x

RESTAURACJA KOBALTOWA

Kategoria: Miejsca    24.09.2018

Gdy wybieramy się na wakacje nad polskie morze, Mierzeja Wiślana nie jawi się jako oczywisty wybór. Ale być może czas pomyśleć o zmianie destynacji. Sytuacja na Mierzei zmieniła się na korzyść świadomych smakoszy w 2015 r., kiedy to w nowo wybudowanym hotelu Tristan powstała restauracja Kobaltowa.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Wojciech Rabiega, aktualny szef kuchni, przeszedł przez wszystkie szczeble kuchennej hierarchii. Dziś z dumą szefuje swojemu miejscu w liczącej prawie 180 miejsc restauracji (z wyłączeniem części à la carte, która liczy ok. 40 miejsc). Inspiracją było stworzenie na Mierzei restauracji o wysokim standardzie, której jego zdaniem tu brakowało. Autorskie menu zmienia się wraz z porami roku. Królują mazurskie kasze, ryby zalewowe, żuławskie miody i owoce czy pomorska brukiew. Jego popisowym daniem są ślimaki z Pasłęka z dzikim ryżem i beurre blanc (29 zł) oraz grasica cielęca z szalotką i zielonym groszkiem (29 zł).

Co ciekawe, Kobaltowa jest jedyną restauracją w okolicy, w której serwuje się dania wegańskie, na przykład: zupę z kalarepy (16 zł), sałatkę z wędzonym tofu i marynowanymi piklami, czipsem z pietruszki i sezonowymi warzywami (25 zł) czy gołąbki w liściach winogron (25 zł). Ambitny szef nie ustaje w kulinarnych eksperymentach, w czym towarzyszą mu dwie pokaźnych rozmiarów wędzarki, w których wędzi lokalne ryby. Pozostaje się cieszyć, że eksplorując okolice Mierzei, nie trzeba być skazanym na anonimową smażalnię, ale można spróbować regionalnych i sezonowych dań.

ul. Rybacka 17, Kąty Rybackie

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Otorongo w Warszawie - wegetariańska kuchnia inspirowana Ameryką Południową

W centrum stolicy od grudnia 2019 r. funkcjonuje oaza dla roślinożerców - to niewielka restauracja Otorongo. Od innych wegańsko-wegetariańskich konceptów różni się tym, że większość serwowanych w niej dań nawiązuje do kuchni Ameryki Południowej.

AIÖLI

Otwarty w marcu tego roku Aiöli inspired by Gdańsk to pierwszy lokal pod marką Aiöli w Gdańsku. Dwa pozostałe mieszczą się Warszawie - Aiöli Cantine Bar Cafe Deli Świętokrzyska i Aiöli inspired by Mini Plac Konstytucji.

Restauracja Meet & Eat w warszawskim Eurocentrum Office Complex

Meet & Eat to sieć restauracji działających w prestiżowych biurowcach w Polsce, serwujących śniadania i lunche. W kwietniu 2021 roku planowane jest otwarcie kolejnego lokalu - w Eurocentrum Office Complex przy Alejach Jerozolimskich w Warszawie.

Paco Pérez otwiera restaurację w Gdańsku!

16 listopada Paco Pérez, jeden z największych i najważniejszych przedstawicieli kuchni awangardowej XXI wieku, otworzy swoją najnowszą restaurację Arco na 33. piętrze Olivii Star.

Costa Coffee FlyDining na Okęciu

Costa Coffee Fly Dining na Lotnisku Okęcie to nowa kulinarna odsłona Costa Coffee. Jest to jedyny koncept kulinarny na lotnisku otwarty dla gości całą dobę. Zarówno amatorzy tradycyjnej kuchni polskiej, jak i fani kulinarnych specjałów z Włoch, Indii czy Azji znajdą tutaj coś dla siebie.

Gdzie na wino poza miastem?

Poznajcie trzy miejsca zlokalizowane poza miastem, do których warto wybrać się na wino.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej