WALKA Z MITAMI
Kategoria: Lifestyle - książki

Bezglutenowa, bez laktozy, bez cukru czy bez tłuszczu - diet i teorii żywieniowych istnieje bardzo wiele. Wszyscy chcemy jeść zdrowo, więc część z nich staje się niezwykle modna i zatacza coraz szersze kręgi.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Jak to z modami bywa, są powtarzane bezrefleksyjnie, powierzchownie – dlatego mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Jaki faktyczny wpływ mają na nas różne diety? Jakie skutki wywołują i dlaczego każdy z nas reaguje na nie inaczej?

Anthony Warner, zwany wściekłym kucharzem, pokazuje, jak wiele mylnych teorii, przesądów i złych praktyk obecnych jest w naszej powszechnej wiedzy na temat zdrowego odżywiania. Autor jest nie tylko profesjonalnym kucharzem, który dobrze zna właściwości wielu produktów, ale także zgłębia naukową wiedzę, powołuje się na rzetelne źródła, weryfikuje je. Wszystko, czego jesteście ciekawi, a o co boicie się zapytać, znajdziecie w tej książce. Teoria przełożona na praktykę i podana w przystępny sposób to największa zaleta tej książki. Podobnie jak Michael Pollan, jeden z najsłynniejszych kulinarnych aktywistów, Warner przedstawia najważniejsze (i najprostsze) zasady zdrowego odżywiania, pokazuje, że aby racjonalnie jeść, nie są potrzebne skomplikowane teorie, lecz zdrowy rozsądek (chociaż w jednej części książki trochę z Pollanem polemizuje). Dodaje do tego anegdoty i z pomocą zabawnych historii obala najpowszechniejsze mity. Autor bierze na warsztat takie tematy, jak: dieta alkaliczna, olej kokosowy, dieta paleo, przeciwutleniacze, zaburzenia odżywiania. Jeśli chcemy być świadomymi konsumentami, warto, byśmy mieli wiedzę na ten temat. A jeśli pracujemy w branży, serwujemy naszym gościom jedzenie, po prostu musimy mieć świadomość.

„Wściekły kucharz. Cała prawda o zdrowym jedzeniu”,
Anthony Warner, wyd. Buchmann 2018

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.
Zobacz także
W TYGLU KULTUR

Paola Gavin, autorka książki, zebrała ponad 140 przepisów z 20 krajów świata - zarówno prostych receptur, jak i nowatorskich - z których większość była przekazywana z pokolenia na pokolenie, po mistrzowsku wykorzystując tradycyjne składniki.

KAWOWYM SZLAKIEM

O ile nie brakuje przewodników po restauracjach oraz internetowych rankingów gastronomicznych, o tyle odnalezienie w nowym mieście atrakcyjnej kawiarni nie zawsze jest proste.

MOC Z MISKI

W książce "Miska szczęścia" Laura Osęka podaje przepisy na proste, lokalne i sezonowe dania, które przygotowuje na co dzień. Miska staje się tu symbolem stylu comfort food, powrotu do smaków dzieciństwa i rodzinnego domu, pozwala się rozgrzać w zimowe dni i ochłodzić latem.

"POLISH CULINARY PATHS" PO GRUZIŃSKU

Książka o polskiej kulturze kulinarnej zatytułowana "Polish Culinary Paths" dzięki Instytutowi Polskiemu w Tbilisi doczekała się gruzińskiej wersji.

Z NOWĄ DUSZĄ

Książka "Soul Food" przedstawia przede wszystkim kulinarną drogę, jaką przeszedł Todd Richards. To także obraz bezpretensjonalnej kuchni, która w naturalny sposób łączy ze sobą produkty dostępne i ekskluzywne, różne kultury, może być ciekawa i wyrafinowana.

CHLEB PERFEKCYJNY

Na polskim rynku właśnie ukazało się nowe, poprawione wydanie kultowej książki "Chleb", która przez fanów pieczywa nazywana jest chlebową biblią. Znajdziecie w niej 140 przepisów - na bagietki, pełnoziarniste chleby z różnego rodzaju mąk; od najprostszych i najszybszych aż po bardziej skomplikowane.

inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej