x

Gala Wine & Food Noble Night już wkrótce

Kategoria: Wydarzenia - otwarte

Już 13 października odbędzie się XI Gala Wine & Food Noble Night. W szranki jak co roku stanie 12 kucharzy, którzy specjalnie na tę okazję wraz ze swoimi zespołami przygotują autorskie menu (przystawkę i danie główne).

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
W tym roku do Gali Finałowej zakwalifikowali się: Erwan Debono (Bez Tytułu, Warszawa), Arkadiusz Gawron (SmaQ Food & Wine, Katowice), Wiktor Ignaczak (ProVita, Kołobrzeg), Ernest Jagodziński (Autentyk – Kuchnia i Ludzie, Poznań), Jakub Kasprzak (Lumière, Baranowo), Robert Koczwara (Fiorentina, Kraków), Rafał Kopicki (Papu, Warszawa), Mariusz Kucharczak (Boletus – Zamek Kliczków, Kliczków), Grzegorz Pawlik & Mateusz Suliga (Unicus Palace i Unicus, Kraków), Marcin Szwak (Chapeau Bas – Grand Lubicz, Ustka), Sebastian Truszkowski (Natura-Rosevia Resort, Rozewie) oraz Rafał Wałęsa (Sztuczka, Gdynia). W kapitule jury profesjonalnego zasiądą: Adam Chrząstowski (przewodniczący jury profesjonalnego, Ed Red), Maciej Dobrzyniecki (prezydent założyciel i aktualny prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce), Agata Wojda (wieloletnia szefowa kuchni, m.in. Opasły Tom), Artur Zymerman (prezes zarządu Belvedere Gourmet Group), Jarosław Walczyk (prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, szef kuchni i właściciel Pink Lobster), Maciej Barton (szef kuchni Ostoja Chobienice) oraz gość specjalny, znawczyni międzynarodowej gastronomii – Esmeralda Capel (współzałożycielka i dyrektor ds. relacji międzynarodowych w Madrid Fusión, dyrektor agencji PCYC).

Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody, m.in. staż w jednej z restauracji Paco Péreza, hiszpańskiej legendarnej El Celler de Can Roca (3* Michelin) czy brytyjskiej Northcote (1* Michelin), a także udział w międzynarodowych targach gastronomicznych – Madrid Fusión.

Tematem dekoracyjnym tegorocznej gali będzie kalejdoskop. Rąbka tajemnicy uchyla Edyta Brykała, prezes zarządu Noble Concierge. – Rokrocznie staramy się zachwycić gości Noble Night niezwykłą stylizacją wnętrza. W tym roku inspiracją dla scenografii i samej koncepcji wydarzenia będzie kalejdoskop. Prosta, ale jakże stymulująca kreatywność zabawka i jej niezwykła właściwość: jeden nią obrót, a z kilku prostych elementów tworzy się za każdym razem inny, wielobarwny obraz – zdradza Edyta Brykała.

„Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Letnia trasa Prymat Mega Food Truck

Prymat po raz kolejny rusza w letnią trasę ze swoim Mega Food Truckiem. Tego lata będzie można spotkać kulinarną ekipę w plenerze, gdzie amatorzy dobrego jedzenia będą mieli okazję zobaczyć Prymat w zupełnie nowej odsłonie!

Przeciwko marnowaniu żywności

Makro razem z Federacją Polskich Banków Żywności przekazuje żywność potrzebującym. Makro Polska przekazało do tej pory 3,3 mln kg produktów, dzięki czemu udało się ufundować ponad 6,5 mln posiłków dla osób potrzebujących.

Jubileuszowa edycja Restaurant Week już 20 października

W dniach 20 - 31 października szefowie kuchni ponad 400. restauracji w kraju zaproszą do stołu mieszkańców 30. polskich miast. Zgodnie z ideą Festiwalu będzie to prawdziwa "Okazja do świętowania". Rezerwacje w festiwalowej cenie 49 zł są już dostępne na www.RestaurantWeek.pl

ZMIANY W WARSZAWSKIEJ RESTAURACJI BELVEDERE

Sebastian Olma, który od kilku miesięcy był szefem kreatywnym restauracji, objął stanowisko szefa kuchni, zastępując tym samym Adama Komara, sprawującego to stanowisko przez 8 lat.

W SŁUSZNEJ SPRAWIE

5 stycznia na Stadionie Energa Gdańsk odbyła się charytatywna "Kolacja Szefów Kuchni". Kolacje przygotowywane wspólnie przez kilku szefów kuchni to zawsze świetna okazja do wymiany pomysłów i doświadczeń, zdobycia nowych inspiracji.

"Refresh your life" - promocja europejskich owoców

Finansowany ze środków UE projekt "Refresh your life" ma na celu promocję europejskich, świeżych owoców i warzyw na rynkach Polski, Niemiec i Czech.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej