

OSTATNI MIKSER KULINARNY W TYM SEZONIE


Tym razem tematem przewodnim były ryby w kontekście Bożego Narodzenia oraz tajniki pracy sommeliera wodnego. W spotkaniu edukacyjnym z cyklu Szef dla Młodych Talentów udział wzięło ponad 240 osób z całej Polski.
Paweł Wielgosz, prezes Organizacji Producentów Polski Karp, opowiedział uczestnikom o hodowli karpia, natomiast Piotr Zych, starszy specjalista ds. ryb w Makro, zaprezentował różne ryby „na świąteczny stół”, techniki filetowania oraz sposoby na rozpoznanie świeżej ryby.
Matias Glusman, sommelier wodny i ekspert Coca-Coli, opowiedział młodym adeptom sztuki kulinarnej m.in. o tym, co wpływa na smak wody oraz jak dobrać wodę do dania. Po pokazie kulinarnym i prezentacjach na uczestników czekał test wiedzy. Dwaj uczniowie, którzy osiągnęli najwyższy wynik, otrzymają nagrodę – staż pod okiem Michała Grzywacza i Cezarego Powały w kuchni pokazowej hali Makro nr 1 w Warszawie.
Przypominamy: Szef dla Młodych Talentów to program odpowiedzialności społecznej, prowadzony przez Makro Polska z myślą o uczniach szkół gastronomicznych. Jego celem jest integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie młodym kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni poprzez Miksery Kulinarne, staże oraz materiały edukacyjne (w tym książkę „Mix wiedzy kulinarnej”).
Zobacz także

Gęsina Na Św. Marcina

Od 8 listopada do 1 grudnia potrwa XI edycja slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina". Wybierzemy najlepsze polskie restauracje, które w tym okresie będą serwować przynajmniej trzy dania z gęsiną. Do udziału w imprezie Slow Food Polska zaprosił w tym roku ponad 100 restauracji.

A to ciekawe! "Jedzenie dziś i jutro" - cykl filmowy w Arte po polsku

Czy potrawy wegańskie mogą szkodzić? Jak będą wyglądać restauracje jutra? Czy dania będą przyrządzać roboty? Co będziemy jeść w przyszłości? Oto niektóre pytania, jakie stawiają twórcy filmów dokumentalnych cyklu "Jedzenie dziś i jutro", pokazywanych bezpłatnie po polsku na platformie VOD ARTE.

PYSZNE.PL OGŁOSIŁO ZWYCIĘZCÓW BEST RESTAURANTS AWARDS

Pizza Winchester w Krakowie zwyciężyła w konkursie organizowanym przez Pyszne.pl, pokonując ponad 614 nominowanych restauracji w całym kraju. Ich ocena była oparta na kilku czynnikach takich jak: jakość jedzenia, jakość dostawy i liczba recenzji w porównaniu do liczby zamówień.

Kawowe poniedziałki McCafé

Nowy tydzień najlepiej zacząć od dobrej kawy, dlatego w każdy poniedziałek w McDonald’s będzie można ją kupić jedynie za 2 zł w ramach "Kawowych Poniedziałków McCafé".

Nowy projekt kulinarny Macieja Nowickiego i Rafała Bernatowitza

Uczty pod chmurką dla maksimum 100 osób w klimatycznych miejscach Polski - to nowa, wspólna propozycja Emanueli Koper, Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie i Rafała Bernatowitza, współtwórcy Restobar Ogień. Pierwsze spotkanie - 1 i 2 sierpnia w Nowej Suchej.

Rekordowa edycja Fine Dining Week

W dniach 29 sierpnia-9 września odbyła się piąta edycja Fine Dining Week, w której uczestniczyły 64 restauracje z sześciu miast: Krakowa, Łódzi, Poznania, Trójmiasta, Warszawy oraz Wrocławia. Letnia odsłona Fine Dining Week spotkała się z ogromnym zainteresowaniem ze strony gości oraz restauratorów.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

