x

WHITEONE

Kategoria: Miejsca    24.09.2018

WhiteOne to otwarta w kwietniu tego roku restauracja ulokowana w centrum Warszawy, na tyłach popularnej ulicy Koszykowej. Właścicielem i szefem kuchni jest Paweł Chomentowski, znany z sopockiego Bulaja, w którym pracował 9 lat i z którym zdobył dwie nagrody podczas Wine & Food Noble Night w 2015 r.

Foto: materiały prywatne
Foto: materiały prywatne
WhiteOne liczy 190 mkw. przestrzeni, zaprojektowanej przez pracownię The Space. Założeniem było stworzenie miejsca eleganckiego, nowoczesnego i prestiżowego. W projekcie restauracji architekci wykorzystali naturalne materiały, takie jak drewno i kamień. Jako detale pojawiają się drewniane gałęzie i żarówki oświetlające stoły oraz obrazy przygotowane przez adeptki Akademii Sztuk Pięknych. WhiteOne pomieści 46 osób. Ideą restauracji, tłumaczącą również jej nazwę, jest koncepcja białej karty opartej na 7-daniowym menu degustacyjnym (190 zł). Menu tworzone jest w sposób intuicyjny, to forma niespodzianki. Zmienia się co 2 dni, codziennie, a czasem również w ciągu jednego wieczoru. Co ciekawe i rzadkie, restauracja oferuje degustacyjne menu wegańskie składające się z 5 dań (85 zł, zmienne co miesiąc). Dostępna jest również selekcja win z certyfikatem wegańskim. Ceny przystawek zamykają się w przedziale 18-62 zł, dań głównych zaś: 54-82 zł. Codziennie zjemy też inny lunch.

Dania odznaczają się prostotą, szef kuchni stroni od przekombinowanych propozycji. Wśród najciekawszych dań głównych są m.in. policzki z zębacza oraz przegrzebków glazurowane miodem pitnym dwójniakiem wraz z gruszką, musem z pasternaku i białej czekolady, z kaszanką wegańską, a z propozycji wegańskich – filet z selera gotowany w morskiej wodzie z glonami wakame, skórką z alg morskich, tempurą z amarantusa, truflą i musem z suszonych jabłek.

WhiteOne ma rozbudowaną kartę win oraz alkoholi mocnych (z naciskiem na whisky typu single malt leżakowane w beczkach po winie). Ze względu na duży udział ryb w menu degustacyjnym oraz à la carte wszystkie białe wina dostępne są na kieliszki. Paweł Chomentowski tworzy też własne nalewki, z których szczególnie poleca tę z kwiatów bzu.

ul. Koszykowa 47, Warszawa

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Japoński Zjadacz Snów w Warszawie

Pod koniec sierpnia 2019 r. zaraz obok znanego wszystkim warszawskim miłośnikom ramenu lokalu Sato gotuje powstała niewielka japońska cukiernia. Lokal urządzony jest podobnie do sąsiadującej ramenowni - minimalistyczne wnętrze zostało delikatnie ozdobione japońskimi bibelotami.

Nowa restauracja Amaro i Nosalowy Park Hotel & Spa - w lipcu

Pięciogwiazdkowy Nosalowy Park Hotel & Spa w centrum Zakopanego zostanie otwarty 1 lipca. W zabytkowej części obiektu, Villi Marillor, mieścić się będzie nowa, autorska restauracja Wojciecha Modesta Amaro - Heart by Amaro.

Nocny Market w Warszawie powraca! Start piątego sezonu - 26 czerwca

Nocny Market przywita odwiedzających w dawnej lokalizacji - na peronach dworca Warszawa Główna Osobowa. Piąty sezon rozpocznie się 26 czerwca i przez każdy kolejny weekend sezonu będzie rozpieszczał podniebienia wyjątkowym street foodem.

Fromażeria - Restauracja z Cheese Barem w Poznaniu

W Poznaniu przy ulicy Ratajczaka 27 otwiera się 15 sierpnia Fromażeria - Restauracja z Cheese Barem. Będzie obsługiwać gości od śniadania aż do późnych godzin wieczornych.

Koncept Bakery Browary Warszawskie wystartował mimo pandemii

W Browarach Warszawskich otwarto rzemieślniczy koncept piekarniczo-cukierniczy Bakery, specjalizujący się w polskim i francuskim pieczywie, tzw. wyrobach viennoiserie. Szefem piekarni i wspólnikiem jest Michał Paleta.

Na słodko w warszawskiej Kukułce

Kukułka to nowa warszawska cukiernia stworzona w czerwcu tego roku przez Dominikę Krzemińską (Przegryź) i Katarzynę Błońską (AleWino). Zajmuje niewielką przestrzeń przy Mokotowskiej, sąsiadując drzwi w drzwi z restauracją Przegryź.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej