NAJLEPSZE POLSKIE WINA NAGRODZONE
Kategoria: Wino

Jednym z ważnych punktów Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle jest Konkurs Win Polskich. Do jego piątej edycji zgłoszono łącznie 205 win. Jury złożone z członków Stowarzyszenia Sommelierów Polskich pod przewodnictwem Tomasza Koleckiego przyznało 72 medale.

Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com
12 złotych, 19 srebrnych i 41 brązowych oraz 3 tytuły Championa za najwyższą zdobytą punktację w kategoriach win białych, czerwonych i różowych. Poza tym wino, które zdobyło najwyższą liczbę punktów, otrzymało grand prix konkursu.

W kategorii win białych tytuł Championa zdobyło Pinot Blanc 2017 z Winnicy Ingrid, wśród win czerwonych tytuł powędrował do Winnicy Modła za Pinnior 2016. W kategorii win różowych Championem nagro- dzono Rose 2017 z Winnicy nad Jarem. Grand prix V Konkursu Polskich Win oraz Nagrodę Specjalną Burmistrza Miasta Jasła dla producenta najlepszego wina otrzymały Piwnice Półtorak Wine and Spirit za wino Souvigner Gris 2017.

Poza konkursem głównym elementem Dni Wina pozostają niezmiennie wydarzenia na jasielskim Rynku. W tym roku uczestnicy mogli degustować wina i dowiedzieć się więcej o warunkach uprawy na Podkarpaciu, w Małopolsce, ale też w woj. świętokrzyskim, lubuskim czy zachodniopomorskim. Oprócz polskich winnic swój asortyment prezentowali wybrani importerzy oferujący wina od niewielkich producentów z Węgier, Austrii, Słowacji, Gruzji, Mołdawii, Bułgarii, Rumunii i innych krajów.

Organizatorem XIII MDW było Miasto Jasło, Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy i Jasielski Dom Kultury.

„Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.
Zobacz także
Piotr Pietras szósty na Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019

To ogromny sukces Polaka - w międzynarodowych zawodach rywalizowało 66 sommelierów z 63 państw. Piotr Pietras doszedł do półfinału i ostatecznie zajął szóste miejsce.

Jakub - profesjonalista, sommelier, chatbot

Spodziewasz się gości, ale zupełnie nie wiesz, jak dobrać wino do kolacji, którą zaplanowałeś. Twoi goście przynieśli świetne wino kupione w podróży po Francji, ale masz problem, jakie przekąski przygotować. Pomoże ci Jakub, wirtualny sommelier.

Kalifornia: gra w ciepło-zimno

5 marca w Warszawie odbędzie się 6. edycja Food Service Summit - największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa. Podobnie jak w ubiegłych latach, w ramach współpracy California Wines Polska oraz magazynu "Food Service" odbędą się seminaria degustacyjne.

ADAM PAWŁOWSKI: PIWNA REWOLUCJA

Jeszcze 5 lat temu mało kto w Polsce kojarzył takie nazwy jak IPA czy APA z piwem. Nurt piw kraftowych na dobre zmienia krajobraz rynku piwa w Polsce. Nie ulega wątpliwości, że jesteśmy świadkami "piwnej rewolucji", która na sztandarach niesie hasła dotyczące produkcji jakościowych piw.

PIWNICE PÓŁTORAK WINE & SPIRITS

Do Witryłowa prowadzą kręte drogi z górzystymi krajobrazami pofałdowanymi przez wędrujący lodowiec. Mocne nachylenia stoków na razie w większości porośnięte są trawą i drzewami. Niektórzy winiarze widzą jednak w tych pagórkach idealne siedliska pod nowe nasadzenia winorośli.

NA LISTOPAD CHIANTI

14 listopada w restauracji Mąka i Woda odbyła się degustacja "Beyond Chianti" zorganizowana przez Gambero Rosso i Consorzio Chianti Classico. Wina z roczników Chianti 2016 i Chianti Riserva 2015 omówił Marco Sabellico.

inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Z szacunkiem dla tradycji
Bogactwo regionalnych deserów, Część 2
Wszystko dla gastronomii
Food Service Summit - Cool Cat
Maciej Wroński
Karta napojów - Szkolenia obsługi restauracji (odc. 1)
więcej