x

NAJLEPSZE POLSKIE WINA NAGRODZONE

Kategoria: Wino    24.09.2018

Jednym z ważnych punktów Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle jest Konkurs Win Polskich. Do jego piątej edycji zgłoszono łącznie 205 win. Jury złożone z członków Stowarzyszenia Sommelierów Polskich pod przewodnictwem Tomasza Koleckiego przyznało 72 medale.

Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com
12 złotych, 19 srebrnych i 41 brązowych oraz 3 tytuły Championa za najwyższą zdobytą punktację w kategoriach win białych, czerwonych i różowych. Poza tym wino, które zdobyło najwyższą liczbę punktów, otrzymało grand prix konkursu.

W kategorii win białych tytuł Championa zdobyło Pinot Blanc 2017 z Winnicy Ingrid, wśród win czerwonych tytuł powędrował do Winnicy Modła za Pinnior 2016. W kategorii win różowych Championem nagro- dzono Rose 2017 z Winnicy nad Jarem. Grand prix V Konkursu Polskich Win oraz Nagrodę Specjalną Burmistrza Miasta Jasła dla producenta najlepszego wina otrzymały Piwnice Półtorak Wine and Spirit za wino Souvigner Gris 2017.

Poza konkursem głównym elementem Dni Wina pozostają niezmiennie wydarzenia na jasielskim Rynku. W tym roku uczestnicy mogli degustować wina i dowiedzieć się więcej o warunkach uprawy na Podkarpaciu, w Małopolsce, ale też w woj. świętokrzyskim, lubuskim czy zachodniopomorskim. Oprócz polskich winnic swój asortyment prezentowali wybrani importerzy oferujący wina od niewielkich producentów z Węgier, Austrii, Słowacji, Gruzji, Mołdawii, Bułgarii, Rumunii i innych krajów.

Organizatorem XIII MDW było Miasto Jasło, Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy i Jasielski Dom Kultury.

„Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej