x

WALKA Z MITAMI

Kategoria: Lifestyle - książki    24.09.2018

Bezglutenowa, bez laktozy, bez cukru czy bez tłuszczu - diet i teorii żywieniowych istnieje bardzo wiele. Wszyscy chcemy jeść zdrowo, więc część z nich staje się niezwykle modna i zatacza coraz szersze kręgi.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Jak to z modami bywa, są powtarzane bezrefleksyjnie, powierzchownie – dlatego mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Jaki faktyczny wpływ mają na nas różne diety? Jakie skutki wywołują i dlaczego każdy z nas reaguje na nie inaczej?

Anthony Warner, zwany wściekłym kucharzem, pokazuje, jak wiele mylnych teorii, przesądów i złych praktyk obecnych jest w naszej powszechnej wiedzy na temat zdrowego odżywiania. Autor jest nie tylko profesjonalnym kucharzem, który dobrze zna właściwości wielu produktów, ale także zgłębia naukową wiedzę, powołuje się na rzetelne źródła, weryfikuje je. Wszystko, czego jesteście ciekawi, a o co boicie się zapytać, znajdziecie w tej książce. Teoria przełożona na praktykę i podana w przystępny sposób to największa zaleta tej książki. Podobnie jak Michael Pollan, jeden z najsłynniejszych kulinarnych aktywistów, Warner przedstawia najważniejsze (i najprostsze) zasady zdrowego odżywiania, pokazuje, że aby racjonalnie jeść, nie są potrzebne skomplikowane teorie, lecz zdrowy rozsądek (chociaż w jednej części książki trochę z Pollanem polemizuje). Dodaje do tego anegdoty i z pomocą zabawnych historii obala najpowszechniejsze mity. Autor bierze na warsztat takie tematy, jak: dieta alkaliczna, olej kokosowy, dieta paleo, przeciwutleniacze, zaburzenia odżywiania. Jeśli chcemy być świadomymi konsumentami, warto, byśmy mieli wiedzę na ten temat. A jeśli pracujemy w branży, serwujemy naszym gościom jedzenie, po prostu musimy mieć świadomość.

„Wściekły kucharz. Cała prawda o zdrowym jedzeniu”,
Anthony Warner, wyd. Buchmann 2018

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej