NAJLEPSZE POLSKIE WINA NAGRODZONE
Kategoria: Wino

Jednym z ważnych punktów Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle jest Konkurs Win Polskich. Do jego piątej edycji zgłoszono łącznie 205 win. Jury złożone z członków Stowarzyszenia Sommelierów Polskich pod przewodnictwem Tomasza Koleckiego przyznało 72 medale.

Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com
12 złotych, 19 srebrnych i 41 brązowych oraz 3 tytuły Championa za najwyższą zdobytą punktację w kategoriach win białych, czerwonych i różowych. Poza tym wino, które zdobyło najwyższą liczbę punktów, otrzymało grand prix konkursu.

W kategorii win białych tytuł Championa zdobyło Pinot Blanc 2017 z Winnicy Ingrid, wśród win czerwonych tytuł powędrował do Winnicy Modła za Pinnior 2016. W kategorii win różowych Championem nagro- dzono Rose 2017 z Winnicy nad Jarem. Grand prix V Konkursu Polskich Win oraz Nagrodę Specjalną Burmistrza Miasta Jasła dla producenta najlepszego wina otrzymały Piwnice Półtorak Wine and Spirit za wino Souvigner Gris 2017.

Poza konkursem głównym elementem Dni Wina pozostają niezmiennie wydarzenia na jasielskim Rynku. W tym roku uczestnicy mogli degustować wina i dowiedzieć się więcej o warunkach uprawy na Podkarpaciu, w Małopolsce, ale też w woj. świętokrzyskim, lubuskim czy zachodniopomorskim. Oprócz polskich winnic swój asortyment prezentowali wybrani importerzy oferujący wina od niewielkich producentów z Węgier, Austrii, Słowacji, Gruzji, Mołdawii, Bułgarii, Rumunii i innych krajów.

Organizatorem XIII MDW było Miasto Jasło, Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy i Jasielski Dom Kultury.

„Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.
Zobacz także
BIAŁE CZERWONE Festiwal Wina Polskiego - w czerwcu w Warszawie

Druga edycja imprezy, na której pojawią się najciekawsi producenci reprezentujący wszystkie polskie regiony winiarskie odbędzie się 16-17 czerwca w stołecznej Fortecy u Kręglickich.

Wino i kino

Już za miesiąc rozpoczyna się Przegląd Filmów o Winie, czyli cykl czterech spotkań, na których będzie można zapoznać się z najważniejszymi filmami o świecie wina.

Piotr Pietras szósty na Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019

To ogromny sukces Polaka - w międzynarodowych zawodach rywalizowało 66 sommelierów z 63 państw. Piotr Pietras doszedł do półfinału i ostatecznie zajął szóste miejsce.

Jakub - profesjonalista, sommelier, chatbot

Spodziewasz się gości, ale zupełnie nie wiesz, jak dobrać wino do kolacji, którą zaplanowałeś. Twoi goście przynieśli świetne wino kupione w podróży po Francji, ale masz problem, jakie przekąski przygotować. Pomoże ci Jakub, wirtualny sommelier.

KALIFORNIA: GRA W CIEPŁO-ZIMNO

5 marca w Warszawie odbędzie się 6. edycja Food Service Summit - największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa. Podobnie jak w ubiegłych latach w ramach współpracy California Wines Polska oraz magazynu "Food Service" odbędą się seminaria degustacyjne.

ADAM PAWŁOWSKI: CHŁODNO-CIEPŁA KALIFORNIA

W dobie nadużywania skrótów myślowych często wrzucamy wszystkie wina kalifornijskie do jednego worka. Biorąc pod uwagę wielkość tego stanu, warto znać podstawowy podział stylów win kalifornijskich. Proponuję klasyfikację win na te pochodzące z chłodnych i ciepłych rejonów Kalifornii.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej