x

WHITEONE

Kategoria: Miejsca    24.09.2018

WhiteOne to otwarta w kwietniu tego roku restauracja ulokowana w centrum Warszawy, na tyłach popularnej ulicy Koszykowej. Właścicielem i szefem kuchni jest Paweł Chomentowski, znany z sopockiego Bulaja, w którym pracował 9 lat i z którym zdobył dwie nagrody podczas Wine & Food Noble Night w 2015 r.

Foto: materiały prywatne
Foto: materiały prywatne
WhiteOne liczy 190 mkw. przestrzeni, zaprojektowanej przez pracownię The Space. Założeniem było stworzenie miejsca eleganckiego, nowoczesnego i prestiżowego. W projekcie restauracji architekci wykorzystali naturalne materiały, takie jak drewno i kamień. Jako detale pojawiają się drewniane gałęzie i żarówki oświetlające stoły oraz obrazy przygotowane przez adeptki Akademii Sztuk Pięknych. WhiteOne pomieści 46 osób. Ideą restauracji, tłumaczącą również jej nazwę, jest koncepcja białej karty opartej na 7-daniowym menu degustacyjnym (190 zł). Menu tworzone jest w sposób intuicyjny, to forma niespodzianki. Zmienia się co 2 dni, codziennie, a czasem również w ciągu jednego wieczoru. Co ciekawe i rzadkie, restauracja oferuje degustacyjne menu wegańskie składające się z 5 dań (85 zł, zmienne co miesiąc). Dostępna jest również selekcja win z certyfikatem wegańskim. Ceny przystawek zamykają się w przedziale 18-62 zł, dań głównych zaś: 54-82 zł. Codziennie zjemy też inny lunch.

Dania odznaczają się prostotą, szef kuchni stroni od przekombinowanych propozycji. Wśród najciekawszych dań głównych są m.in. policzki z zębacza oraz przegrzebków glazurowane miodem pitnym dwójniakiem wraz z gruszką, musem z pasternaku i białej czekolady, z kaszanką wegańską, a z propozycji wegańskich – filet z selera gotowany w morskiej wodzie z glonami wakame, skórką z alg morskich, tempurą z amarantusa, truflą i musem z suszonych jabłek.

WhiteOne ma rozbudowaną kartę win oraz alkoholi mocnych (z naciskiem na whisky typu single malt leżakowane w beczkach po winie). Ze względu na duży udział ryb w menu degustacyjnym oraz à la carte wszystkie białe wina dostępne są na kieliszki. Paweł Chomentowski tworzy też własne nalewki, z których szczególnie poleca tę z kwiatów bzu.

ul. Koszykowa 47, Warszawa

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Blue Frog - kolejna marka AmRestu na polskim rynku

18 października otwarty zostanie pierwszy w Polsce lokal nowej sieci serwującej kuchnię azjatycko-amerykańską.

Zimne Dranie, czyli tatar na 8 sposobów w warszawskiej Elektrowni Powiśle

W industrialnej przestrzeni warszawskiej Elektrowni Powiśle, obok kilkunastu innych konceptów, powstał jeden zasługujący na szczególną uwagę. To Zimne Dranie - działające od czerwca tego roku bistro deli specjalizujące się w tatarach.

Tasca - portugalskie smaki w Krakowie

Tasca (czyt. taszka) to w języku portugalskim po prostu knajpa, miejsce, w którym podaje się lokalne jedzenie i w swobodnej atmosferze można napić się dobrego wina. Taka jest również Tasca położona na krakowskim Ruczaju.

W POSZUKIWANIU BARMAŃSKIEJ INSPIRACJI - JAPONIA

Czym właściwie jest sztuka barmańska z Kraju Kwitnącej Wiśni, mangi i "hard shake"? I dlaczego tak często się na niej wzorujemy? Japończycy z natury są perfekcjonistami. Ich praca to wieloletni plan na życie.

Kolejna Tankovna Pilsner Urquell - w Barze Koszyki w Warszawie

Pilsner Urquell kończy w tym roku 178 lat i z okazji urodzin otwiera nowe miejsce, w którym można napić się niepasteryzowanego piwa prosto z czeskiego browaru. Marka przeobraża popularny Bar Koszyki w kolejną Tankovną.

Restauracja Belvedere z nowym szefem kreatywnym Łukaszem Guzińskim

Ponowne otwarcie warszawskiej restauracji Belvedere po lockdownie przyniosło zmiany. Nowy szef kreatywny Łukasz Guziński w swym autorskim, letnim menu stawia akcent na ryby i owoce morza.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej