„Soul Food”, Todd Richards,
wyd. Oxmoor House 2018


Z NOWĄ DUSZĄ


Książka "Soul Food" przedstawia przede wszystkim kulinarną drogę, jaką przeszedł Todd Richards. To także obraz bezpretensjonalnej kuchni, która w naturalny sposób łączy ze sobą produkty dostępne i ekskluzywne, różne kultury, może być ciekawa i wyrafinowana.

Zobacz także

Smakowa układanka

Niki Segnit, "Leksykon smaków", wyd. Buchmann/GW Foksal 2017

Trunek narodowy

- Francuzi mają koniak, Szkoci whisky, Meksykanie tequilę, a Polacy wódkę, z której mogą być dumni - powtarza od dawna Piotr Popiński, inicjator Muzeum Wódki, właściciel Domu Wódki. Na rynku ukazała się książka poświęcona temu polskiemu trunkowi narodowemu.

Festiwal Pierogów Świata

Już w najbliższą sobotę, 18 listopada, w Pałacu Kultury i Nauki odbędzie się druga edycja Festiwalu Pierogów Świata.

INSEKTY - Z CZYM TO SIĘ JE?

To kolejny temat, który wzbudza spore emocje. Insekty - larwy, mrówki, pasikoniki - jako element potrawy pewnie wciąż szokują, ale też intrygują. Istnieją kultury, w których nie są niczym niezwykłym i są spożywane na co dzień. Świat zachodni wciąż nie może się przełamać.

WIATR SMAKÓW

Autorka książki Sabrina Ghayour ma irańskie korzenie, jednak wychowała się w Londynie i europejskiej tradycji gastronomicznej. Wykorzystuje tutejsze produkty i umiejętnie łączy je z bliskowschodnimi smakami, które stanowią dla niej inspirację.

JAPOŃSKA PRECYZJA

Książka Jamesa Campbella, cukiernika z wieloletnim stażem (był m.in. szefem cukierni w The Mandarin Oriental), łączy wschód z zachodem, a przede wszystkim Japonię z Francją. Klasyczne techniki cukiernicze przenikają się tu z tradycyjnymi japońskimi produktami.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

