x

PRZEPISY Z TRZEMA GWIAZDKAMI MICHELIN - PANA FRITTY Z BOROWIKAMI

Kategoria: Karta - dania    20.11.2018

Pierwsze urodziny Cook Story by Samsung uświetnił swoją obecnością Michel Troisgros, przewodniczący Samsung Club des Chefs. Na co dzień kultywuje on dziedzictwo swojej rodziny. Ich restauracja od ponad 50 lat cieszy się szerokim uznaniem w kulinarnym świecie, docenionym 3 gwiazdkami Michelin.

Składniki dla 6 osób:

  • 60 g borowików
  • 50 g świeżych orzechów laskowych


Na pana fritty:

  • 500 g mąki (T55)
  • 35 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 15 g soli


Krem z orzechów laskowych:

  • 3 kawałki twarogu
  • 40 g kremu z orzechów laskowych bez cukru
  • Sól, pieprz


Krem cytrynowy:

  • 5 ekologicznych cytryn
  • 1 l wody
  • 100 g cukru


Wsyp mąkę do misy miksera. Dodaj rozpuszczone w letnim mleku drożdże. Posól. Miksuj na niskich obrotach, aż ciasto zwiększy swoją objętość i zmieni konsystencję. Owiń je wilgotną ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia, na co najmniej godzinę w temperaturze pokojowej. Kiedy ciasto wyrośnie, podziel je na cztery części. Każdą rozwałkuj na grubość 2 mm, a następnie wytnij kwadraty o boku 5 x 5 cm. Rozgrzej piekarnik do 180°C przy 0% wilgotności i wolno chodzącym wentylatorze. Włóż pana fritty do piekarnika i piecz, aż urosną i staną się złotobrązowe.  

Pozostaw twaróg do odcedzenia na około godzinę. Następnie wymieszaj go z kremem z orzechów laskowych, solą i pieprzem. Przełóż do rękawa cukierniczego i schłodź.

Zblanszuj cytryny – czynność powtórz trzykrotnie, za każdym razem zmieniając wodę. Następnie dodaj do nich 1 l wody i 100 g cukru i w tak powstałym syropie gotuj je przez około 1,5 godziny. Odlej syrop, przekrój owoce na pół, usuń pestki i zblenduj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj odrobinę świeżego soku z cytryny i szczyptę soli. Przełóż do rękawa cukierniczego i schłodź.

Przygotuj pana frittę – w razie potrzeby zrób niewielkie wgłębienie i delikatnie umieść w nim krem z orzechów laskowych. Na wierzch wyciśnij odrobinę kremu cytrynowego. Udekoruj, dodając plasterek borowika i szczyptę soli.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Jak wybrać świeżą, dobrą rybę?

Boże Narodzenie to tradycyjne "rybne święto". W czołówce spożycia nadal utrzymują się takie gatunki, jak karp, śledź, łosoś i dorsz. Niezależnie od tego, jakie ryby kupujemy, należy zwracać uwagę, aby były one świeże. Jak to rozpoznać radzi Piotr Zych z MAKRO Polska.

Wegański burger od Bobby Burgera

Największa polska sieć burgerowni wprowadza do oferty pierwszego wegańskiego burgera. "Power Plant" pojawi się we wszystkich 45 lokalach sieci 29 listopada i będzie bazował na "roślinnym mięsie" firmy Linda McCartney.

Jak zrobić i z czym podać idealne frytki? Nie tylko w Międzynarodowy Dzień Frytek

Są świetnym dodatkiem do burgera, steku, panierowanej ryby. W Międzynarodowy Dzień Frytek, który przypada 13 lipca, podpowiadamy, jak je przygotować, by stały się gwiazdą na talerzu. Radzi ekspert - Lukas Mol, właściciel Urban Nomad Bistro w Warszawie.

Szparagi: trzy sposoby na to, by poczuć wiosnę

Jak i z czym najlepiej podawać szparagi? Dlaczego azjatycki sos sojowy pasuje do nich niemal tak dobrze jak gęsty sos holenderski? Dzięki nauce poznaliśmy odpowiedzi na te pytania oraz najlepsze połączenia smaków, które ożywią wiosenno-letnie szparagowe menu.

Green Caffè Nero - świeże, naturalne jedzenie i domowe smaki

Green Caffè Nero to nie tylko dobra kawa, ale też smaczne jedzenie przygotowywane w wyjątkowy sposób.

Nie bójcie się cykorii!

Sezon na nią zaczął się w listopadzie i potrwa prawie do kwietnia, dlatego pełna witamin cykoria to wybawienie zimą, kiedy tak mało jest innych świeżych warzyw. Powinniśmy częściej używać jej w kuchni, ale różnie z tym bywa. Kucharzy i konsumentów odstrasza zapewne jej goryczka.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej