SUPPERLARDO
Kategoria: Miejsca

Kiedy właściciele jednej z najpopularniejszych restauracji w Warszawie zabierają się do otwarcia nowej, a informacja o tym krąży po mieście od miesięcy, wiadomo dwie rzeczy. Po pierwsze - że oczekiwania będą wysokie. Po drugie - że prawdopodobnie powtórzy ona sukces pierwszego miejsca.

Foto: Piotr Tuora
Foto: Piotr Tuora
Mowa tu o Supperlardo – otwartej w maju tego roku restauracji, mieszczącej się drzwi w drzwi z obleganą Mąką i Wodą. Właściciele obydwu lokali to Paweł Fabiś (szef kuchni) oraz Adam Vigh. Napięcie wokół otwarcia Supperlardo faktycznie rosło – najpierw restauracja dostępna była dla gości tylko w dni powszednie w porze lunchowej, następnie „dołożono” kolacje (przygotowywane we współpracy z Krzysztofem Rabkiem z Odette), ale tylko w piątki i soboty, w końcu od 1 października miejsce ruszyło pełną parą, czyli oferuje kolacje od wtorku do soboty (18-22) oraz lunche od poniedziałku do soboty (11-16).

Lokal ma 120 mkw. i pomieści 36 osób. Wystrój jest prosty, nieprzeszkadzający, brak tu „dizajnerskich” popisów. Są za to 3 punkty przykuwające uwagę: kolorowe murale autorstwa Pawła Swanskiego, rząd szaf do sezonowania mięsa oraz duża, całkowicie otwarta kuchnia, będąca sercem restauracji. Miejsca, specjalizującego się właśnie w sezonowaniu – głównie wieprzowiny (świnie rasy Puławska i Mangalica) i jagnięciny, a także w produkcji własnego pieczywa, w które zaopatrują się też inne lokale. Wędliny i chleb można oczywiście zjeść na miejscu, ale także kupić na wynos.

Centralnym punktem wspomnianej kuchni jest zaś grill Josper, opalany węglem, na którym przygotowywana jest porchetta, szynka, schab czy steki z rostbefu. Jak nietrudno się domyślić, lokal kierowany jest po prostu do mięsożerców, w menu sporadycznie znajdziemy dania, które by go nie zawierały. Dania lunchowe zamykają się w przedziale cenowym 25-35 zł, kolacyjne  zaś 20-120 zł. Z najciekawszych propozycji polecane są: kanapka ze smażonym kurczakiem, bulion wieprzowo-drobiowy ze spaghetti żytnim ze świeżo mielonej mąki, pastrami  wieprzowe czy schab z ognia. Ofertę restauracji uzupełnia 40 etykiet win, piwa rzemieślnicze oraz koktajle.

ul. Chmielna 13a, Warszawa

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.
inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
Food Service Summit 2017 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 2
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 3
więcej