x

SUPPERLARDO

Kategoria: Miejsca    24.09.2018

Kiedy właściciele jednej z najpopularniejszych restauracji w Warszawie zabierają się do otwarcia nowej, a informacja o tym krąży po mieście od miesięcy, wiadomo dwie rzeczy. Po pierwsze - że oczekiwania będą wysokie. Po drugie - że prawdopodobnie powtórzy ona sukces pierwszego miejsca.

Foto: Piotr Tuora
Foto: Piotr Tuora
Mowa tu o Supperlardo – otwartej w maju tego roku restauracji, mieszczącej się drzwi w drzwi z obleganą Mąką i Wodą. Właściciele obydwu lokali to Paweł Fabiś (szef kuchni) oraz Adam Vigh. Napięcie wokół otwarcia Supperlardo faktycznie rosło – najpierw restauracja dostępna była dla gości tylko w dni powszednie w porze lunchowej, następnie „dołożono” kolacje (przygotowywane we współpracy z Krzysztofem Rabkiem z Odette), ale tylko w piątki i soboty, w końcu od 1 października miejsce ruszyło pełną parą, czyli oferuje kolacje od wtorku do soboty (18-22) oraz lunche od poniedziałku do soboty (11-16).

Lokal ma 120 mkw. i pomieści 36 osób. Wystrój jest prosty, nieprzeszkadzający, brak tu „dizajnerskich” popisów. Są za to 3 punkty przykuwające uwagę: kolorowe murale autorstwa Pawła Swanskiego, rząd szaf do sezonowania mięsa oraz duża, całkowicie otwarta kuchnia, będąca sercem restauracji. Miejsca, specjalizującego się właśnie w sezonowaniu – głównie wieprzowiny (świnie rasy Puławska i Mangalica) i jagnięciny, a także w produkcji własnego pieczywa, w które zaopatrują się też inne lokale. Wędliny i chleb można oczywiście zjeść na miejscu, ale także kupić na wynos.

Centralnym punktem wspomnianej kuchni jest zaś grill Josper, opalany węglem, na którym przygotowywana jest porchetta, szynka, schab czy steki z rostbefu. Jak nietrudno się domyślić, lokal kierowany jest po prostu do mięsożerców, w menu sporadycznie znajdziemy dania, które by go nie zawierały. Dania lunchowe zamykają się w przedziale cenowym 25-35 zł, kolacyjne  zaś 20-120 zł. Z najciekawszych propozycji polecane są: kanapka ze smażonym kurczakiem, bulion wieprzowo-drobiowy ze spaghetti żytnim ze świeżo mielonej mąki, pastrami  wieprzowe czy schab z ognia. Ofertę restauracji uzupełnia 40 etykiet win, piwa rzemieślnicze oraz koktajle.

ul. Chmielna 13a, Warszawa

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Słony Spichlerz - pierwszy food hall w Gdańsku

W Polsce coraz częściej powstają projekty skupiające pod jednym dachem lub we wspólnej przestrzeni kilka lub kilkanaście restauracji. Food halle, nocne markety czy rewitalizowane postfabryczne budynki z ofertą kuchni z całego świata cieszą się popularnością.

Pyszne.pl po raz piąty wyłoni najlepszą restaurację roku i najlepszą restaurację w Krakowie

Pyszne.pl ogłosiło listę ponad 600 nominowanych restauracji z 39 miast, które zawalczą w konkursie Best Restaurant Awards 2018. O wynikach dalszej rywalizacji zadecydują klienci, którzy mogą docenić swoje ulubione restauracje, wystawiając im oceny w serwisie.

Morski Zając - całoroczna restauracja z widokiem na Zatokę Pucką

Półwysep Helski to jeden z najpiękniejszych rejonów Polski. Niestety, jak to bywa w przypadku destynacji turystycznych - z dobrą gastronomią nie jest już tak łatwo.

Rzeszowskie Wina Dajcie

Podkarpacie powoli wyrasta na poważny region winiarski, powstaje tu coraz więcej winnic, a rodzimi winiarze z roku na rok produkują lepsze wina.

Syreni Śpiew w Warszawie - po otwarciu stawia na kuchnię śródziemnomorską

Załoga warszawskiego baru Syreni Śpiew Koneser przygotowała dla swych gości nową ofertę: promocje, sporo dań wegańskich oraz powiększony ogródek.

Restauracje Sodexo z gwiazdkami Michelin

Dwie restauracje prowadzone przez Sodexo - Les Jules Verne (lokal na II piętrze Wieży Eiffle’a) oraz Le Pré Catelan (lokal w sercu paryskiego Lasku Bulońskiego) otrzymały odpowiednio jedną i trzy gwiazdki w tegorocznej edycji Czerwonego Przewodnika Michelin "Main Cities of Europe".

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej