x

CHLEB PERFEKCYJNY

Kategoria: Lifestyle - książki    24.09.2018

Na polskim rynku właśnie ukazało się nowe, poprawione wydanie kultowej książki "Chleb", która przez fanów pieczywa nazywana jest chlebową biblią. Znajdziecie w niej 140 przepisów - na bagietki, pełnoziarniste chleby z różnego rodzaju mąk; od najprostszych i najszybszych aż po bardziej skomplikowane.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Tęsknimy za dobrym pieczywem, nieustannie szukamy tego najlepszego. Dobrych piekarzy i piekarni w Polsce przybywa. W wielu restauracjach coraz częściej możemy też zjeść przygotowane na miejscu pieczywo. Z pomocą wszystkim chlebowym rzemieślnikom – bardziej i mniej zawodowym, a także tym zdecydowanie domowym – przychodzi Jeffrey Hamelman, nowojorski piekarz z kilkudziesięcioletnim stażem. Na własnej skórze i w różnych piekarniach (oraz w domu) przetestował nieskończoną liczbę receptur i wielokrotnie analizował efekty, a dziś ma status eksperta i wielkiego autorytetu. Niewiele jest osób, które wiedzą o chlebie tyle co on. Na polskim rynku właśnie ukazało się nowe, poprawione wydanie jego kultowej książki „Chleb”, która przez fanów pieczywa nazywana jest chlebową biblią. Znajdziecie w niej 140 przepisów – na bagietki, pełnoziarniste chleby z różnego rodzaju mąk zarówno na drożdżach, jak i na zakwasie; od najprostszych i najszybszych aż po bardziej skomplikowane. Przede wszystkim jednak zdobędziecie lub uporządkujecie podstawową wiedzę. Jak wyhodować, dokarmiać i utrzymać mocny zakwas? Jak uzyskiwać powtarzalne efekty w domowych warunkach, bez arsenału profesjonalnych sprzętów? Czy wreszcie jak bez profesjonalnego pieca chlebowego uzyskać efekt bardzo chrupiącej, rumianej skórki? W przygotowaniu nowego polskiego wydania uczestniczyła Eliza Mórawska, autorka bloga White Plate, specjalizująca się w pieczeniu chleba. Wiedziała, na co należy zwrócić największą uwagę i zadbała o jak najbardziej praktyczne rozwiązania. Od tej pory piekarskie sekrety i sprytne techniki dostępne są naprawdę dla wszystkich!

„Chleb”, Jeffrey Hamelman,
wyd. Buchmann 2018

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Kreacje Iwaniuk Rosiński Wiśniewski - książka cukiernicza"

"Kreacje" to książka autorstwa trzech cukierników doskonale znanych w branży.

MNIEJ ZNACZY WIĘCEJ

Nie jest sztuką zrobić skomplikowane danie z kilkunastu drogich składników. Nie jest sztuką zaimponować, podając foie gras czy deser z najdroższej czekolady obsypany złotem. Zdecydowanie większe wyzwanie to wydobycie maksimum smaków z prostych codziennych składników.

TO DOBRE, TO PROSTE

Jak przywracać zapomniane smaki, jak kultywować polską tradycję kulinarną i czym ona właściwie jest? Gdzie znaleźć najlepsze produkty? Jak hoduje się zwierzęta, a jak pozyskuje dzikie rośliny i dziczyznę? Czy możliwe jest całkowicie ekologiczne rolnictwo?

CORAZ BLIŻEJ

Książka doskonale pokazuje nie tylko konkretne dania i przepisy, pomaga korzystać z wielu aromatycznych przypraw, ale także świetnie oddaje klimat krajów, z których pochodzą. Warto poznać podstawowe dania w oryginalnej wersji, powrócić do źródeł.

Akcja: Czytaj PL

Niemal 150 restauracji i kawiarni w całej Polsce dołącza do Czytaj PL - jednej z największych na świecie akcji promujących czytelnictwo. Podczas wizyty w restauracji goście wraz z menu otrzymają kody do ściągnięcia e-booków. W oczekiwaniu na posiłek będą mogli przejrzeć dostępne książki, poznać wybr

"Chleb i okruszki" Elizy Mórawskiej-Kmity

Blog kulinarny Elizy Mórawskiej-Kmity był jednym z pierwszych w Polsce. Przez kilkanaście lat blogerka zainspirowała mnóstwo ludzi do gotowania i pieczenia w domu, prowadząc także warsztaty, fotografując i pisząc kolejne książki.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej