DOM BLISKOWICE
Kategoria: Wino

Lech Mill to samouk, outsider i jeden z najbardziej utalentowanych polskich winiarzy. Z zawodu architekt. Swego czasu zainteresował się offowym winiarstwem, którego tajniki zgłębiał podczas licznych podróży po nieznanych węgierskich winnicach.

Foto: archiwum prywatne
Foto: archiwum prywatne
Na pytanie, gdzie doskonali umiejętności enologiczne, odpowiada enigmatycznie: – To tu, to tam, najczęściej w zapyziałych, niespektakularnych miejscach. Podglądam anonimowych, lokalnych producentów.

Szara eminencja polskiego winiarstwa. Stroni od konkursów i wdzięczenia się, a jednocześnie aktywnie włącza się w promocję polskich butelek. W tym roku był jednym ze współorganizatorów festiwalu win polskich Białe Czerwone. Wbrew pozorom najwięcej trudności nie sprawia mu zapanowanie nad kapryśną polską pogodą, ale zrozumienie, że polscy producenci wolą robić wino na pokaz, a nie dla siebie. Nazywa to chorobą przedszkolaka. Uważa, że zagrożeniem dla polskiego winiarstwa jest widmo afery wizerunkowej spowodowanej np. nieuczciwym butelkowaniem wina z importu bądź sprowadzanych komponentów. Po takim ciosie młode polskie winiarstwo długo poleży na macie – tłumaczy Mill. Jeżeli miałby jednym słowem opisać swoje wina, określiłby je jako niewyimaginowane. Johanniter Ultra 2015 to butelka, która nie tylko otworzyła flagową linię jego win białych (dłużej macerowane na skórkach), ale też flaszka, z której jest najbardziej dumny.

Podczas tegorocznego winobrania zauważył, że uważniej podejmuje decyzje enologiczne. Zdał sobie sprawę, że jeden błąd czy zbyt pochopne działanie może zniszczyć cały rocznik. Jednocześnie coraz odważniej eksperymentuje z jednym z najbardziej kapryśnych i trudnych w uprawie szczepów winogron, czyli z pinot noir. Do eksperymentów przekonały go udane próby z produkcją wina z tej odmiany z rocznika 2016. Na nieszczęście fanów winiarza zbiór okazał się zbyt mały, by można go skomercjalizować.

Ambicją Domu Bliskowice jest produkcja limitowanych ilości wina z najlepszych, starannie wyselekcjonowanych owoców, dlatego w najbliższej przyszłości nie spodziewajmy się z ich strony produkcji na masową skalę.

Nazwa producenta: Winnice Wisły, marka: Dom Bliskowice
Imię i nazwisko winiarza: Lech Mill
Położenie winnicy: Bliskowice, Małopolski Przełom Wisły
Powierzchnia: 5 ha
Rok założenia: 2008
Łączny areał nasadzeń: 5 ha
Krótka charakterystyka terroir: silnie zasadowe, wapienno-marglowe podłoże o znakomitym drenażu, parcele rozrzucone w kilku indywidualnych lokalizacjach, stoki nachylone w stronę doliny Wisły
Roczna produkcja: 14-18 tys. butelek
Uprawiane szczepy: riesling (15 proc.), johanniter (10 proc.), pinot noir (10 proc.), hibernal (10 proc.), cabernet cortis (10 proc.), cabernet cantor (15 proc.), pozostałe: rondo, regent, monarch, villaris, seyval blanc
Najważniejsze nagrody: winnica nie bierze udziału w zawodach
Restauracje, w których można kupić wina: Kin Dee (Berlin), Trishna (London), Fabriken Furillen (Lärbro, Szwecja), Amber Room, Dyletanci, Atelier Amaro, Albertina, SPOT
Strona internetowa: www.facebook.com/dombliskowice, www.dombliskowice.pl

TE ODMIANY CIĘ ODMIENIĄ
JOHANNITER
Hybryda międzygatunkowa powstała z połączenia riesling weiss x freiburg 589-54. Odmiana niemieckiego pochodzenia. W smaku przypomina trochę rieslinga – łączy w sobie aromaty owoców cytrusowych i owocowych (jabłka). Szczep dobrze sprawdza się w Polsce, bo wykazuje się dużą odpornością na mróz. Według Lecha Milla z Domu Bliskowice jest to jedna z najbardziej plastycznych odmian winogron. Roślina nie męczy się w polu i nie trzeba ratować jej z tarapatów grzybowo-mrozowych. Co ciekawe, ta odmiana przejawia potencjał do starzenia.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.
Zobacz także
BIAŁE CZERWONE Festiwal Wina Polskiego - w czerwcu w Warszawie

Druga edycja imprezy, na której pojawią się najciekawsi producenci reprezentujący wszystkie polskie regiony winiarskie odbędzie się 16-17 czerwca w stołecznej Fortecy u Kręglickich.

Wino i kino

Już za miesiąc rozpoczyna się Przegląd Filmów o Winie, czyli cykl czterech spotkań, na których będzie można zapoznać się z najważniejszymi filmami o świecie wina.

Piotr Pietras szósty na Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019

To ogromny sukces Polaka - w międzynarodowych zawodach rywalizowało 66 sommelierów z 63 państw. Piotr Pietras doszedł do półfinału i ostatecznie zajął szóste miejsce.

Jakub - profesjonalista, sommelier, chatbot

Spodziewasz się gości, ale zupełnie nie wiesz, jak dobrać wino do kolacji, którą zaplanowałeś. Twoi goście przynieśli świetne wino kupione w podróży po Francji, ale masz problem, jakie przekąski przygotować. Pomoże ci Jakub, wirtualny sommelier.

KALIFORNIA: GRA W CIEPŁO-ZIMNO

5 marca w Warszawie odbędzie się 6. edycja Food Service Summit - największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa. Podobnie jak w ubiegłych latach w ramach współpracy California Wines Polska oraz magazynu "Food Service" odbędą się seminaria degustacyjne.

ADAM PAWŁOWSKI: CHŁODNO-CIEPŁA KALIFORNIA

W dobie nadużywania skrótów myślowych często wrzucamy wszystkie wina kalifornijskie do jednego worka. Biorąc pod uwagę wielkość tego stanu, warto znać podstawowy podział stylów win kalifornijskich. Proponuję klasyfikację win na te pochodzące z chłodnych i ciepłych rejonów Kalifornii.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej