x

JAPOŃSKA PRECYZJA

Kategoria: Lifestyle - książki    29.01.2018

Książka Jamesa Campbella, cukiernika z wieloletnim stażem (był m.in. szefem cukierni w The Mandarin Oriental), łączy wschód z zachodem, a przede wszystkim Japonię z Francją. Klasyczne techniki cukiernicze przenikają się tu z tradycyjnymi japońskimi produktami.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Kontynuujemy naszą wędrówkę po świecie i trzech różnych kulturach – tym razem przystanek Japonia. Czasy, kiedy sushi było w Polsce tak modne, że sushi-bary powstawały jak grzyby po deszczu, właściwie minęły. Dziś otwierają się restauracje, które kulturę japońską (i w ogóle azjatycką) eksplorują głębiej i na innych płaszczyznach. Wspominane wielokrotnie fusion adaptuje kuchnię japońską, łącząc ją z innymi obszarami.

Coraz mocniej widać to także w światowym cukiernictwie, w którym pojawia się wiele azjatyckich wpływów. Książka Jamesa Campbella, cukiernika z wieloletnim stażem (był m.in. szefem cukierni w The Mandarin Oriental), łączy wschód z zachodem, a przede wszystkim Japonię z Francją. Klasyczne techniki cukiernicze przenikają się tu z tradycyjnymi japońskimi produktami. Znajdziemy tu np.: tartaletki z crème brûlée z matchą, malinami i białą czekoladą czy paris-brest z praliną z orzechów włoskich i musem Koshian, sernik z sezamem, fasolką adzuki i pastą tahini, dacquoise z orzechów włoskich z miso i sezamem, eklery z yuzu i cytryną, ciastko opera z matchą i pistacjami czy klasyki w czystej formie jak Mont Blanc. Oprócz tego kilka wytrawnych przekąsek charakterystycznych dla japońskiego street foodu: smażone w panko pączki z wieprzowiną czy pierożki gyoza z kurczakiem. Niektóre z nich są bardziej odważne, niektóre mniej, jednak wszystkie oparte są na silnych podstawach, znajomości technik zarówno japońskich, jak i francuskich tradycji.

Może właśnie dążenie do doskonałości i precyzja sprawiają, że połączenie francuskiej szkoły cukierniczej i japońskich inspiracji przynosi tak ciekawe efekty.

„Japanese patisserie”, James Campbell, wyd. Ryland Peters & Small 2017

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

WALKA Z MITAMI

Bezglutenowa, bez laktozy, bez cukru czy bez tłuszczu - diet i teorii żywieniowych istnieje bardzo wiele. Wszyscy chcemy jeść zdrowo, więc część z nich staje się niezwykle modna i zatacza coraz szersze kręgi.

DZIKOŚĆ SMAKU

O zdrowotnych właściwościach ziół wie chyba każdy. Jak jednak wykorzystać je nie tylko podczas leczniczej kuracji, ale również do przygotowywania potraw, w tym restauracyjnych? Przewodnikiem pełnym praktycznych wskazówek okazuje się książka "Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin".

"Kurs wiedzy o winie" Kevina Zraly'ego

Jedna z najbardziej znanych książek gromadzących wszystkie niezbędne informacje o winie znów w sprzedaży!

"Pie for everyone: recipes and stories from Petee's Pie, New York's best pie shop" Petra Peredez

Petra (Petee) Paredez jest właścicielką kilku nowojorskich Petee’s Café. Historia sukcesu firmy, którą założyła wraz z mężem w 2014 r., może być inspirująca dla wielu ludzi.

"Moja kuchnia pachnąca bazylią" Tessy Capponi-Borawskiej

Wydana po raz pierwszy 25 lat temu "Kuchnia pachnąca bazylią" Tessy Capponi-Borawskiej była w Polsce jedną z pionierskich książek kształtujących naszą świadomość kulinarną.

Trunek narodowy

- Francuzi mają koniak, Szkoci whisky, Meksykanie tequilę, a Polacy wódkę, z której mogą być dumni - powtarza od dawna Piotr Popiński, inicjator Muzeum Wódki, właściciel Domu Wódki. Na rynku ukazała się książka poświęcona temu polskiemu trunkowi narodowemu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej