CHLEB PERFEKCYJNY
Kategoria: Lifestyle - książki

Na polskim rynku właśnie ukazało się nowe, poprawione wydanie kultowej książki "Chleb", która przez fanów pieczywa nazywana jest chlebową biblią. Znajdziecie w niej 140 przepisów - na bagietki, pełnoziarniste chleby z różnego rodzaju mąk; od najprostszych i najszybszych aż po bardziej skomplikowane.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Tęsknimy za dobrym pieczywem, nieustannie szukamy tego najlepszego. Dobrych piekarzy i piekarni w Polsce przybywa. W wielu restauracjach coraz częściej możemy też zjeść przygotowane na miejscu pieczywo. Z pomocą wszystkim chlebowym rzemieślnikom – bardziej i mniej zawodowym, a także tym zdecydowanie domowym – przychodzi Jeffrey Hamelman, nowojorski piekarz z kilkudziesięcioletnim stażem. Na własnej skórze i w różnych piekarniach (oraz w domu) przetestował nieskończoną liczbę receptur i wielokrotnie analizował efekty, a dziś ma status eksperta i wielkiego autorytetu. Niewiele jest osób, które wiedzą o chlebie tyle co on. Na polskim rynku właśnie ukazało się nowe, poprawione wydanie jego kultowej książki „Chleb”, która przez fanów pieczywa nazywana jest chlebową biblią. Znajdziecie w niej 140 przepisów – na bagietki, pełnoziarniste chleby z różnego rodzaju mąk zarówno na drożdżach, jak i na zakwasie; od najprostszych i najszybszych aż po bardziej skomplikowane. Przede wszystkim jednak zdobędziecie lub uporządkujecie podstawową wiedzę. Jak wyhodować, dokarmiać i utrzymać mocny zakwas? Jak uzyskiwać powtarzalne efekty w domowych warunkach, bez arsenału profesjonalnych sprzętów? Czy wreszcie jak bez profesjonalnego pieca chlebowego uzyskać efekt bardzo chrupiącej, rumianej skórki? W przygotowaniu nowego polskiego wydania uczestniczyła Eliza Mórawska, autorka bloga White Plate, specjalizująca się w pieczeniu chleba. Wiedziała, na co należy zwrócić największą uwagę i zadbała o jak najbardziej praktyczne rozwiązania. Od tej pory piekarskie sekrety i sprytne techniki dostępne są naprawdę dla wszystkich!

„Chleb”, Jeffrey Hamelman,
wyd. Buchmann 2018

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.
Zobacz także
7. Targi Książki Kulinarnej w Warszawie

Zarażenie podróżami to przypadłość postępująca i nieuleczalna. Wiele lat temu zapadła na nią Marta Gessler, organizatorka Targów Książki Kulinarnej. I dlatego tegoroczne targi przebiegną pod hasłem przewodnim Podróżu-JEMY.

David LaChapelle fotografem kalendarza Lavazza na rok 2020

Wybitny fotograf David LaChapelle jest autorem zdjęć do kalendarza Lavazza na 2020 rok. Sednem tego artystycznego projektu jest przyszłość naszej planety. Marka potwierdza tym samym swe zainteresowanie sztuką oraz wrażliwość na kwestie zrównoważonego rozwoju i działań w obronie Ziemi.

Sztuka gotowania

5 czerwca 2019 nakładem wydawnictwa Buchmann ukaże się na rynku nowa książka autorki słynnego Leksykonu smaków. Tym razem Niki Segnit odkryje przed nami zasady leżące u podstaw wszystkich przepisów.

ODPOWIEDNIO PRZECHOWANE

Czy słyszeliście kiedyś o metodzie batch? To sposób konserwacji żywności − partiami, oszczędnie i w pełni naturalnie − który powstał dzięki pasji pary Kanadyjczyków do eksperymentowania (i zakręcania).

DZIKOŚĆ SMAKU

O zdrowotnych właściwościach ziół wie chyba każdy. Jak jednak wykorzystać je nie tylko podczas leczniczej kuracji, ale również do przygotowywania potraw, w tym restauracyjnych? Przewodnikiem pełnym praktycznych wskazówek okazuje się książka "Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin".

PROCES TWORZENIA

To trzecia po "Kuchni polskiej XXI wieku" oraz "Naturze kuchni polskiej" książka pierwszego Polaka, który zdobył gwiazdkę Michelin. Co ciekawe, to pierwsza pozycja wydana od momentu otwarcia restauracji i stanowi niejako zapis jej 7-letniej historii.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej