DOM BLISKOWICE
Kategoria: Wino

Lech Mill to samouk, outsider i jeden z najbardziej utalentowanych polskich winiarzy. Z zawodu architekt. Swego czasu zainteresował się offowym winiarstwem, którego tajniki zgłębiał podczas licznych podróży po nieznanych węgierskich winnicach.

Foto: archiwum prywatne
Foto: archiwum prywatne
Na pytanie, gdzie doskonali umiejętności enologiczne, odpowiada enigmatycznie: – To tu, to tam, najczęściej w zapyziałych, niespektakularnych miejscach. Podglądam anonimowych, lokalnych producentów.

Szara eminencja polskiego winiarstwa. Stroni od konkursów i wdzięczenia się, a jednocześnie aktywnie włącza się w promocję polskich butelek. W tym roku był jednym ze współorganizatorów festiwalu win polskich Białe Czerwone. Wbrew pozorom najwięcej trudności nie sprawia mu zapanowanie nad kapryśną polską pogodą, ale zrozumienie, że polscy producenci wolą robić wino na pokaz, a nie dla siebie. Nazywa to chorobą przedszkolaka. Uważa, że zagrożeniem dla polskiego winiarstwa jest widmo afery wizerunkowej spowodowanej np. nieuczciwym butelkowaniem wina z importu bądź sprowadzanych komponentów. Po takim ciosie młode polskie winiarstwo długo poleży na macie – tłumaczy Mill. Jeżeli miałby jednym słowem opisać swoje wina, określiłby je jako niewyimaginowane. Johanniter Ultra 2015 to butelka, która nie tylko otworzyła flagową linię jego win białych (dłużej macerowane na skórkach), ale też flaszka, z której jest najbardziej dumny.

Podczas tegorocznego winobrania zauważył, że uważniej podejmuje decyzje enologiczne. Zdał sobie sprawę, że jeden błąd czy zbyt pochopne działanie może zniszczyć cały rocznik. Jednocześnie coraz odważniej eksperymentuje z jednym z najbardziej kapryśnych i trudnych w uprawie szczepów winogron, czyli z pinot noir. Do eksperymentów przekonały go udane próby z produkcją wina z tej odmiany z rocznika 2016. Na nieszczęście fanów winiarza zbiór okazał się zbyt mały, by można go skomercjalizować.

Ambicją Domu Bliskowice jest produkcja limitowanych ilości wina z najlepszych, starannie wyselekcjonowanych owoców, dlatego w najbliższej przyszłości nie spodziewajmy się z ich strony produkcji na masową skalę.

Nazwa producenta: Winnice Wisły, marka: Dom Bliskowice
Imię i nazwisko winiarza: Lech Mill
Położenie winnicy: Bliskowice, Małopolski Przełom Wisły
Powierzchnia: 5 ha
Rok założenia: 2008
Łączny areał nasadzeń: 5 ha
Krótka charakterystyka terroir: silnie zasadowe, wapienno-marglowe podłoże o znakomitym drenażu, parcele rozrzucone w kilku indywidualnych lokalizacjach, stoki nachylone w stronę doliny Wisły
Roczna produkcja: 14-18 tys. butelek
Uprawiane szczepy: riesling (15 proc.), johanniter (10 proc.), pinot noir (10 proc.), hibernal (10 proc.), cabernet cortis (10 proc.), cabernet cantor (15 proc.), pozostałe: rondo, regent, monarch, villaris, seyval blanc
Najważniejsze nagrody: winnica nie bierze udziału w zawodach
Restauracje, w których można kupić wina: Kin Dee (Berlin), Trishna (London), Fabriken Furillen (Lärbro, Szwecja), Amber Room, Dyletanci, Atelier Amaro, Albertina, SPOT
Strona internetowa: www.facebook.com/dombliskowice, www.dombliskowice.pl

TE ODMIANY CIĘ ODMIENIĄ
JOHANNITER
Hybryda międzygatunkowa powstała z połączenia riesling weiss x freiburg 589-54. Odmiana niemieckiego pochodzenia. W smaku przypomina trochę rieslinga – łączy w sobie aromaty owoców cytrusowych i owocowych (jabłka). Szczep dobrze sprawdza się w Polsce, bo wykazuje się dużą odpornością na mróz. Według Lecha Milla z Domu Bliskowice jest to jedna z najbardziej plastycznych odmian winogron. Roślina nie męczy się w polu i nie trzeba ratować jej z tarapatów grzybowo-mrozowych. Co ciekawe, ta odmiana przejawia potencjał do starzenia.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.
Zobacz także
Pociąg do wina

To będzie podróż! Enoturystyczny pociąg połączy Kraków i podkarpacką stolicę wina - Jasło. Rano 24 sierpnia wyjedzie ze stacji Kraków Główny i zawiezie enoturystów na XIV Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle. Po pełnym wrażeń dniu ten sam pociąg odwiezie turystów bezpiecznie do domu.

Wina z winnicy Turnau w restauracjach Jarczyńskiego

Trunki z winnicy Turnau znalazły się w ofercie pięciu warszawskich restauracji: St Antonio, Der Elefant, Podwale 25 Kompania Piwna, U Szwejka i Bazyliszek.

Polskie Sommelierki wkraczają do akcji

Podczas Festiwalu Polskiego Wina Białe Czerowne, który właśnie zakończył się w Warszawie, zainaugurował swoją działalność nowy ruch - Polskie Sommelierki.

VI Konkurs Polskich Win

Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zapraszają polskie winnice do udziału w konkursie na najlepsze wina.

Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

Podkarpackie święto wina zgromadzi polskich i zagraniczni winiarzy, miłośników i pasjonatów wina, amatorów dobrej zabawy i pysznego jedzenia. Zaplanowano je na ostatni weekend wakacji - 24 i 25 sierpnia.

Maciej Łyko - Mistrzem Polski Sommelierów 2019

Tegoroczne Mistrzostwa Polski Sommelierów wygrał Maciej Łyko, od lat pracujący w londyńskiej restauracji Launceston Place. W finale pokonał Łukasza Głowackiego z poznańskiej restauracji Muga i ubiegłorocznego wicemistrza, Macieja Sokołowskiego, który prowadzi własną firmę szkoleniową w Poznaniu.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej