x

WALKA Z MITAMI

Kategoria: Lifestyle - książki    24.09.2018

Bezglutenowa, bez laktozy, bez cukru czy bez tłuszczu - diet i teorii żywieniowych istnieje bardzo wiele. Wszyscy chcemy jeść zdrowo, więc część z nich staje się niezwykle modna i zatacza coraz szersze kręgi.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Jak to z modami bywa, są powtarzane bezrefleksyjnie, powierzchownie – dlatego mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Jaki faktyczny wpływ mają na nas różne diety? Jakie skutki wywołują i dlaczego każdy z nas reaguje na nie inaczej?

Anthony Warner, zwany wściekłym kucharzem, pokazuje, jak wiele mylnych teorii, przesądów i złych praktyk obecnych jest w naszej powszechnej wiedzy na temat zdrowego odżywiania. Autor jest nie tylko profesjonalnym kucharzem, który dobrze zna właściwości wielu produktów, ale także zgłębia naukową wiedzę, powołuje się na rzetelne źródła, weryfikuje je. Wszystko, czego jesteście ciekawi, a o co boicie się zapytać, znajdziecie w tej książce. Teoria przełożona na praktykę i podana w przystępny sposób to największa zaleta tej książki. Podobnie jak Michael Pollan, jeden z najsłynniejszych kulinarnych aktywistów, Warner przedstawia najważniejsze (i najprostsze) zasady zdrowego odżywiania, pokazuje, że aby racjonalnie jeść, nie są potrzebne skomplikowane teorie, lecz zdrowy rozsądek (chociaż w jednej części książki trochę z Pollanem polemizuje). Dodaje do tego anegdoty i z pomocą zabawnych historii obala najpowszechniejsze mity. Autor bierze na warsztat takie tematy, jak: dieta alkaliczna, olej kokosowy, dieta paleo, przeciwutleniacze, zaburzenia odżywiania. Jeśli chcemy być świadomymi konsumentami, warto, byśmy mieli wiedzę na ten temat. A jeśli pracujemy w branży, serwujemy naszym gościom jedzenie, po prostu musimy mieć świadomość.

„Wściekły kucharz. Cała prawda o zdrowym jedzeniu”,
Anthony Warner, wyd. Buchmann 2018

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Ambasada śledzia" Marty Sawickiej-Danielak i Filipa Danielaka

Marta Sawicka-Danielak i Filip Danielak założyli kilka lat temu Ambasadę Śledzia, restaurację specjalizującą się w daniach z najpopularniejszej w Polsce ryby.

INSEKTY - Z CZYM TO SIĘ JE?

To kolejny temat, który wzbudza spore emocje. Insekty - larwy, mrówki, pasikoniki - jako element potrawy pewnie wciąż szokują, ale też intrygują. Istnieją kultury, w których nie są niczym niezwykłym i są spożywane na co dzień. Świat zachodni wciąż nie może się przełamać.

"Szafran, mięta i kardamon" Samar Khanafer

Oprócz najlepszej jakości składników głównych równie istotnym nośnikiem smaków i aromatów w potrawie są zioła i przyprawy. To wręcz klucz do kulinarnego sukcesu. Jak gotować, by nie przytłoczyły one pozostałych komponentów dania, a wydobyły je i podkreśliły?

"The Matcha Cookbook" Nicole Pisani i Kate Adams

Cukiernicy na całym świecie coraz częściej wykorzystują w deserach japońską sproszkowaną zieloną herbatę matcha. Rzadko jednak stosuje się ją do przygotowania niesłodkich potraw. A szkoda, bo charakteryzuje się nie tylko intensywnym kolorem, ale także głębokim aromatem i smakiem.

JAPOŃSKA PRECYZJA

Książka Jamesa Campbella, cukiernika z wieloletnim stażem (był m.in. szefem cukierni w The Mandarin Oriental), łączy wschód z zachodem, a przede wszystkim Japonię z Francją. Klasyczne techniki cukiernicze przenikają się tu z tradycyjnymi japońskimi produktami.

"The Garden Chef"

Z pola na stół - to filozofia od pewnego czasu zdobywająca serca kucharzy i konsumentów. Co się za nią kryje?

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej