WINIARSKA FIESTA
Kategoria: Wino

25 września 2018 r. odbędzie się Wielka Wystawa Win Hiszpańskich Varsovino. We wnętrzach hotelu Raffles Europejski 30 winiarzy z Hiszpanii przedstawi swoją ofertę.

Foto: archiwum prywatne
Foto: archiwum prywatne
Wina będą reprezentować ogromny przekrój hiszpańskich regionów winiarskich, między innymi: Uclés, Priorat, Penedés, Empordà, Manchuela, Almansa, Jumilla, Méntrida, Cigales, Arlanza, Valencia, Bierzo, oraz dobrze znane w Polsce apelacje Rioja, Ribera del Duero, Rueda, Rías Baixas i Cava. Wśród wystawców znajdą się i tacy, którzy będą poszukiwać polskich dystrybutorów swoich produktów.

Apelacja Rueda, słynąca z białych win odmiany verdejo, będzie tegorocznym partnerem Varsovino 2018. Z tej okazji odbędzie się Rueda Masterclass, na Audrey Doré którym uczestnicy zdegustują klasyki i nowinki z regionu. Gościem specjalnym wydarzenia będzie Audrey Doré – z pochodzenia Francuzka, sommelierka w nagradzanej restauracji El Celler de Can Roca („The World’s 50 Best Restaurants” 2013, 2015). Doré poprowadzi degustację, na której zaprezentuje autorską selekcję win prezentowanych podczas Varsovino.

Przekąski dla gości przygotuje Beñat Alonso, pochodzący z Kraju Basków – kolebki hiszpańskiej kultury kulinarnej – executive chef hotelu Raffles Europejski. Wydarzenie przeznaczone jest dla branży winiarskiej. Organizatorem jest Ambasada Hiszpanii przy wsparciu instytutu ICEX Hiszpania Handel i Inwestycje.

„Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.
Zobacz także
Pociąg do wina

To będzie podróż! Enoturystyczny pociąg połączy Kraków i podkarpacką stolicę wina - Jasło. Rano 24 sierpnia wyjedzie ze stacji Kraków Główny i zawiezie enoturystów na XIV Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle. Po pełnym wrażeń dniu ten sam pociąg odwiezie turystów bezpiecznie do domu.

Wina z winnicy Turnau w restauracjach Jarczyńskiego

Trunki z winnicy Turnau znalazły się w ofercie pięciu warszawskich restauracji: St Antonio, Der Elefant, Podwale 25 Kompania Piwna, U Szwejka i Bazyliszek.

Polskie Sommelierki wkraczają do akcji

Podczas Festiwalu Polskiego Wina Białe Czerowne, który właśnie zakończył się w Warszawie, zainaugurował swoją działalność nowy ruch - Polskie Sommelierki.

VI Konkurs Polskich Win

Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zapraszają polskie winnice do udziału w konkursie na najlepsze wina.

Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

Podkarpackie święto wina zgromadzi polskich i zagraniczni winiarzy, miłośników i pasjonatów wina, amatorów dobrej zabawy i pysznego jedzenia. Zaplanowano je na ostatni weekend wakacji - 24 i 25 sierpnia.

Maciej Łyko - Mistrzem Polski Sommelierów 2019

Tegoroczne Mistrzostwa Polski Sommelierów wygrał Maciej Łyko, od lat pracujący w londyńskiej restauracji Launceston Place. W finale pokonał Łukasza Głowackiego z poznańskiej restauracji Muga i ubiegłorocznego wicemistrza, Macieja Sokołowskiego, który prowadzi własną firmę szkoleniową w Poznaniu.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej