z szefów kuchni, którzy mogą przyznać każdemu zespołowi maksymalnie 100 punktów. Trzeci zespół to jury koneserów, które przyzna osobną nagrodę.

Po zapoznaniu się z regulaminem formularze zgłoszeniowe należy przesyłać na adres: d.strucinski@hotelanders.pl do 15 lutego. Zespoły, które zakwalifikują się do konkursu, zostaną powiadomione przez organizatorów do 20 lutego.

„Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej