WHITEONE
Kategoria: Miejsca

WhiteOne to otwarta w kwietniu tego roku restauracja ulokowana w centrum Warszawy, na tyłach popularnej ulicy Koszykowej. Właścicielem i szefem kuchni jest Paweł Chomentowski, znany z sopockiego Bulaja, w którym pracował 9 lat i z którym zdobył dwie nagrody podczas Wine & Food Noble Night w 2015 r.

Foto: materiały prywatne
Foto: materiały prywatne
WhiteOne liczy 190 mkw. przestrzeni, zaprojektowanej przez pracownię The Space. Założeniem było stworzenie miejsca eleganckiego, nowoczesnego i prestiżowego. W projekcie restauracji architekci wykorzystali naturalne materiały, takie jak drewno i kamień. Jako detale pojawiają się drewniane gałęzie i żarówki oświetlające stoły oraz obrazy przygotowane przez adeptki Akademii Sztuk Pięknych. WhiteOne pomieści 46 osób. Ideą restauracji, tłumaczącą również jej nazwę, jest koncepcja białej karty opartej na 7-daniowym menu degustacyjnym (190 zł). Menu tworzone jest w sposób intuicyjny, to forma niespodzianki. Zmienia się co 2 dni, codziennie, a czasem również w ciągu jednego wieczoru. Co ciekawe i rzadkie, restauracja oferuje degustacyjne menu wegańskie składające się z 5 dań (85 zł, zmienne co miesiąc). Dostępna jest również selekcja win z certyfikatem wegańskim. Ceny przystawek zamykają się w przedziale 18-62 zł, dań głównych zaś: 54-82 zł. Codziennie zjemy też inny lunch.

Dania odznaczają się prostotą, szef kuchni stroni od przekombinowanych propozycji. Wśród najciekawszych dań głównych są m.in. policzki z zębacza oraz przegrzebków glazurowane miodem pitnym dwójniakiem wraz z gruszką, musem z pasternaku i białej czekolady, z kaszanką wegańską, a z propozycji wegańskich – filet z selera gotowany w morskiej wodzie z glonami wakame, skórką z alg morskich, tempurą z amarantusa, truflą i musem z suszonych jabłek.

WhiteOne ma rozbudowaną kartę win oraz alkoholi mocnych (z naciskiem na whisky typu single malt leżakowane w beczkach po winie). Ze względu na duży udział ryb w menu degustacyjnym oraz à la carte wszystkie białe wina dostępne są na kieliszki. Paweł Chomentowski tworzy też własne nalewki, z których szczególnie poleca tę z kwiatów bzu.

ul. Koszykowa 47, Warszawa

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.
inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej