x

XIV edycja konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    24.09.2018

Finał zostanie rozegrany 21 listopada w Poznaniu, a laureat konkursu otrzyma w nagrodę staż w restauracji z gwiazdką Michelina. Tematem tegorocznej edycji jest danie główne z indyka z podrobami drobiowymi i dowolnym produktem Knorr Professional (redukcja, marynaty, primerby, esencje bulionów).

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Zachęcamy do udziału wszystkich uczniów szkół o profilu gastronomicznym. Jest to doskonała okazja do rozwijania swoich umiejętności oraz pasji do gotowania. Laureat konkursu otrzyma prestiżową nagrodę, którą jest staż w restauracji z gwiazdką Michelina oraz udział w finale konkursu dla kucharzy profesjonalistów Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś.

KONKURS ROZGRYWANY JEST W TRZECH ETAPACH:
I etap: Kwalifikacje – przygotowanie i nadsyłanie receptur. W terminie od 31 sierpnia 2018 r. do 1 października 2018 r. uczniowie przesyłają przepisy na danie główne wraz ze zdjęciem. Na tym etapie jury wybiera uczestników półfinału.

II etap: Półfinał – 16 najciekawszych zgłoszeń weźmie udział w rywalizacjach półfinałowych, które odbędą się 24.10.2018 r.

III etap: Finał – do ostatniego etapu przechodzi 10 uczestników, którzy walczyć będą o tytuł Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej. Finał zostanie rozegrany 21 listopada 2018 r. o godzinie 9.00 w Poznaniu.

Przewodniczącym jury został Tomasz Purol, szef kuchni hotelu Blow Up Hall 5050 z Poznania.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Fine Dining w Plenerze

To nazwa cyklu kolacji organizowanych przez krakowską restaurację Albertina oraz zaproszonych do projektu szefów kuchni. Wśród nich byli między innymi Krzysztof Żurek z restauracji Trzy Rybki, Marcin Sołtys z restauracji Filipa 18 oraz Łukasz Cichy z Białej Róży.

"Królewski stół" zawładnął Wilanowem

II edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego pod hasłem "Królewski stół" odbyła się 15 i 16 września na warszawskim Wilanowie. Podczas dwóch dni uczestnicy wzięli udział w 40 wykładach i panelach dyskusyjnych oraz 60 warsztatach i pokazach kulinarnych.

Mieszkańcy Żywca dostaną płyn do dezynfekcji rąk od miejscowego browaru

Arcyksiążęcy Browar w Żywcu przekaże w kwietniu mieszkańcom miasta darmowy środek do dezynfekcji rąk. Alkohol powstający podczas produkcji piwa bezalkoholowego w browarze także zostanie przekazany na potrzeby produkcji środków do dezynfekcji.

Ruszyły rezerwacje na jesienną edycję Restaurant Week

Jesienna odsłona festiwalu potrwa od 28 października do 15 listopada - szefowie kuchni przygotowują trzy dania w cenie 49 zł. W menu na pierwszym miejscu pojawią się potrawy jarskie i rybne, promowane będą składniki zero-waste, a zakazane - plastikowe słomki i opakowania na wynos.

KULINARNY TALENT 2019 JUŻ NIEBAWEM

11. edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy Kulinarny Talent 2019 odbędzie się podczas targów Euro Gastro 28 marca o godz. 11.00 w Warsaw Ptak Expo. To prestiżowy konkurs pozwalający odkryć wybitne zdolności wśród rozpoczynających życie zawodowe uczniów kierunków gastronomicznych.

Festiwal Meksykański w restauracjach Jeff`s, czyli dania tex-mex w dostawie

Skoro nie możemy wybrać się do Meksyku, to Meksyk może przyjechać do nas. Restauracje Jeff`s oferują potrawy w stylu tex-mex z dowozem w ramach Festiwalu Meksykańskiego.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej