x

Konferencja "Perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa"

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    19.11.2018

Stowarzyszenie Kobiety i Wino zaprasza do udziału w Konferencji "Uprawa winorośli w Polsce i perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa na tle winiarstwa światowego". Wydarzenie odbędzie się 5 grudnia 2018 w Hotelu Polskim pod Białym Orłem przy ul. Pijarskiej 17 w Krakowie.

Harmonogram Konferencji:

10:00 Historia winiarstwa polskiego
prof. Wojciech Włodarczyk -Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie
Wojciech Gogoliński - redaktor senior magazynu Czas Wina

10:30 Perspektywy rozwoju winiarstwa polskiego na tle winiarstwa światowego
Produkcja wina w Polsce - biodynamika i vitis vinifera - enolg Agnieszka Wyrobek Rousseau
Uprawa hybryd w Polsce - Roman Myśliwiec - Fundacja Galicja Vitis

11:00 Możliwości rozwoju produkcji win musujących w Polsce na przykładach winiarstwa światowego
Romana Echensperger MW

11:45 Panel - perspektywy rozwoju produkcji win musujących w Polsce
Moderator: Monika Bielka - Vescovi

Winnica pod Lubuskim Słońcem- Bożena Schabikowska
Winnica Gaj- Andrzej Barański
Winnica Chodorowa- Zbigniew Krzyżak
Winnice Wzgórz Trzebnickich- Paulina Bielak, Rafał Wesołowski
Winnica Jakubów – Michał Pajdosz
Winnica Miłosz- Krzysztof Fedorowicz

12:15-13:00 Przerwa kawowa

13:00 Rozwój regionów winiarskich w Polsce
Wojciech Bosak - historyk i dziennikarz winiarski
Radosław Froń - Paragraf w kieliszku
Mateusz Paciura - Sandomierskie Stowarzyszenie Winiarzy

13:30 Tworzenie rozpoznawalnej ogólnopolskiej marki oraz możliwości rozwoju w sektorze eksportu
Zbigniew Turnau - Winnica Turnau

14:00 Wprowadzanie polskich marek win do sklepów wielkopowierzchniowych
sommelier Michał Jancik

14:30 Panel - Marketing, branding oraz enoturystyka jako narzędzia sprzedażowe oraz turystyczne
Moderator: Monika Bielka – Vescovi

Justyna Suchocka - redaktor magazynu Czas Wina
Katarzyna Korzeń - redaktor portalu Polski Portal Enoturystyczny
Ewa Wawro - redaktor portalu Nasze Winnice
Bartosz Wilczyński - Promotor Kulinarny
Bartek Kieżun - kulinaria i wino - Kukbuk
Agnieszka Kluszczyńska - Willa Odkrywców

15:00 Wine in Moderation
prof. Grzegorz Gajos - Uniwersytet Jagielloński w Krakowie

16:00-18:00 Degustacja polskich win musujących
Mariusz Kapczyński - redaktor portalu Vinisfera
Maciej Nowicki - redaktor magazyny Ferment

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Jubileuszowy Restaurant Week

Od 16 do 31 października odbywać się będzie w Polsce festiwal Restaurant Week. Bierze w nim udział rekordowa liczba restauracji, bo prawie 400 z 15 regionów. Na gości czeka przystawka, danie główne, deser i koktajl od sponsorów wydarzenia w cenie 49 zł za osobę.

BIAŁE CZERWONE Festiwal Wina Polskiego

Druga edycja imprezy, na której pojawią się najciekawsi producenci reprezentujący wszystkie polskie regiony winiarskie odbędzie się 16-17 czerwca w stołecznej Fortecy u Kręglickich.

Smakuj Trójmiasto

Festiwal kulinarny Smakuj Trójmiasto jak co jesień rozgrzeje bogactwem aromatów, przypraw i kolorów. Entuzjaści kuchni orientalnej mogą już zacierać ręce i szykować się na prawdziwą ucztę, bo pod koniec października odbędzie się najpopularniejsza odsłona festiwalu: Asian Edition!

Charytatywny śledzik. Fundacja Samodzielność od Kuchni zaprasza!

Wybierzcie się ze znajomymi do restauracji 13 grudnia! Część utargu zgromadzonego tego dnia polscy restauratorzy przekażą na rzecz fundacji Samodzielność od Kuchni . Pieniądze pozwolą na zorganizowanie w 2020 roku warsztatów usamodzielniających dla młodzieży z domów dziecka.

TABASCO® i Kikkoman na CJG24 Festival 2019

Głodni wrażeń na czerwcowy weekend? Znane marki, kultowych sosów TABASCO® i naturalnie warzonych sosów sojowych i marynat Kikkoman mają dla Was coś specjalnego. W piątek i sobotę, 14 i 15 czerwca zapraszają do strefy chillout na Co Jest Grane24 Festival 2019 w Parku Ujazdowskim w Warszawie.

V Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra

Tegoroczna edycja mistrzostw odbędzie się już 9 marca w Hotelu Atut w Licheniu Starym. Impreza została zorganizowana w ramach Weekendu Kulinarnego.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej