x

MUZEUM WÓDKI OTWARTE

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    29.01.2018

Pierwszy tego typu obiekt w Polsce zaczął działać 16 grudnia w Warszawie, przy placu Teatralnym. Muzeum Wódki w Warszawie to największa na świecie kolekcja eksponatów związanych z historią wódki.

Foto: Maciej Kruger
Foto: Maciej Kruger
Muzeum Wódki to nowy koncept w ramach działającego od kilku lat Domu Wódki. Miejsce stworzyli Piotr Popiński i Adam Łukawski. Muzeum Wódki przy Placu Teatralnym w Warszawie to największa na świecie kolekcja eksponatów związanych z historią wódki. Miejsce dokumentuje wielowiekową tradycję produkcji wódki na ziemiach polskich i prezentuje blisko 10 tys. przedmiotów związanych z najpopularniejszym alkoholem świata. – Chcemy pokazać, jak dużą rolę nasz narodowy trunek odegrał nie tylko jako produkt spożywczy, ale również w kontekście technologii produkcji, grafiki, designu, a także stylu życia i szeroko rozumianej kultury – mówi Piotr Popiński.

Zbiory Muzeum Wódki powstały z połączenia unikatowych w skali światowej, bogatych kolekcji obu założycieli. Gromadzone przez ponad 20 lat przedwojenne alkohole, historyczne butelki, karafki, kieliszki, książki, winiety, karty alkoholi, etykiety, fotografie, grafiki, przedmioty reklamowe i inne obiekty prezentują historię wódki przez pryzmat zakładów produkcyjnych, ich wyrobów oraz ludzi, którzy od końca XVIII w. związani byli z przemysłem gorzelniczym.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Głodni? Skorzystajcie z menu festiwalu Delivery Week

Druga edycja Delivery Week wystartowała 17 listopada i potrwa do odwołania. Jakie menu przygotowały warszawska Bottega Napoli, katowicka BistrOficyna, wrocławska Hala - bistro monko, Albertina w Krakowie i Stare Kino w Łodzi?

Restauracja Przyjazna Dzieciom

Każdy rodzic wie, że znalezienie w restauracji smacznego, ale i ciekawego posiłku dla malucha, może czasem stanowić wyzwanie. Aby ułatwić życie wszystkim, którzy chcą zabrać najmłodszych do restauracji, powstał program Restauracja Przyjazna Dzieciom.

#17milionówGroszy - kampania społeczna i wyzwanie dla gastronomii

Celem kampanii jest uzbieranie #17milionówGroszy na rehabilitację dzieci z mózgowym porażeniem dziecięcym. Chętni do uczestniczenia w niej właściciele lokali gastronomicznych czy firm cateringowych z całej Polski sami mogą wybierać formę udziału w wyzwaniu.

Rekordy Wiosennego Restaurant Week

Mimo pandemii, prawie 90 tys. gości wzięło udział w wiosennej edycji Restaurant Week - to tylko 2,5% mniej niż rok temu. Rzeszowskie Patio odwiedziło przez 2,5 tygodnia aż 2 781 festiwalowych klientów!

CHEF CULINARY CUP 2017 JUŻ ZA NAMI

Finał drugiej edycji konkursu odbył się 5 kwietnia 2017 r. podczas Targów Euro Gastro. Zwycięzcą został Bartosz Peter. Organizatorem konkursu jest Nestlé Professional, a Jerzy Pasikowski objął patronat nad imprezą. Uczestnicy konkursu musieli przygotować danie z użyciem dowolnego fondu marki Chef.

Trendy w turystyce kulinarnej pod lupą ekspertów

Kim jest współczesny turysta kulinarny? Jakie są jego potrzeby? Jak budować jego świadomość i wiedzę? Nad tymi zagadnieniami debatowali eksperci IV konferencji "Międzykulturowa turystyka kulinarna pokoleń", organizowanej przez Szkołę Główną Turystyki i Hotelarstwa Vistula.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej