x

Konferencja "Perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa"

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    19.11.2018

Stowarzyszenie Kobiety i Wino zaprasza do udziału w Konferencji "Uprawa winorośli w Polsce i perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa na tle winiarstwa światowego". Wydarzenie odbędzie się 5 grudnia 2018 w Hotelu Polskim pod Białym Orłem przy ul. Pijarskiej 17 w Krakowie.

Harmonogram Konferencji:

10:00 Historia winiarstwa polskiego
prof. Wojciech Włodarczyk -Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie
Wojciech Gogoliński - redaktor senior magazynu Czas Wina

10:30 Perspektywy rozwoju winiarstwa polskiego na tle winiarstwa światowego
Produkcja wina w Polsce - biodynamika i vitis vinifera - enolg Agnieszka Wyrobek Rousseau
Uprawa hybryd w Polsce - Roman Myśliwiec - Fundacja Galicja Vitis

11:00 Możliwości rozwoju produkcji win musujących w Polsce na przykładach winiarstwa światowego
Romana Echensperger MW

11:45 Panel - perspektywy rozwoju produkcji win musujących w Polsce
Moderator: Monika Bielka - Vescovi

Winnica pod Lubuskim Słońcem- Bożena Schabikowska
Winnica Gaj- Andrzej Barański
Winnica Chodorowa- Zbigniew Krzyżak
Winnice Wzgórz Trzebnickich- Paulina Bielak, Rafał Wesołowski
Winnica Jakubów – Michał Pajdosz
Winnica Miłosz- Krzysztof Fedorowicz

12:15-13:00 Przerwa kawowa

13:00 Rozwój regionów winiarskich w Polsce
Wojciech Bosak - historyk i dziennikarz winiarski
Radosław Froń - Paragraf w kieliszku
Mateusz Paciura - Sandomierskie Stowarzyszenie Winiarzy

13:30 Tworzenie rozpoznawalnej ogólnopolskiej marki oraz możliwości rozwoju w sektorze eksportu
Zbigniew Turnau - Winnica Turnau

14:00 Wprowadzanie polskich marek win do sklepów wielkopowierzchniowych
sommelier Michał Jancik

14:30 Panel - Marketing, branding oraz enoturystyka jako narzędzia sprzedażowe oraz turystyczne
Moderator: Monika Bielka – Vescovi

Justyna Suchocka - redaktor magazynu Czas Wina
Katarzyna Korzeń - redaktor portalu Polski Portal Enoturystyczny
Ewa Wawro - redaktor portalu Nasze Winnice
Bartosz Wilczyński - Promotor Kulinarny
Bartek Kieżun - kulinaria i wino - Kukbuk
Agnieszka Kluszczyńska - Willa Odkrywców

15:00 Wine in Moderation
prof. Grzegorz Gajos - Uniwersytet Jagielloński w Krakowie

16:00-18:00 Degustacja polskich win musujących
Mariusz Kapczyński - redaktor portalu Vinisfera
Maciej Nowicki - redaktor magazyny Ferment

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Food Interactive Days

Już 6-7.02 odbędzie się w gdańskim AmberExpo konferencja Food Interactive Days. Hasło przewodnie wydarzenia to "Graj w pierwszej drużynie!", a tematyka skoncentrowana jest na czynnikach sukcesu w branży HoReCa: budowaniu zgranego zespołu, doborze strategii i konsekwentnym budowaniu wizerunku marki.

Szychy na Szychcie - kolacja charytatywna

Charytatywna kolacja organizowana przez kulinarny kolektyw Szychy na Szychcie odbędzie się 13 czerwca na terenie skansenu w Pszczynie.

Ameryka od kuchni

To nazwa nowego projektu promującego produkty spożywcze z USA. Jego prezentacja nastąpi 9 października br. na 3. Kongresie Szefów Kuchni w warszawskim centrum EXPO XXI.

Ryba od głowy do ogona według Michela Moran

Michel Moran poprowadzi cykl warsztatów w Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie. Pierwsze spotkanie poświęcone będzie daniom z ryb przygotowanym zgodnie z filozofią zero waste.

Kobiecy punkt jedzenia

Pod koniec sierpnia zapraszamy do restauracji Concordia Taste na charytatywną kolację, podczas której w roli głównej wystąpią kobiety! Będą gotować, inspirować, opowiadać i pokazywać, że mogą wszystko i wszędzie!

Charytatywny śledzik. Fundacja Samodzielność od Kuchni zaprasza!

Wybierzcie się ze znajomymi do restauracji 13 grudnia! Część utargu zgromadzonego tego dnia polscy restauratorzy przekażą na rzecz fundacji Samodzielność od Kuchni . Pieniądze pozwolą na zorganizowanie w 2020 roku warsztatów usamodzielniających dla młodzieży z domów dziecka.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej