x

WALKA Z MITAMI

Kategoria: Lifestyle - książki

Bezglutenowa, bez laktozy, bez cukru czy bez tłuszczu - diet i teorii żywieniowych istnieje bardzo wiele. Wszyscy chcemy jeść zdrowo, więc część z nich staje się niezwykle modna i zatacza coraz szersze kręgi.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Jak to z modami bywa, są powtarzane bezrefleksyjnie, powierzchownie – dlatego mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Jaki faktyczny wpływ mają na nas różne diety? Jakie skutki wywołują i dlaczego każdy z nas reaguje na nie inaczej?

Anthony Warner, zwany wściekłym kucharzem, pokazuje, jak wiele mylnych teorii, przesądów i złych praktyk obecnych jest w naszej powszechnej wiedzy na temat zdrowego odżywiania. Autor jest nie tylko profesjonalnym kucharzem, który dobrze zna właściwości wielu produktów, ale także zgłębia naukową wiedzę, powołuje się na rzetelne źródła, weryfikuje je. Wszystko, czego jesteście ciekawi, a o co boicie się zapytać, znajdziecie w tej książce. Teoria przełożona na praktykę i podana w przystępny sposób to największa zaleta tej książki. Podobnie jak Michael Pollan, jeden z najsłynniejszych kulinarnych aktywistów, Warner przedstawia najważniejsze (i najprostsze) zasady zdrowego odżywiania, pokazuje, że aby racjonalnie jeść, nie są potrzebne skomplikowane teorie, lecz zdrowy rozsądek (chociaż w jednej części książki trochę z Pollanem polemizuje). Dodaje do tego anegdoty i z pomocą zabawnych historii obala najpowszechniejsze mity. Autor bierze na warsztat takie tematy, jak: dieta alkaliczna, olej kokosowy, dieta paleo, przeciwutleniacze, zaburzenia odżywiania. Jeśli chcemy być świadomymi konsumentami, warto, byśmy mieli wiedzę na ten temat. A jeśli pracujemy w branży, serwujemy naszym gościom jedzenie, po prostu musimy mieć świadomość.

„Wściekły kucharz. Cała prawda o zdrowym jedzeniu”,
Anthony Warner, wyd. Buchmann 2018

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"The Turkish Cookbook" Musy Daǧdevirena

Kuchnia turecka kojarzy wam się głównie z kebabem? Ma tymczasem znacznie więcej do zaoferowania - w Turcji będącej kolebką jednej z najstarszych kultur kulinarnych świata pracuje mnóstwo młodych kucharzy, którzy w ciekawy sposób podchodzą do tradycji.

Smakuj Trójmiasto Christmas Edition

Smakuj Trójmiasto Christmas Edition będzie edycją wyjątkową nie tylko ze względu na świąteczny nastrój, ale również przez rozszerzoną formę festiwalu, który potrwa aż dwa dni w nowej, większej, przestrzeni.

Slowfoodowa agenda


Przed nami wydarzenia organizowane przez międzynarodowy ruch Slow Food w 2018 r. Przedstawiamy najważniejsze z nich. 


"Prosto" Yotama Ottolenghiego

Odległe kulinarne tradycje łączy w swojej kuchni Yotam Ottolenghi, znany izraelsko-brytyjski szef kuchni, właściciel londyńskich restauracji Nopi i Rovi oraz autor kultowych książek "Jerozolima" i "Obfitość". Na polskim rynku dostępna jest od niedawna jego najnowsza publikacja - "Prosto".

Z szacunku

Do niedawna nikt nie przypuszczał, że największe sławy światowej kuchni opuszczą na chwilę gwiazdkowe restauracje i połączą siły, żeby gotować z odpadków.Bottura, Ducasse, Roca, Alleno, Atala - co oprócz ugruntowanej pozycji w świecie wysokiej gastronomii łączy te nazwiska (i jeszcze kilka innych)?

"Tygiel. Kuchnia nowych Polaków"

"Tygiel" jest pierwszą w Polsce książką kulinarną z przepisami uchodźców i uchodźczyń mieszkających nad Wisłą. To zaproszenie do wspólnego stołu, przy którym uciekinierzy o różnych korzeniach i życiowych historiach nie tylko jedzą, ale i rozmawiają.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej