x

CORAZ BLIŻEJ

Kategoria: Lifestyle - książki    29.01.2018

Książka doskonale pokazuje nie tylko konkretne dania i przepisy, pomaga korzystać z wielu aromatycznych przypraw, ale także świetnie oddaje klimat krajów, z których pochodzą. Warto poznać podstawowe dania w oryginalnej wersji, powrócić do źródeł.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Nazwisko autorki przewinęło się już przez strony naszego magazynu. Sabrina Ghayour, autorka „Persiany”, wcześniej wydała „Sirocco”. Bliski Wschód inspiruje wielu szefów kuchni i amatorów gotowania. Także w Polsce oswajamy tę kulinarną kulturę, bliskowschodnie potrawy oraz produkty przestają kojarzyć się wyłącznie z arabskimi barami i jedzeniem niepewnej jakości, a najlepsze składniki i przyprawy są coraz łatwiej dostępne i bliższe naszym sercom.

O ile „Sirocco” z założenia miało łączyć smaki wschodnie z tymi zachodnimi, pokazywać kulinarne fusion, to w „Persianie” znajdziemy przede wszystkim autentyczne potrawy etniczne: perskie (w większości), a także arabskie i tureckie. Książka doskonale pokazuje nie tylko konkretne dania i przepisy, pomaga korzystać z wielu aromatycznych przypraw, ale także świetnie oddaje klimat krajów, z których pochodzą. Warto poznać podstawowe dania w oryginalnej wersji, powrócić do źródeł, by dopiero potem kreatywnie je interpretować i łączyć z innymi smakami. Dużą zaletą książki jest jej przejrzysta forma oraz jasne instrukcje. W rozdziale mezze i dania do podziału znajdziemy takie potrawy, jak: bób z czosnkiem, koperkiem i jajkami Baqala qatoq, afrykańską szermulę z bakłażanem, tureckie cygara z ciasta filo nadziewane fetą czy lachmażun.

Jeśli chodzi o większe dania, warto zwrócić uwagę np. na dorsza w sosie z tamaryndowca, kolendry i kozieradki, dynię z pistacjowym pesto czy krewetki z sumakiem. Wypróbujcie też receptury na oryginalną baklawę czy lody pistacjowe z wodą z kwiatów pomarańczy na deser.

Niektóre z powyższych nazw nie mówią wam zbyt wiele? Tym bardziej zajrzyjcie do tej książki! Nie bójmy się doceniać różnorodności i odmienności: także tych kulinarnych.  

„Persiana”, Sabrina Ghayour, wyd. Insignis Media 2017

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej