

WALKA Z MITAMI


Bezglutenowa, bez laktozy, bez cukru czy bez tłuszczu - diet i teorii żywieniowych istnieje bardzo wiele. Wszyscy chcemy jeść zdrowo, więc część z nich staje się niezwykle modna i zatacza coraz szersze kręgi.
Anthony Warner, zwany wściekłym kucharzem, pokazuje, jak wiele mylnych teorii, przesądów i złych praktyk obecnych jest w naszej powszechnej wiedzy na temat zdrowego odżywiania. Autor jest nie tylko profesjonalnym kucharzem, który dobrze zna właściwości wielu produktów, ale także zgłębia naukową wiedzę, powołuje się na rzetelne źródła, weryfikuje je. Wszystko, czego jesteście ciekawi, a o co boicie się zapytać, znajdziecie w tej książce. Teoria przełożona na praktykę i podana w przystępny sposób to największa zaleta tej książki. Podobnie jak Michael Pollan, jeden z najsłynniejszych kulinarnych aktywistów, Warner przedstawia najważniejsze (i najprostsze) zasady zdrowego odżywiania, pokazuje, że aby racjonalnie jeść, nie są potrzebne skomplikowane teorie, lecz zdrowy rozsądek (chociaż w jednej części książki trochę z Pollanem polemizuje). Dodaje do tego anegdoty i z pomocą zabawnych historii obala najpowszechniejsze mity. Autor bierze na warsztat takie tematy, jak: dieta alkaliczna, olej kokosowy, dieta paleo, przeciwutleniacze, zaburzenia odżywiania. Jeśli chcemy być świadomymi konsumentami, warto, byśmy mieli wiedzę na ten temat. A jeśli pracujemy w branży, serwujemy naszym gościom jedzenie, po prostu musimy mieć świadomość.
„Wściekły kucharz. Cała prawda o zdrowym jedzeniu”,
Anthony Warner, wyd. Buchmann 2018

Zobacz także

"Bitter Honey: Recipes and Stories from the Island of Sardinia"

Tego lata wyprawa na Sardynię może być trudna do zrealizowania, więc zachęcam do mentalnej przygody z tamtejszą kulturą kulinarną.

We właściwym rytmie

Przepisy zebrane w jednym miejscu, z wyraźnym zaznaczeniem odpowiednich właściwości zdrowotnych produktów stają się przydatnym podręcznym vademecum. Bo jak poczytamy o składnikach, poznamy schemat działania, to bez problemu sami będziemy komponować swoje dania, trzymając się odpowiednich zasad.

7. Targi Książki Kulinarnej w Warszawie

Zarażenie podróżami to przypadłość postępująca i nieuleczalna. Wiele lat temu zapadła na nią Marta Gessler, organizatorka Targów Książki Kulinarnej. I dlatego tegoroczne targi przebiegną pod hasłem przewodnim Podróżu-JEMY.

Roślinnie na słodko

Wegańskich restauracji i kawiarni powstaje coraz więcej, a roślinna oferta dostępna jest w niemal każdym lokalu, więc wydawałoby się, że dieta bez produktów pochodzenia zwierzęcego nie jest dzisiaj niczym nadzwyczajnym.

Smak zapachu

Małgorzata Kalemba-Dróżdż, "Różane przepisy", wyd. Pascal 2017

"Czytaj skład. Gotuj z głową!" Jagody Fabickiej i Katarzyny Rady

Produkty dobrej jakości są dziś dostępne dla wszystkich, a przygotowanie zdrowego posiłku wcale nie musi zabierać dużo czasu i energii. Wystarczy zgromadzić pewną wiedzę i rozwinąć kreatywność.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Skuteczna strategia wyceny napojów

