RESTAURACJA KOBALTOWA
Kategoria: Miejsca

Gdy wybieramy się na wakacje nad polskie morze, Mierzeja Wiślana nie jawi się jako oczywisty wybór. Ale być może czas pomyśleć o zmianie destynacji. Sytuacja na Mierzei zmieniła się na korzyść świadomych smakoszy w 2015 r., kiedy to w nowo wybudowanym hotelu Tristan powstała restauracja Kobaltowa.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Wojciech Rabiega, aktualny szef kuchni, przeszedł przez wszystkie szczeble kuchennej hierarchii. Dziś z dumą szefuje swojemu miejscu w liczącej prawie 180 miejsc restauracji (z wyłączeniem części à la carte, która liczy ok. 40 miejsc). Inspiracją było stworzenie na Mierzei restauracji o wysokim standardzie, której jego zdaniem tu brakowało. Autorskie menu zmienia się wraz z porami roku. Królują mazurskie kasze, ryby zalewowe, żuławskie miody i owoce czy pomorska brukiew. Jego popisowym daniem są ślimaki z Pasłęka z dzikim ryżem i beurre blanc (29 zł) oraz grasica cielęca z szalotką i zielonym groszkiem (29 zł).

Co ciekawe, Kobaltowa jest jedyną restauracją w okolicy, w której serwuje się dania wegańskie, na przykład: zupę z kalarepy (16 zł), sałatkę z wędzonym tofu i marynowanymi piklami, czipsem z pietruszki i sezonowymi warzywami (25 zł) czy gołąbki w liściach winogron (25 zł). Ambitny szef nie ustaje w kulinarnych eksperymentach, w czym towarzyszą mu dwie pokaźnych rozmiarów wędzarki, w których wędzi lokalne ryby. Pozostaje się cieszyć, że eksplorując okolice Mierzei, nie trzeba być skazanym na anonimową smażalnię, ale można spróbować regionalnych i sezonowych dań.

ul. Rybacka 17, Kąty Rybackie

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.
inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej