x

AGENDA INSPIRACJI

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    29.01.2018

Zagraniczne kongresy gastronomiczne są doskonałą okazją do nawiązywania nowych ciekawych kontaktów oraz do poszukiwania inspiracji. Podsuwamy kilka wskazówek na przyszłoroczne wyjazdy.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
MADRID FUSIÓN
22-24 STYCZNIA 2018, MADRYT
Jedna z największych i najstarszych na świecie konferencji gastronomicznych. Od ponad dekady gromadzi najlepszych szefów kuchni. Jak co roku na przełomie stycznia i lutego Palacio Municipal w Madrycie zamienia się w gastronomiczną wieżę Babel. Na poszczególnych piętrach budynku odbywają się wykłady, degustacje win, targi, prezentacje produktów z całego świata, konkursy gastronomiczne i konferencje prasowe. Gwóźdź programu stanowią jednak innowacyjne pokazy gotowania zarówno dla początkujących szefów kuchni, jak i tych o ugruntowanej pozycji.
Temat przewodni: Fourth Generation. Those who own the future (Czwarta generacja: w ich rękach jest przyszłość)
Goście specjalni: Eneko Atxa, Bo Bech, Tomoya Kawada, Andreas Rieger, Elena Arzak, Ángel León, Joan Roca i inni
Bilety: 1 dzień: 100 euro, 2 dni: 175 euro, 3 dni: 250 euro. Warsztaty: 100 euro/warsztat, zniżka 50% przy jednoczesnym zakupie biletu na MF
Informacje, program: www.madridfusion.net

PARABERE FORUM
4-5 MARCA 2018, MALMÖ
Parabere Forum to organizacja zrzeszająca i promująca kobiety działające w świecie kulinariów, powołana przez dziennikarkę Marię Canabal. W minionych latach odbyły się już trzy konferencje, na których pojawiło się około 300 uczestników z 40 krajów. Tematami poprzednich edycji był m.in. ekorozwój w dziedzinie jedzenia i wina, wzmacnianie roli kobiet w gastronomii czy bezpieczeństwo żywności. Wydarzenie daje jedyną w swoim rodzaju możliwość współpracy i wymiany doświadczeń między kobietami pracującymi w gastronomii na całym świecie.
Temat przewodni: Edible Cities (Jadalne miasta)
Goście specjalni: Anne-Sophie Pic, Dominique Crenn, Lara Gilmore, Carolyn Stell, Ronni Kahn, Alex Kratena i inni
Bilety: od 100 euro wzwyż
Informacje, program: www.parabereforum.com

MAD SYMPOSIUM
26-27 SIERPNIA 2018, KOPENHAGA
W języku duńskim słowo „mad” oznacza jedzenie, a wśród miłośników gastronomii – jedną z najciekawszych konferencji gastronomicznych na świecie, której ideę zapoczątkował szef kuchni restauracji Noma René Redzepi. MAD jest organizacją non profit. Dwa dni konferencji wypełnione są po brzegi wystąpieniami szefów kuchni, ale też producentów żywności, rzemieślników czy aktywistów społecznych. Celem wydarzenia jest kształtowanie tego, jak będziemy jeść w przyszłości. Warto zajrzeć na ich stronę internetową, gdzie można obejrzeć wystąpienia ciekawych osobowości świata gastronomii. Twórcy wydarzenia poza główną konferencją organizują też MAD Mondays, cykl rozmów na temat palących problemów branżowych (przyszłoroczne edycje odbędą się w maju oraz lipcu w Australii). Poza tym aktywowano aplikację mobilną Vild Mad, która dostarcza użytkownikom informacji na temat dzikich roślin jadalnych.
Informacje: www.madfeed.com

FOOD ON THE EDGE
22-23 PAŹDZIERNIKA 2018, GALWAY
To dwudniowe wydarzenie non profit, którego celem jest sprawienie, by dobrej jakości jedzenie stało się dostępne dla wszystkich. Co roku podczas sympozjum przemawia ok. 50 szefów kuchni z całego świata, wybranych ze względu na ich innowacyjność i zaangażowanie w kulturę kulinarną. Każdy z nich dostaje 15 minut na wystąpienie. W 2015 r. Polskę reprezentował Wojciech Modest Amaro, w 2017 r. zaś Adrian Klonowski i Matylda Grzelak. Wśród znanych szefów na scenie pojawili się m.in. Virgilio Martinez czy Massimo Bottura.
Bilety: 250 euro (obowiązuje do 31 stycznia 2018)
Informacje: foodontheedge.iez

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kolacja charytatywna dla Asi

Na początku czerwca Asia uległa strasznemu, kuriozalnemu wypadkowi. W trakcie próby spektaklu ze studentami pękła szpada, ostrze odskoczyło i wbiło się prosto w skroń Asi. Od tego czasu jest w śpiączce. W tej chwili przebywa w Polskim Centrum Rehabilitacji Funkcjonalnej w Krakowie.

KULINARNY TRANSATLANTYK

Zbliża się VII edycja wydarzenia - odbędzie się już w dniach 15-19 lipca w Łodzi. Kino Kulinarne na Transatlantyku to dokumenty i filmy fabularne o tematyce okołokulinarnej - przedstawiające sylwetki szefów kuchni, ale też odsłaniające kulisy produkcji żywności oraz wina.

Polska - największy sad w Europie!

Trzy czwarte Polaków słyszało, że nasz kraj jest największym producentem jabłek w Europie. Ale tylko co piąty z nas wie, że produkujemy aż 3 miliony ton jabłek rocznie - ilość, którą można wypełnić 240 tysięcy TIR-ów! Dlatego jabłko będzie motywem przewodnim kampanii promującej Polskę.

Darmowy e-book za wcześniejszą rezerwację na Restaurant Week

Goście, którzy wykupią wcześniejszą rezerwację na Festiwal Restaurant Week, który odbędzie się w pierwszym bezpiecznym terminie, już teraz dostaną w prezencie e-book "Najlepsze PRZEPISY najlepszych RESTAURACJI".

Lexus Hybrid cuisine - Open Gourmet

11-13 kwietnia w ramach wydarzenia Lexus Hybrid Cuisine Warszawę odwiedziło siedmiu znakomitych szefów z czterech stron świata. Uczestniczyli w wielu wydarzeniach i wymieniali doświadczenie z polskimi szefami kuchni.

GASTRONOMIA OD A DO Z

Najnowsze trendy w gastronomii, znakomici szefowie kuchni z całego świata, ogromna dawka kulinarnego know-how. Tak zapowiada się tegoroczna edycja Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli Polagra Gastro i Invest Hotel. Wydarzenie odbędzie się w dniach 25-28 września.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej