x

CHLEB PERFEKCYJNY

Kategoria: Lifestyle - książki    24.09.2018

Na polskim rynku właśnie ukazało się nowe, poprawione wydanie kultowej książki "Chleb", która przez fanów pieczywa nazywana jest chlebową biblią. Znajdziecie w niej 140 przepisów - na bagietki, pełnoziarniste chleby z różnego rodzaju mąk; od najprostszych i najszybszych aż po bardziej skomplikowane.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Tęsknimy za dobrym pieczywem, nieustannie szukamy tego najlepszego. Dobrych piekarzy i piekarni w Polsce przybywa. W wielu restauracjach coraz częściej możemy też zjeść przygotowane na miejscu pieczywo. Z pomocą wszystkim chlebowym rzemieślnikom – bardziej i mniej zawodowym, a także tym zdecydowanie domowym – przychodzi Jeffrey Hamelman, nowojorski piekarz z kilkudziesięcioletnim stażem. Na własnej skórze i w różnych piekarniach (oraz w domu) przetestował nieskończoną liczbę receptur i wielokrotnie analizował efekty, a dziś ma status eksperta i wielkiego autorytetu. Niewiele jest osób, które wiedzą o chlebie tyle co on. Na polskim rynku właśnie ukazało się nowe, poprawione wydanie jego kultowej książki „Chleb”, która przez fanów pieczywa nazywana jest chlebową biblią. Znajdziecie w niej 140 przepisów – na bagietki, pełnoziarniste chleby z różnego rodzaju mąk zarówno na drożdżach, jak i na zakwasie; od najprostszych i najszybszych aż po bardziej skomplikowane. Przede wszystkim jednak zdobędziecie lub uporządkujecie podstawową wiedzę. Jak wyhodować, dokarmiać i utrzymać mocny zakwas? Jak uzyskiwać powtarzalne efekty w domowych warunkach, bez arsenału profesjonalnych sprzętów? Czy wreszcie jak bez profesjonalnego pieca chlebowego uzyskać efekt bardzo chrupiącej, rumianej skórki? W przygotowaniu nowego polskiego wydania uczestniczyła Eliza Mórawska, autorka bloga White Plate, specjalizująca się w pieczeniu chleba. Wiedziała, na co należy zwrócić największą uwagę i zadbała o jak najbardziej praktyczne rozwiązania. Od tej pory piekarskie sekrety i sprytne techniki dostępne są naprawdę dla wszystkich!

„Chleb”, Jeffrey Hamelman,
wyd. Buchmann 2018

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Eventide: Recipe for Clambakes, Oysters, Lobster Rolls and More from a Modern Maine Seafood Shack"

Jeśli wasza specjalność to ryby i owoce morza lub chcecie podszkolić się w tym zakresie, koniecznie sięgnijcie po publikację: "Eventide: Recipe for Clambakes, Oysters, Lobster Rolls and More from a Modern Maine Seafood Shack".

WŁASNA PRODUKCJA

Mam znajomych, którzy szukali tej książki przez kilka lat, a oryginalna wersja od jakiegoś czasu właściwie jest nieosiągalna (pierwsze wydanie ukazało się w 2007 r.). Odświeżona polska wersja to solidny przekład książki Davida Lebovitza, jednej z najsłynniejszych osobowości kulinarnych.

Przyjemność i zdrowie

"Dieta szczęścia", Tom Kerridge, wyd. Wydawnictwo Zwierciadło 2017

"Portugalia do zjedzenia" Bartka Kieżuna

Różnorodność natury, produktów i restauracji sprawiają, że od paru lat do Porto i Lizbony ciągnie z Polski coraz więcej turystów. Miłości do Portugalii uległ także Bartek Kieżun, dziennikarz i autor książek kulinarnych.

David LaChapelle fotografem kalendarza Lavazza na rok 2020

Wybitny fotograf David LaChapelle jest autorem zdjęć do kalendarza Lavazza na 2020 rok. Sednem tego artystycznego projektu jest przyszłość naszej planety. Marka potwierdza tym samym swe zainteresowanie sztuką oraz wrażliwość na kwestie zrównoważonego rozwoju i działań w obronie Ziemi.

Nowe restauracje z gwiazdkami

2 października ukazała się najnowsza edycja przewodnika Michelin obejmująca Wielką Brytanię i Irlandię. The Araki w Mayfair w Londynie jest najnowszą trzygwiazdkową restauracją w regionie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej