

Z MIŁOŚCI DO WŁOCH


To książka bardzo erudycyjna i intertekstualna, napisana nie tylko ze znawstwem tematu, ale przede wszystkim z pasją. Pozwala lepiej zrozumieć włoską kuchnię, konkretne dania i ich znaczenie kulturowe.
O ile dobrych restauracji z kuchnią Italii jest w naszym kraju kilka, o tyle wiele z nich cały czas idzie na skróty i gubi z oczu podstawy – włoskie produkty, techniki i potrawy, które adaptuje (trochę na siłę) do polskich warunków. Zapomina się także o tym, jak bogata i różnorodna jest cała Italia, na którą składa się przecież kilka zupełnie odmiennych regionów i wiele rozmaitych tradycji.
O tym właśnie przypomina nam Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem „Kukubuk”. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz, eksploruje kulturę poprzez kulinaria i sztukę, a jak sam mówi – najbardziej ciągnie go do Włoch. Przez ponad 10 lat zjeździł Italię wzdłuż i wszerz, a teraz zabiera w podróż swoich czytelników. To po części książka kucharska, ale bardziej przewodnik i zbiór opowieści: o smakach i miejscach. Kolejne rozdziały to: pane, antipasti primi, secondi i dolci, a wśród nich przepisy na: sałatkę z ośmiornicy i ziemniaków, chleb dyniowy, ndundari (kluseczki z ricotty), bijące rekordy restauracyjnej popularności raviolo z żółtkiem i ricottą, faszerowane kalmary, kasztanowe risotto, ogony wołowe w czerwonym winie czy tartę z figami. Podrozdziały i towarzyszące przepisom wstępy są natomiast już mniej oczywiste, bo to konkretne miejsca we Włoszech, czyli miasta (jak Parma, Selinunte czy Triest) albo adresy czy obiekty (jak rzymskie Campo di Fiori czy Palazzo Publico w Sienie). Z nimi związane są historie produktów i wyżej wymienionych potraw, silnie przynależących do miejsc zarówno z historycznego punktu widzenia, jak i do pamięci, indywidualnych skojarzeń i wspomnień autora.
To książka bardzo erudycyjna i intertekstualna, napisana nie tylko ze znawstwem tematu, ale przede wszystkim z pasją. Dla każdego, kogo poza zbiorem suchych receptur interesuje kontekst kulturowy, refleksja nad związkiem jedzenia z terroir oraz z historią to lektura obowiązkowa. Pozwala lepiej zrozumieć włoską kuchnię, konkretne dania i ich znaczenie kulturowe.
„Italia do zjedzenia”, Bartek Kieżun, wyd. Buchman 2017

Zobacz także

"A Good Day To Bake" Benjaminy Ebuehi

Wypieki w domach i gastronomii to temat ponadczasowy, a od pandemii jeszcze bardziej popularny. Zatem dobrych przepisów na ciasta, ciasteczka i pieczywo nigdy nie za wiele!

KAWOWYM SZLAKIEM

O ile nie brakuje przewodników po restauracjach oraz internetowych rankingów gastronomicznych, o tyle odnalezienie w nowym mieście atrakcyjnej kawiarni nie zawsze jest proste.

"Polana smaków. Tradycyjna kuchnia w nowoczesnym wydaniu" Andrzeja Polana

Andrzej Polan to nie tylko osobowość telewizyjna, ale przede wszystkim doświadczony szef kuchni i restaurator. Niedawno otworzył restaurację w nowej lokalizacji, a teraz... przeniósł ją na kartki książki "Polana smaków. Tradycyjna polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu".

"Kurs wiedzy o winie" Kevina Zraly'ego

To już czwarte polskie wydanie legendarnego "Kursu wiedzy o winie" napisanego przez Kevina Zraly'ego w 1985 r.

"POLISH CULINARY PATHS" PO GRUZIŃSKU

Książka o polskiej kulturze kulinarnej zatytułowana "Polish Culinary Paths" dzięki Instytutowi Polskiemu w Tbilisi doczekała się gruzińskiej wersji.

"Bagels, Schmears and a Nice Piece of Fish: a Whole Brunch of Recipes to Make at Home" Cathy Barrow

Ten żydowski rodzaj pieczywa jest popularny na całym świecie, również w Polsce ma rzesze fanów. Kto nie lubi zjeść rano lub na lunch w pracy chrupiącego bajgla z plastrami sera lub łososiem?
Inne kategorie
Podcasty


Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

