x

JAPOŃSKA PRECYZJA

Kategoria: Lifestyle - książki    29.01.2018

Książka Jamesa Campbella, cukiernika z wieloletnim stażem (był m.in. szefem cukierni w The Mandarin Oriental), łączy wschód z zachodem, a przede wszystkim Japonię z Francją. Klasyczne techniki cukiernicze przenikają się tu z tradycyjnymi japońskimi produktami.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Kontynuujemy naszą wędrówkę po świecie i trzech różnych kulturach – tym razem przystanek Japonia. Czasy, kiedy sushi było w Polsce tak modne, że sushi-bary powstawały jak grzyby po deszczu, właściwie minęły. Dziś otwierają się restauracje, które kulturę japońską (i w ogóle azjatycką) eksplorują głębiej i na innych płaszczyznach. Wspominane wielokrotnie fusion adaptuje kuchnię japońską, łącząc ją z innymi obszarami.

Coraz mocniej widać to także w światowym cukiernictwie, w którym pojawia się wiele azjatyckich wpływów. Książka Jamesa Campbella, cukiernika z wieloletnim stażem (był m.in. szefem cukierni w The Mandarin Oriental), łączy wschód z zachodem, a przede wszystkim Japonię z Francją. Klasyczne techniki cukiernicze przenikają się tu z tradycyjnymi japońskimi produktami. Znajdziemy tu np.: tartaletki z crème brûlée z matchą, malinami i białą czekoladą czy paris-brest z praliną z orzechów włoskich i musem Koshian, sernik z sezamem, fasolką adzuki i pastą tahini, dacquoise z orzechów włoskich z miso i sezamem, eklery z yuzu i cytryną, ciastko opera z matchą i pistacjami czy klasyki w czystej formie jak Mont Blanc. Oprócz tego kilka wytrawnych przekąsek charakterystycznych dla japońskiego street foodu: smażone w panko pączki z wieprzowiną czy pierożki gyoza z kurczakiem. Niektóre z nich są bardziej odważne, niektóre mniej, jednak wszystkie oparte są na silnych podstawach, znajomości technik zarówno japońskich, jak i francuskich tradycji.

Może właśnie dążenie do doskonałości i precyzja sprawiają, że połączenie francuskiej szkoły cukierniczej i japońskich inspiracji przynosi tak ciekawe efekty.

„Japanese patisserie”, James Campbell, wyd. Ryland Peters & Small 2017

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

ODPOWIEDNIO PRZECHOWANE

Czy słyszeliście kiedyś o metodzie batch? To sposób konserwacji żywności − partiami, oszczędnie i w pełni naturalnie − który powstał dzięki pasji pary Kanadyjczyków do eksperymentowania (i zakręcania).

W ŚWIECIE (Z) CZEKOLADY

To bez wątpienia jeden z najbardziej popularnych produktów na świecie. Prawie doskonały - ma mnóstwo najróżniejszych odmian, daje nieograniczone możliwości kulinarnych zastosowań. Wymaga delikatnego, uważnego i precyzyjnego traktowania. Dla wielu szefów kuchni i cukierni jest przedmiotem fascynacji.

"The Vegetarian Silver Spoon: Classic and Contemporary Italian Recipes"

Publikacji o jednej z najpopularniejszych kuchni świata (i ulubionej przez Polaków) jest bez liku, polecaliśmy je w tym dziale wielokrotnie. Czy można więc jeszcze natknąć się na oryginalną książkę na ten temat? Tak!

Chefs after hours w Food Lab Studio: Zimowe warzywa i noże

Kolejna odsłona "Chefs after hours" - cyklu edukacyjnych spotkań dla głodnych wiedzy kucharzy i szefów kuchni, odbędzie się 26 marca w Food Lab Studio.

WIATR SMAKÓW

Autorka książki Sabrina Ghayour ma irańskie korzenie, jednak wychowała się w Londynie i europejskiej tradycji gastronomicznej. Wykorzystuje tutejsze produkty i umiejętnie łączy je z bliskowschodnimi smakami, które stanowią dla niej inspirację.

We właściwym rytmie

Przepisy zebrane w jednym miejscu, z wyraźnym zaznaczeniem odpowiednich właściwości zdrowotnych produktów stają się przydatnym podręcznym vademecum. Bo jak poczytamy o składnikach, poznamy schemat działania, to bez problemu sami będziemy komponować swoje dania, trzymając się odpowiednich zasad.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej