

DIFFERENT


W maju tego roku powstała pierwsza restauracja w Polsce, w której zjemy w całkowitych ciemnościach, obsługiwani przez niewidomych kelnerów. Lokal mieści się w Warszawie przy Al. Jerozolimskich 123a.
W Different serwowane są dania kuchni europejskiej fusion, a używane produkty wpisują się w nurt filozofii slow food. Goście mają do wyboru trzy rodzaje menu: wegańskie, rybne i mięsne. Za zestaw „standard”, w skład którego wchodzi przystawka, danie główne, deser i napój zapłacimy 100 zł; 160 zł za zestaw „wykwintny” (przystawka, danie główne, deser, napój), a powyżej 200 zł za „zestawy konesera” komponowany na życzenie gości.
Dokładne menu owiane jest tajemnicą, poznajemy je dopiero w trakcie degustacji. Za ideą restauracji stoi Anna Bocheńska, prezes Fundacji Pomocy Rodzinie „Człowiek w Potrzebie”. Jak wspomina, pomysł narodził się przed dekadą podczas wizyty we francuskiej restauracji Dans le Noir. Warto pamiętać, że przychodząc do Different, nie tylko zapewniamy sobie gamę kulinarnych doznań, ale także realnie wspieramy fundację i jej podopiecznych.

Zobacz także

Na słodko w warszawskiej Kukułce

Kukułka to nowa warszawska cukiernia stworzona w czerwcu tego roku przez Dominikę Krzemińską (Przegryź) i Katarzynę Błońską (AleWino). Zajmuje niewielką przestrzeń przy Mokotowskiej, sąsiadując drzwi w drzwi z restauracją Przegryź.

TIAN: NAJLEPSZA WEGETARIAŃSKA RESTAURACJA W EUROPIE

Tylko cztery wegetariańskie restauracje na świecie mogą poszczycić się Gwiazdką Michelin. Jedna z nich świeci całkiem niedaleko, bo w stolicy Austrii. Restauracja Tian została otwarta w grudniu 2011 r. I to w samym centrum historycznego Wiednia, nieopodal teatru Ronacher.

Piekarniocukiernia - koncept na czas pandemii

Gastronomia nie znosi próżni. W czasie pandemii, gdy restauracje wciąż są zamykane, sprawdza się koncept, który nie wymaga obsługi gości przy stoliku - piekarniocukiernia. Takich miejsc wciąż przybywa!

Machina Eats & Beats

Ewa "Malika" Szyc-Juchnowicz, właścicielka i szefowa kuchni restauracji Malika w Gdyni, wystartowała z nowym projektem, tym razem w Gdańsku.

Restauracja Belona

Restauracja Belona w Gdyni otworzyła się w sierpniu tego roku.

Mięsny Befsztyk na warszawskim Żoliborzu

We wrześniu na warszawskim Żoliborzu powstał Befsztyk. Jest to już drugie miejsce pod tą marką. Pierwszy sklep mięsno-wędliniarski Befsztyk został założony w 1994 r. na Mokotowie.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Skuteczna strategia wyceny napojów

