CHLEB PERFEKCYJNY

Kategoria: Lifestyle - książki

Na polskim rynku właśnie ukazało się nowe, poprawione wydanie kultowej książki "Chleb", która przez fanów pieczywa nazywana jest chlebową biblią. Znajdziecie w niej 140 przepisów - na bagietki, pełnoziarniste chleby z różnego rodzaju mąk; od najprostszych i najszybszych aż po bardziej skomplikowane.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Tęsknimy za dobrym pieczywem, nieustannie szukamy tego najlepszego. Dobrych piekarzy i piekarni w Polsce przybywa. W wielu restauracjach coraz częściej możemy też zjeść przygotowane na miejscu pieczywo. Z pomocą wszystkim chlebowym rzemieślnikom – bardziej i mniej zawodowym, a także tym zdecydowanie domowym – przychodzi Jeffrey Hamelman, nowojorski piekarz z kilkudziesięcioletnim stażem. Na własnej skórze i w różnych piekarniach (oraz w domu) przetestował nieskończoną liczbę receptur i wielokrotnie analizował efekty, a dziś ma status eksperta i wielkiego autorytetu. Niewiele jest osób, które wiedzą o chlebie tyle co on. Na polskim rynku właśnie ukazało się nowe, poprawione wydanie jego kultowej książki „Chleb”, która przez fanów pieczywa nazywana jest chlebową biblią. Znajdziecie w niej 140 przepisów – na bagietki, pełnoziarniste chleby z różnego rodzaju mąk zarówno na drożdżach, jak i na zakwasie; od najprostszych i najszybszych aż po bardziej skomplikowane. Przede wszystkim jednak zdobędziecie lub uporządkujecie podstawową wiedzę. Jak wyhodować, dokarmiać i utrzymać mocny zakwas? Jak uzyskiwać powtarzalne efekty w domowych warunkach, bez arsenału profesjonalnych sprzętów? Czy wreszcie jak bez profesjonalnego pieca chlebowego uzyskać efekt bardzo chrupiącej, rumianej skórki? W przygotowaniu nowego polskiego wydania uczestniczyła Eliza Mórawska, autorka bloga White Plate, specjalizująca się w pieczeniu chleba. Wiedziała, na co należy zwrócić największą uwagę i zadbała o jak najbardziej praktyczne rozwiązania. Od tej pory piekarskie sekrety i sprytne techniki dostępne są naprawdę dla wszystkich!

„Chleb”, Jeffrey Hamelman,
wyd. Buchmann 2018

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

Apetyt Bourdaina

Ubiegłoroczna, tragiczna śmierć Anthony’ego Bourdaina, autora książek i programów podróżniczo-kulinarnych, wstrząsnęła całym, nie tylko gastronomicznym, światem. Jego ostatnią napisaną przed śmiercią i wydaną na polskim rynku publikacją jest "Apetyt".

Włoskie klasyki według Jamiego

"Jamie gotuje po włosku" to murowany hit. Po pierwsze, książka traktuje o ukochanej przez Polaków kuchni włoskiej, po drugie, napisał ją Jamie Oliver, jeden z najpopularniejszych kucharzy, a do tego właściciel kilkudziesięciu restauracji i aktywista społeczny.

Barcelona do zjedzenia

Stolica Katalonii to popularne miejsce gastronomicznych wypadów. Wszystko przemawia na jej korzyść: klimat, doskonałe ryby i owoce morza oraz wielość różnorodnych restauracji. Chcecie się przekonać, co stanowi o atrakcyjności i unikatowości Barcelony?

Stara szkoła gościnności

Zmieniają się trendy, narzędzia i style pracy barmanów i kelnerów. Jedna rzecz powinna jednak pozostać filarem każdego lokalu, niezależnie od jego profilu - gościnność!

"Prosto" Yotama Ottolenghiego

Odległe kulinarne tradycje łączy w swojej kuchni Yotam Ottolenghi, znany izraelsko-brytyjski szef kuchni, właściciel londyńskich restauracji Nopi i Rovi oraz autor kultowych książek "Jerozolima" i "Obfitość". Na polskim rynku dostępna jest od niedawna jego najnowsza publikacja - "Prosto".

"Szafran, mięta i kardamon" Samar Khanafer

Oprócz najlepszej jakości składników głównych równie istotnym nośnikiem smaków i aromatów w potrawie są zioła i przyprawy. To wręcz klucz do kulinarnego sukcesu. Jak gotować, by nie przytłoczyły one pozostałych komponentów dania, a wydobyły je i podkreśliły?

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej