x

Rozpoczyna się enologiczna jesień

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    24.09.2018

Od 21 września aż do 15 grudnia potrwa czwarta edycja Jesieni Enologicznej, która w tym roku odbędzie się w Krakowie, Warszawie i na Dolnym Śląsku. Przed uczestnikami trzy miesiące atrakcji związanych z enologią, sztuką winiarską, historią winiarstwa w Polsce oraz tradycjami kulinarnymi.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Jesień Enologiczna to wydarzenie kulturalne, które jednoczy coraz liczniejsze grono miłośników wina i produktów regionalnych. Na miłośników enologii czekać będą: warsztaty, degustacje, projekcje filmów o tematyce winiarskiej i kulturze stołu, koncert oraz wyjątkowy historyczny spacer po Krakowie śladami wina, piwa i miodu. Nie zabraknie też propozycji dla profesjonalistów, czyli konferencji, której tematem jest „Uprawa winorośli w Polsce i perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa na tle winiarstwa światowego”. Wezmą w niej udział czołowi specjaliści z dziedziny enologii i uprawy winorośli. Obchody tegorocznej edycji rozpoczną się przeglądową degustacją win z Krakowa i Małopolski. W programie znajdzie się również „tajemnicza degustacja”, której tematem będą małopolskie produkty. Na uczestników warsztatów czekać będzie spotkanie dotyczące łączenia polskich i zagranicznych win z małopolskimi produktami tradycyjnymi i regionalnymi, a właścicielka Winnicy Wieliczka Agnieszka Rousseau przybliży temat zastosowanie chwastów i ziół oraz wyrobów alkoholowych w tradycyjnej małopolskiej kuchni. Jedno ze spotkań degustacyjnych będzie dotyczyć produkcji cydrów oraz przetworów z małopolskich odmian jabłek.

Inicjatorem i organizatorem przedsięwzięcia jest Stowarzyszenie Kobiety i Wino.

„Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wrocławska restauracja Ramzes I zwycięzcą Pyszne.pl Awards

Już po raz szósty serwis do zamawiania jedzenia online ogłosił laureatów Pyszne.pl Awards. W plebiscycie wyłoniono najlepsze restauracje w kraju i poszczególnych województwach w 26 kategoriach.

GWIAZDKI MICHELIN 2018

Ukazała się najnowsza edycja przewodnika Michelin na kraje nordyckie. Największym zaskoczeniem okazała się informacja o trzech gwiazdkach dla restauracji Frantzén w Sztokholmie. To pierwsza w historii restauracja w Szwecji, która otrzymała trzy gwiazdki.

WRĘCZENIE PLAKIET PRZEWODNIKA MICHELIN

W dniach 4-5 grudnia w Warszawie i Krakowie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2017 Main Cities of Europe, zorganizowane przez prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego - partnera Przewodnika Michelin.

Transatlantyk Festival

Transatlantyk Festival po raz kolejny zaprasza na Kino Kulinarne - jedną z najpopularniejszych sekcji festiwalu. Obok seansów filmowych widzowie zostaną zaproszeni na pięć wyjątkowych kolacji, które odbędą się w wyjątkowej przestrzeni Hali Maszyn EC1 Łódź.

Rekordowa edycja Fine Dining Week

W dniach 29 sierpnia-9 września odbyła się piąta edycja Fine Dining Week, w której uczestniczyły 64 restauracje z sześciu miast: Krakowa, Łódzi, Poznania, Trójmiasta, Warszawy oraz Wrocławia. Letnia odsłona Fine Dining Week spotkała się z ogromnym zainteresowaniem ze strony gości oraz restauratorów.

Nie dajmy się zarazie!

W zaistniałej sytuacji chcemy wciąż działać, być z wami i dal was, informować was o najważniejszych dla branży HoReCa sprawach.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej