x

NOWE ROZDANIE

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    29.01.2018

Koniec roku 2017 i początek 2018 przyniósł kilka nieoczekiwanych zmian w polskiej gastronomii. Artur Grajber dołączył do Belvedere Gourmet Group, Aleksander Baron zapowiedział zamknięcie swojego konceptu Solec 44, a Witold Iwański ogłosił odejście z restauracji Aruana w serockim hotelu Narvil.

Foto: materiały własne
Foto: materiały własne
WITOLD IWAŃSKI Z NOWYM WYZWANIEM
27 listopada br. podczas gali Gault & Millau we Wrocławiu Witold Iwański ogłosił, że po 5 latach odchodzi z restauracji Aruana w hotelu Narvil w Serocku.

Witold Iwański to jeden z najbardziej znanych szefów kuchni w kraju, który już w młodym wieku odniósł duże sukcesy. W latach 2006 i 2009 zajął I i II miejsce w Kulinarnym Pucharze Polski oraz I miejsce w L'Art de la Cuisine Martell (2006 r). W 2013 r. wraz z zespołem restauracji Aruana wygrał konkurs Wine & Food Noble Night, a w 2015 r. został laureatem nagrody Chef de L’Avenir przyznawanej przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną. Na swoim koncie ma już trzy tytuły Gault & Millau Polska – Młody Talent (2015), Szef Roku Polski Centralnej (2016) oraz Szef Roku (2017). Kierował restauracjami w najlepszych polskich hotelach.

Pracował też w restauracjach nagrodzonych dwiema gwiazdkami Michelin: Franzen w Sztokholmie i trzygwiazdkowej Maaemo w Oslo. Z Aruaną w hotelu Narvil związany był od 2012 r. Od 2018 r. obejmuje stery w hotelu Raffles Europejski, który po długich oczekiwaniach na nowo otwiera się w Warszawie. Będzie to jeden z najbardziej luksusowych hoteli w Polsce.


SOLEC 44 KOŃCZY DZIAŁALNOŚĆ
1 grudnia br. Aleksander Baron , szef kuchni i właściciel Solca 44, poinformował, że z końcem 2017 r. jego restauracja zamyka się.

– Przyszedł czas, by pójść dalej. To trudna, a wręcz bolesna decyzja, ale słuszna – mówi Baron na temat przyczyn zamknięcia swojego lokalu na warszawskim Powiślu. Solec 44 istniał 7,5 roku. Restauracja była jednym z ważniejszych punktów na gastronomicznej mapie stolicy, a jej szef kuchni ceniony za odwagę i bezkompromisowość w użyciu rzadkich i regionalnych polskich produktów. Solec 44 rekomendowany był przez Slow Food Polska, w najnowszej edycji przewodnika Gault & Millau zdobył 12 pkt (1 czapka).

– Solec był tworem bez biznesplanu, właściwe bez planu. Był koncepcją, która potrafiła się zmieniać wraz z procesem dojrzewania szefa kuchni, czyli mnie. Solec szedł pod prąd, dużo zmienił na polskiej scenie gastronomicznej. Zawsze jednak przyświecała mu jedna idea – kuchnia oparta na najlepszym, lokalnym, sezonowym składniku i promocji ludzi, którzy wytwarzają unikatowe produkty pracą swoich rąk. Jako miejsce stawialiśmy na to, żeby każdy czuł się u nas dobrze. Utrzymanie tego lokalu przez ponad 7 lat to mój największy sukces i satysfakcja – mówi dla „Food Service” Aleksander Baron. Na najbliższe miesiące szef kuchni planuje odpoczynek, który – jak mówi – będzie czasem na odzyskanie siebie.

– Może powrócę do boksu? Mam nieskończenie wiele pomysłów – dodaje tajemniczo. Baron będzie kontynuował pisanie książek (w ciągu ostatnich trzech lat wydał trzy, najnowsza to „Między wódką a zakąską”) oraz udział w różnych projektach. Na pewno odbędzie się kolejna edycja Ognia – sezonowego restobaru w Beskidzie Wyspowym, którego kuchnia oparta jest na potrawach przygotowywanych na żywym ogniu. – Ogień ma płonąć zawsze. Będą piece w dołach, będzie jaskinia wykopana w zboczu, gdzie będziemy dojrzewali. Co? Zobaczycie dopiero na wiosnę – zachęca Aleksander Baron. Czekamy zatem z niecierpliwością.


ARTUR GRAJBER W BELVEDERE GOURMET GROUP
2 stycznia 2018 r. Artur Grajber dołączył do prestiżowej marki Belvedere Gourmet Group, w której szeregach objął stanowisko Naczelnego Szefa Kuchni.

Pierwszym zadaniem Artura Grajbera będą nowe inwestycje jakie firma planuje wprowadzić na rynek polski. Swoim wieloletnim doświadczeniem przyczyni się również do podniesienia atrakcyjności oferty Cateringu Belvedere by Design.

Artur Grajber pracował wcześniej m.in. restauracji Parnas, Hotelu Bristol, Restauracji 99, hotelu Westin Warsaw oraz hotelu Sheraton w Warszawie. Od maja do grudnia 2017 r. kierował kuchnią warszawskiej restauracji Genesis. Jak potwierdza Krzysztof Janiszewski w rozmowie z „Food Service”, nowym szefem kuchni restauracji Genesis został Paweł Kibart, a sous-chefem Adam Kwil.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Najlepsze restauracje Plebiscytu Gości Restaurant Week

Prawie 90 tysięcy uczestników ogólnopolskiego Festiwalu Restaurant Week, który zakończył się 5 lipca, miało szansę ocenić dania, obsługę i atmosferę w 348 restauracjach w kraju. To jedyny tak duży plebiscyt, w którym o zwycięstwie decydują nie eksperci, a amatorzy dobrej kuchni.

KULINARNE WYZWANIE Z KRÓLEWSKĄ RYBĄ W ROLI GŁÓWNEJ

9 marca 2019 odbędą się Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra. Impreza ma charakter cykliczny, po raz pierwszy odbyła się w 2015 r. Piąta edycja wydarzenia po raz drugi z rzędu będzie częścią Kulinarnego Pucharu Polski.

Już niedługo Singapore Food Festival 2020

Singapur słynie z kulinarnej różnorodności. Można w nim odkrywać smaki z wielu zakątków świata, zarówno te street foodowe, jak i te w restauracjach nagradzanych gwiazdkami Michelin. Singapore Food Festiwal (SFF) to ich święto - w tym roku po raz pierwszy od 27 lat odbędzie się w wirtualnej formie.

Wielkie otwarcie Hali Gwardii, nowego miejsca na zakupowej i kulinarnej mapie Warszawy: 29 września - 1 października

Firma CBR Events, nowy operator Hali Gwardii po 125 latach od momentu pierwszego otwarcia obiektu przywraca warszawiakom historyczne miejsce zakupów i rodzinnych spotkań.

WRĘCZENIE PLAKIET PRZEWODNIKA MICHELIN

W dniach 4-5 grudnia w Warszawie i Krakowie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2017 Main Cities of Europe, zorganizowane przez prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego - partnera Przewodnika Michelin.

Letnia trasa Prymat Mega Food Truck

Prymat po raz kolejny rusza w letnią trasę ze swoim Mega Food Truckiem. Tego lata będzie można spotkać kulinarną ekipę w plenerze, gdzie amatorzy dobrego jedzenia będą mieli okazję zobaczyć Prymat w zupełnie nowej odsłonie!

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej