x

CHLEB PERFEKCYJNY

Kategoria: Lifestyle - książki    24.09.2018

Na polskim rynku właśnie ukazało się nowe, poprawione wydanie kultowej książki "Chleb", która przez fanów pieczywa nazywana jest chlebową biblią. Znajdziecie w niej 140 przepisów - na bagietki, pełnoziarniste chleby z różnego rodzaju mąk; od najprostszych i najszybszych aż po bardziej skomplikowane.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Tęsknimy za dobrym pieczywem, nieustannie szukamy tego najlepszego. Dobrych piekarzy i piekarni w Polsce przybywa. W wielu restauracjach coraz częściej możemy też zjeść przygotowane na miejscu pieczywo. Z pomocą wszystkim chlebowym rzemieślnikom – bardziej i mniej zawodowym, a także tym zdecydowanie domowym – przychodzi Jeffrey Hamelman, nowojorski piekarz z kilkudziesięcioletnim stażem. Na własnej skórze i w różnych piekarniach (oraz w domu) przetestował nieskończoną liczbę receptur i wielokrotnie analizował efekty, a dziś ma status eksperta i wielkiego autorytetu. Niewiele jest osób, które wiedzą o chlebie tyle co on. Na polskim rynku właśnie ukazało się nowe, poprawione wydanie jego kultowej książki „Chleb”, która przez fanów pieczywa nazywana jest chlebową biblią. Znajdziecie w niej 140 przepisów – na bagietki, pełnoziarniste chleby z różnego rodzaju mąk zarówno na drożdżach, jak i na zakwasie; od najprostszych i najszybszych aż po bardziej skomplikowane. Przede wszystkim jednak zdobędziecie lub uporządkujecie podstawową wiedzę. Jak wyhodować, dokarmiać i utrzymać mocny zakwas? Jak uzyskiwać powtarzalne efekty w domowych warunkach, bez arsenału profesjonalnych sprzętów? Czy wreszcie jak bez profesjonalnego pieca chlebowego uzyskać efekt bardzo chrupiącej, rumianej skórki? W przygotowaniu nowego polskiego wydania uczestniczyła Eliza Mórawska, autorka bloga White Plate, specjalizująca się w pieczeniu chleba. Wiedziała, na co należy zwrócić największą uwagę i zadbała o jak najbardziej praktyczne rozwiązania. Od tej pory piekarskie sekrety i sprytne techniki dostępne są naprawdę dla wszystkich!

„Chleb”, Jeffrey Hamelman,
wyd. Buchmann 2018

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej