DOM BLISKOWICE

Kategoria: Wino

Lech Mill to samouk, outsider i jeden z najbardziej utalentowanych polskich winiarzy. Z zawodu architekt. Swego czasu zainteresował się offowym winiarstwem, którego tajniki zgłębiał podczas licznych podróży po nieznanych węgierskich winnicach.

Foto: archiwum prywatne
Foto: archiwum prywatne
Na pytanie, gdzie doskonali umiejętności enologiczne, odpowiada enigmatycznie: – To tu, to tam, najczęściej w zapyziałych, niespektakularnych miejscach. Podglądam anonimowych, lokalnych producentów.

Szara eminencja polskiego winiarstwa. Stroni od konkursów i wdzięczenia się, a jednocześnie aktywnie włącza się w promocję polskich butelek. W tym roku był jednym ze współorganizatorów festiwalu win polskich Białe Czerwone. Wbrew pozorom najwięcej trudności nie sprawia mu zapanowanie nad kapryśną polską pogodą, ale zrozumienie, że polscy producenci wolą robić wino na pokaz, a nie dla siebie. Nazywa to chorobą przedszkolaka. Uważa, że zagrożeniem dla polskiego winiarstwa jest widmo afery wizerunkowej spowodowanej np. nieuczciwym butelkowaniem wina z importu bądź sprowadzanych komponentów. Po takim ciosie młode polskie winiarstwo długo poleży na macie – tłumaczy Mill. Jeżeli miałby jednym słowem opisać swoje wina, określiłby je jako niewyimaginowane. Johanniter Ultra 2015 to butelka, która nie tylko otworzyła flagową linię jego win białych (dłużej macerowane na skórkach), ale też flaszka, z której jest najbardziej dumny.

Podczas tegorocznego winobrania zauważył, że uważniej podejmuje decyzje enologiczne. Zdał sobie sprawę, że jeden błąd czy zbyt pochopne działanie może zniszczyć cały rocznik. Jednocześnie coraz odważniej eksperymentuje z jednym z najbardziej kapryśnych i trudnych w uprawie szczepów winogron, czyli z pinot noir. Do eksperymentów przekonały go udane próby z produkcją wina z tej odmiany z rocznika 2016. Na nieszczęście fanów winiarza zbiór okazał się zbyt mały, by można go skomercjalizować.

Ambicją Domu Bliskowice jest produkcja limitowanych ilości wina z najlepszych, starannie wyselekcjonowanych owoców, dlatego w najbliższej przyszłości nie spodziewajmy się z ich strony produkcji na masową skalę.

Nazwa producenta: Winnice Wisły, marka: Dom Bliskowice
Imię i nazwisko winiarza: Lech Mill
Położenie winnicy: Bliskowice, Małopolski Przełom Wisły
Powierzchnia: 5 ha
Rok założenia: 2008
Łączny areał nasadzeń: 5 ha
Krótka charakterystyka terroir: silnie zasadowe, wapienno-marglowe podłoże o znakomitym drenażu, parcele rozrzucone w kilku indywidualnych lokalizacjach, stoki nachylone w stronę doliny Wisły
Roczna produkcja: 14-18 tys. butelek
Uprawiane szczepy: riesling (15 proc.), johanniter (10 proc.), pinot noir (10 proc.), hibernal (10 proc.), cabernet cortis (10 proc.), cabernet cantor (15 proc.), pozostałe: rondo, regent, monarch, villaris, seyval blanc
Najważniejsze nagrody: winnica nie bierze udziału w zawodach
Restauracje, w których można kupić wina: Kin Dee (Berlin), Trishna (London), Fabriken Furillen (Lärbro, Szwecja), Amber Room, Dyletanci, Atelier Amaro, Albertina, SPOT
Strona internetowa: www.facebook.com/dombliskowice, www.dombliskowice.pl

TE ODMIANY CIĘ ODMIENIĄ
JOHANNITER
Hybryda międzygatunkowa powstała z połączenia riesling weiss x freiburg 589-54. Odmiana niemieckiego pochodzenia. W smaku przypomina trochę rieslinga – łączy w sobie aromaty owoców cytrusowych i owocowych (jabłka). Szczep dobrze sprawdza się w Polsce, bo wykazuje się dużą odpornością na mróz. Według Lecha Milla z Domu Bliskowice jest to jedna z najbardziej plastycznych odmian winogron. Roślina nie męczy się w polu i nie trzeba ratować jej z tarapatów grzybowo-mrozowych. Co ciekawe, ta odmiana przejawia potencjał do starzenia.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Adam Pawłowski: Słoneczna Badenia

W kwietniu tego roku miałem przyjemność odwiedzić najbardziej wysunięty na południe niemiecki region winiarski. Badenia, bo o niej mowa, znajduje się tak blisko Francji i Szwajcarii, że kiedy podróżowałem po tym regionie, roaming telefoniczny raz po raz witał mnie w innym kraju.

10 pytań do Adama Fijała

Adam Fijał zajmuje stanowisko głównego sommeliera i menedżera w restauracji Drukarnia Smaku w Zakopanem. Jego ulubionym połączeniem smakowym są ryby i wina ze szczepu grüner veltiner.

Walka na kieliszki, czyli pojedynek sommelierów cz. I

Druga runda pojedynku sommelierów z winami kalifornijskimi w tle odbyła się 26 marca w restauracji Brasserie Warszawska. Tym razem w szranki stanęli Kamila Dzierżawska z Pałacu Mała Wieś oraz Kajetan Zalewski z restauracji Ale Wino.

Adam Pawłowski: austriackie wulkany

Jeszcze do niedawna Styria pozostawała dla mnie miejscem nieodkrytym. Do tej pory znałem ją jedynie z książek i degustacji win. Im więcej degustowałem, tym bardziej chciałem odwiedzić to fascynujące miejsce na mapie winiarskiej Austrii. Przyszło mi na to czekać aż do czerwca tego roku.

10 pytań do Michała Gajewskiego

Michał Gajewski jest głównym sommelierem w Śląskiej Prohibicji. W swoim zawodzie ceni najbardziej możliwość ciągłego rozwoju oraz kontakt z gośćmi.

Rośnie rynek win niemieckich w Polsce

Już po raz 11. odbył się w Warszawie Festiwal Win Niemieckich. 11 kwietnia można było wypróbować win 40 producentów na stoiskach 32 wystawców.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej