x

NAJLEPSZE POLSKIE WINA NAGRODZONE

Kategoria: Wino

Jednym z ważnych punktów Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle jest Konkurs Win Polskich. Do jego piątej edycji zgłoszono łącznie 205 win. Jury złożone z członków Stowarzyszenia Sommelierów Polskich pod przewodnictwem Tomasza Koleckiego przyznało 72 medale.

Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com
12 złotych, 19 srebrnych i 41 brązowych oraz 3 tytuły Championa za najwyższą zdobytą punktację w kategoriach win białych, czerwonych i różowych. Poza tym wino, które zdobyło najwyższą liczbę punktów, otrzymało grand prix konkursu.

W kategorii win białych tytuł Championa zdobyło Pinot Blanc 2017 z Winnicy Ingrid, wśród win czerwonych tytuł powędrował do Winnicy Modła za Pinnior 2016. W kategorii win różowych Championem nagro- dzono Rose 2017 z Winnicy nad Jarem. Grand prix V Konkursu Polskich Win oraz Nagrodę Specjalną Burmistrza Miasta Jasła dla producenta najlepszego wina otrzymały Piwnice Półtorak Wine and Spirit za wino Souvigner Gris 2017.

Poza konkursem głównym elementem Dni Wina pozostają niezmiennie wydarzenia na jasielskim Rynku. W tym roku uczestnicy mogli degustować wina i dowiedzieć się więcej o warunkach uprawy na Podkarpaciu, w Małopolsce, ale też w woj. świętokrzyskim, lubuskim czy zachodniopomorskim. Oprócz polskich winnic swój asortyment prezentowali wybrani importerzy oferujący wina od niewielkich producentów z Węgier, Austrii, Słowacji, Gruzji, Mołdawii, Bułgarii, Rumunii i innych krajów.

Organizatorem XIII MDW było Miasto Jasło, Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy i Jasielski Dom Kultury.

„Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

ADAM PAWŁOWSKI: ENO WYJAZDY

Każdy, kto chociaż raz miał okazję uczestniczyć w profesjonalnym wyjeździe winiarskim, przyzna, że to fantastyczne doświadczenie, ale zarazem niezła harówka. Zwykle każdy dzień rozplanowany jest co do minuty. O czasie wolnym można raczej zapomnieć.

KALIFORNIA: GRA W CIEPŁO-ZIMNO

5 marca w Warszawie odbędzie się 6. edycja Food Service Summit - największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa. Podobnie jak w ubiegłych latach w ramach współpracy California Wines Polska oraz magazynu "Food Service" odbędą się seminaria degustacyjne.

KALIFORNIA: GRA W CIEPŁO-ZIMNO

5 marca w Warszawie odbyła się 6. edycja największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa - Food Service Summit. Podobnie jak w ubiegłych latach we współpracy z California Wines Polska przygotowano branżowe seminaria degustacyjne.

Wina z winnicy Turnau w restauracjach Jarczyńskiego

Trunki z winnicy Turnau znalazły się w ofercie pięciu warszawskich restauracji: St Antonio, Der Elefant, Podwale 25 Kompania Piwna, U Szwejka i Bazyliszek.

ADAM PAWŁOWSKI: OBALAMY MITY

Mity winiarskie są jak plotki, które wędrując od adresata, nabierają coraz nowszych wątków i przeinaczają pierwotną informację. Przyjrzyjmy się tym najpowszechniejszym i jednocześnie sprawdźmy, czy jest w nich chociaż ziarnko prawdy.

Młodzi sommelierzy na start

15 października w hotelu Haffner w Sopocie odbyła się pierwsza edycja Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów Calvet Sommelier Cup by Grands Chais de France. Zwyciężył Polak.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej