x

CORAZ BLIŻEJ

Kategoria: Lifestyle - książki    29.01.2018

Książka doskonale pokazuje nie tylko konkretne dania i przepisy, pomaga korzystać z wielu aromatycznych przypraw, ale także świetnie oddaje klimat krajów, z których pochodzą. Warto poznać podstawowe dania w oryginalnej wersji, powrócić do źródeł.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Nazwisko autorki przewinęło się już przez strony naszego magazynu. Sabrina Ghayour, autorka „Persiany”, wcześniej wydała „Sirocco”. Bliski Wschód inspiruje wielu szefów kuchni i amatorów gotowania. Także w Polsce oswajamy tę kulinarną kulturę, bliskowschodnie potrawy oraz produkty przestają kojarzyć się wyłącznie z arabskimi barami i jedzeniem niepewnej jakości, a najlepsze składniki i przyprawy są coraz łatwiej dostępne i bliższe naszym sercom.

O ile „Sirocco” z założenia miało łączyć smaki wschodnie z tymi zachodnimi, pokazywać kulinarne fusion, to w „Persianie” znajdziemy przede wszystkim autentyczne potrawy etniczne: perskie (w większości), a także arabskie i tureckie. Książka doskonale pokazuje nie tylko konkretne dania i przepisy, pomaga korzystać z wielu aromatycznych przypraw, ale także świetnie oddaje klimat krajów, z których pochodzą. Warto poznać podstawowe dania w oryginalnej wersji, powrócić do źródeł, by dopiero potem kreatywnie je interpretować i łączyć z innymi smakami. Dużą zaletą książki jest jej przejrzysta forma oraz jasne instrukcje. W rozdziale mezze i dania do podziału znajdziemy takie potrawy, jak: bób z czosnkiem, koperkiem i jajkami Baqala qatoq, afrykańską szermulę z bakłażanem, tureckie cygara z ciasta filo nadziewane fetą czy lachmażun.

Jeśli chodzi o większe dania, warto zwrócić uwagę np. na dorsza w sosie z tamaryndowca, kolendry i kozieradki, dynię z pistacjowym pesto czy krewetki z sumakiem. Wypróbujcie też receptury na oryginalną baklawę czy lody pistacjowe z wodą z kwiatów pomarańczy na deser.

Niektóre z powyższych nazw nie mówią wam zbyt wiele? Tym bardziej zajrzyjcie do tej książki! Nie bójmy się doceniać różnorodności i odmienności: także tych kulinarnych.  

„Persiana”, Sabrina Ghayour, wyd. Insignis Media 2017

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

KULINARNE ZJEDNOCZENIE

"Sto receptur na sto lat niepodległości" to zbiór oryginalnych receptur z różnych regionów Polski z XIX i XX w., a także ich interpretacje w wykonaniu współczesnych szefów kuchni.

GORZKO O CUKRZE

Przedstawiamy państwu fragment książki "Wściekły kucharz" autorstwa Anthony’ego Warnera - kucharza i blogera publikującego w takich gazetach jak "New Scientist", czy "The Pool". Warner w swojej książce po kolei obśmiewa wszystkie najmodniejsze trendy i tłumaczy ich genezę.

"The Mexican home kitchen" Mely Martinez

Mówi się, że kuchnia meksykańska jest jedną z najtrudniejszych na świecie. Pełna intensywnych smaków i aromatów, zmysłowa, opiera się na dobrych składnikach i przyprawach, które należy umiejętnie łączyć.

“Polski stół" Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek

Bezpłatna, cyfrowa publikacja "Polski stół" dostępna jest w językach angielskim oraz hiszpańskim.

Cukierniczy hit - książka "Kreacje - Iwaniuk, Rosiński, Wiśniewski"

Starannie wydana książka znanych cukierników Michała Iwaniuka, Macieja Rosińskiego i Macieja Wiśniewskiego adresowana jest głównie do profesjonalistów - cukierników i kucharzy oraz osób, które są pasjonatami nowoczesnego cukiernictwa.

CHLEB PERFEKCYJNY

Na polskim rynku właśnie ukazało się nowe, poprawione wydanie kultowej książki "Chleb", która przez fanów pieczywa nazywana jest chlebową biblią. Znajdziecie w niej 140 przepisów - na bagietki, pełnoziarniste chleby z różnego rodzaju mąk; od najprostszych i najszybszych aż po bardziej skomplikowane.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej