WINIARSKA FIESTA
Kategoria: Wino

25 września 2018 r. odbędzie się Wielka Wystawa Win Hiszpańskich Varsovino. We wnętrzach hotelu Raffles Europejski 30 winiarzy z Hiszpanii przedstawi swoją ofertę.

Foto: archiwum prywatne
Foto: archiwum prywatne
Wina będą reprezentować ogromny przekrój hiszpańskich regionów winiarskich, między innymi: Uclés, Priorat, Penedés, Empordà, Manchuela, Almansa, Jumilla, Méntrida, Cigales, Arlanza, Valencia, Bierzo, oraz dobrze znane w Polsce apelacje Rioja, Ribera del Duero, Rueda, Rías Baixas i Cava. Wśród wystawców znajdą się i tacy, którzy będą poszukiwać polskich dystrybutorów swoich produktów.

Apelacja Rueda, słynąca z białych win odmiany verdejo, będzie tegorocznym partnerem Varsovino 2018. Z tej okazji odbędzie się Rueda Masterclass, na Audrey Doré którym uczestnicy zdegustują klasyki i nowinki z regionu. Gościem specjalnym wydarzenia będzie Audrey Doré – z pochodzenia Francuzka, sommelierka w nagradzanej restauracji El Celler de Can Roca („The World’s 50 Best Restaurants” 2013, 2015). Doré poprowadzi degustację, na której zaprezentuje autorską selekcję win prezentowanych podczas Varsovino.

Przekąski dla gości przygotuje Beñat Alonso, pochodzący z Kraju Basków – kolebki hiszpańskiej kultury kulinarnej – executive chef hotelu Raffles Europejski. Wydarzenie przeznaczone jest dla branży winiarskiej. Organizatorem jest Ambasada Hiszpanii przy wsparciu instytutu ICEX Hiszpania Handel i Inwestycje.

„Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.
Zobacz także
BIAŁE CZERWONE Festiwal Wina Polskiego - w czerwcu w Warszawie

Druga edycja imprezy, na której pojawią się najciekawsi producenci reprezentujący wszystkie polskie regiony winiarskie odbędzie się 16-17 czerwca w stołecznej Fortecy u Kręglickich.

Wino i kino

Już za miesiąc rozpoczyna się Przegląd Filmów o Winie, czyli cykl czterech spotkań, na których będzie można zapoznać się z najważniejszymi filmami o świecie wina.

Piotr Pietras szósty na Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019

To ogromny sukces Polaka - w międzynarodowych zawodach rywalizowało 66 sommelierów z 63 państw. Piotr Pietras doszedł do półfinału i ostatecznie zajął szóste miejsce.

Jakub - profesjonalista, sommelier, chatbot

Spodziewasz się gości, ale zupełnie nie wiesz, jak dobrać wino do kolacji, którą zaplanowałeś. Twoi goście przynieśli świetne wino kupione w podróży po Francji, ale masz problem, jakie przekąski przygotować. Pomoże ci Jakub, wirtualny sommelier.

KALIFORNIA: GRA W CIEPŁO-ZIMNO

5 marca w Warszawie odbędzie się 6. edycja Food Service Summit - największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa. Podobnie jak w ubiegłych latach w ramach współpracy California Wines Polska oraz magazynu "Food Service" odbędą się seminaria degustacyjne.

ADAM PAWŁOWSKI: CHŁODNO-CIEPŁA KALIFORNIA

W dobie nadużywania skrótów myślowych często wrzucamy wszystkie wina kalifornijskie do jednego worka. Biorąc pod uwagę wielkość tego stanu, warto znać podstawowy podział stylów win kalifornijskich. Proponuję klasyfikację win na te pochodzące z chłodnych i ciepłych rejonów Kalifornii.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej