x

Trwają przygotowania do finału Les Chefs en Or

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    24.09.2018

Les Chefs en Or to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Europie, organizowany przez Transgourmet Francja. Już teraz, w nowo otwartym Instytucie Kulinarnym Transgourmet, do finału przygotowują się polscy reprezentanci, występujący w kategoriach Szef Kuchni i Uczeń.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
W jury konkursu, który odbędzie się w tym roku w trakcie targów EquipHotel w Paryżu, zasiądą światowej sławy kucharze i restauratorzy. Już teraz, w nowo otwartym Instytucie Kulinarnym Transgourmet, do finału przygotowują się polscy reprezentanci, występujący w kategoriach Szef Kuchni i Uczeń. Podczas finałowego spotkania Les Chefs en Or najlepsi kucharze z krajów, w których działa Transgourmet, oceniani będą pod kątem wyjątkowych umiejętności, kreatywności oraz wyczucia smaku.

W tegorocznym finale o tytuły „Szefów ze złota” będą walczyli kucharze z Austrii, Francji, Niemiec, Rosji, Rumunii, Szwajcarii oraz Polski. W tym roku polscy finaliści Les Chefs en Or mogą trenować w doskonale wyposażonym Instytucie Kulinarnym Transgourmet. To druga taka placówka w Polsce, otwarta przez Transgourmet i Selgros Cash & Carry, będąca prawdziwą areną wymiany doświadczeń dla kucharzy. W kategorii Szef Kuchni Polski oddział Transgourmet reprezentować będzie Ernest Jagodziński, twórca poznańskiej Cuciny w City Parku, obecnie realizujący autorski projekt – restaurację Autentyk. Natomiast w kategorii Uczeń wystąpi Emil Guzik, 21-letni kucharz, który obecnie zasila szeregi zespołu restauracji Moonsfera na dachu warszawskiego Centrum Olimpijskiego.

Tak jak w poprzednich latach rolę przewodniczącego jury konkursu obejmie Thierry Marx, sławny francuski restaurator, posiadacz trzech gwiazdek Michelina. Zwycięzcy zostaną nagrodzeni wyjątkowymi trofeami, uznanymi za symbol zmagań najlepszych kucharzy.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

OSTATNI MIKSER KULINARNY W TYM SEZONIE

Tym razem tematem przewodnim były ryby w kontekście Bożego Narodzenia oraz tajniki pracy sommeliera wodnego. W spotkaniu edukacyjnym z cyklu Szef dla Młodych Talentów udział wzięło ponad 240 osób z całej Polski.

Latin America's 50 Best Restaurants 2017 - pełna lista

Gala odbyła się 24. października w Bogocie w Kolumbii. Maido, restauracja w Limie w Peru prowadzona przez charyzmatycznego szefa kuchni, Mitsuharu Tsuruma otrzymała tytuł najelpszej restaurcji w Ameryce Łacińskiej.

Warszawski Festiwal Piwa Bez Granic

Organizatorzy Warszawskiego Festiwalu Piwa - we współpracy z Ambasadą USA - przygotowali specjalną, zdalną edycję festiwalu. Sceną WFP Bez Granic jest transmisja on-line, zestaw piw i amerykańskiej wołowiny można zamówić do domu lub spróbować w jednym z wybranych lokali.

Wrocławska restauracja Ramzes I zwycięzcą Pyszne.pl Awards

Już po raz szósty serwis do zamawiania jedzenia online ogłosił laureatów Pyszne.pl Awards. W plebiscycie wyłoniono najlepsze restauracje w kraju i poszczególnych województwach w 26 kategoriach.

Dynamiczny rozwój McDelivery

Sieć McDonald’s stawia na dynamiczny rozwój usługi McDelivery. Już 145 restauracji w 16 miastach Polski realizują zamówienia z bezpośrednią dostawą do klientów.

Bar Warmut świętuje drugie urodziny

To już dwa lata, odkąd działa warszawski Warmut przy Marszałkowskiej 45/49, popularyzując kulturę picia wermutu. Z tej okazji ekipa baru zaprasza w weekend między 18 a 20 września do świętowania - zabierze was na wakacje last minute w Śródmieściu Południowym.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej