x

WHITEONE

Kategoria: Miejsca    24.09.2018

WhiteOne to otwarta w kwietniu tego roku restauracja ulokowana w centrum Warszawy, na tyłach popularnej ulicy Koszykowej. Właścicielem i szefem kuchni jest Paweł Chomentowski, znany z sopockiego Bulaja, w którym pracował 9 lat i z którym zdobył dwie nagrody podczas Wine & Food Noble Night w 2015 r.

Foto: materiały prywatne
Foto: materiały prywatne
WhiteOne liczy 190 mkw. przestrzeni, zaprojektowanej przez pracownię The Space. Założeniem było stworzenie miejsca eleganckiego, nowoczesnego i prestiżowego. W projekcie restauracji architekci wykorzystali naturalne materiały, takie jak drewno i kamień. Jako detale pojawiają się drewniane gałęzie i żarówki oświetlające stoły oraz obrazy przygotowane przez adeptki Akademii Sztuk Pięknych. WhiteOne pomieści 46 osób. Ideą restauracji, tłumaczącą również jej nazwę, jest koncepcja białej karty opartej na 7-daniowym menu degustacyjnym (190 zł). Menu tworzone jest w sposób intuicyjny, to forma niespodzianki. Zmienia się co 2 dni, codziennie, a czasem również w ciągu jednego wieczoru. Co ciekawe i rzadkie, restauracja oferuje degustacyjne menu wegańskie składające się z 5 dań (85 zł, zmienne co miesiąc). Dostępna jest również selekcja win z certyfikatem wegańskim. Ceny przystawek zamykają się w przedziale 18-62 zł, dań głównych zaś: 54-82 zł. Codziennie zjemy też inny lunch.

Dania odznaczają się prostotą, szef kuchni stroni od przekombinowanych propozycji. Wśród najciekawszych dań głównych są m.in. policzki z zębacza oraz przegrzebków glazurowane miodem pitnym dwójniakiem wraz z gruszką, musem z pasternaku i białej czekolady, z kaszanką wegańską, a z propozycji wegańskich – filet z selera gotowany w morskiej wodzie z glonami wakame, skórką z alg morskich, tempurą z amarantusa, truflą i musem z suszonych jabłek.

WhiteOne ma rozbudowaną kartę win oraz alkoholi mocnych (z naciskiem na whisky typu single malt leżakowane w beczkach po winie). Ze względu na duży udział ryb w menu degustacyjnym oraz à la carte wszystkie białe wina dostępne są na kieliszki. Paweł Chomentowski tworzy też własne nalewki, z których szczególnie poleca tę z kwiatów bzu.

ul. Koszykowa 47, Warszawa

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Słuszna Strawa - kuchnia migrantów z dowozem. Będzie restauracja?

Dzieli ich język, pochodzenie i doświadczenie w kuchni. Łączy zamiłowanie do gotowania i wspólny cel. Grupa migrantów i uchodźców gotuje w Warszawie potrawy z całego świata, snując plany o otwarciu wielokulturowej restauracji.

Etno Cafe

Polska marka kawiarni Etno Café rośnie w siłę. Otworzyła pod koniec kwietnia lokal na Marszałkowskiej w Warszawie, wkrótce planowany jest start kolejnego - 11. już lokalu sieci we Wrocławiu.

Zakopiańska Mała Szwajcaria - kuchnia góralska ze szwajcarskimi akcentami

Mieszcząca się w historycznej drewnianej willi restauracja to jeden z najciekawszych konceptów gastronomicznych na Podhalu, łączący kuchnię góralską i szwajcarskie smaki.

ORZO WARSZAWA I ORZO KRAKÓW

Stołeczna restauracja Orzo powstała w październiku 2017 r. i zajęła miejsce Aioli Mini, które funkcjonowało na placu Konstytucji 5 przez ostatnich kilka lat. Lokal w Krakowie rozpoczął działalność kilka tygodni później i mieści się przy ulicy Lipowej 4.

Pink Lobster

Pink Lobster otworzył się w listopadzie tego roku przy Żurawiej w Warszawie, w okolicy pełnej różnorodnych restauracji i barów.

Nocny Market w Warszawie powraca! Start piątego sezonu - 26 czerwca

Nocny Market przywita odwiedzających w dawnej lokalizacji - na peronach dworca Warszawa Główna Osobowa. Piąty sezon rozpocznie się 26 czerwca i przez każdy kolejny weekend sezonu będzie rozpieszczał podniebienia wyjątkowym street foodem.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej