x

MUZEUM WÓDKI OTWARTE

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    29.01.2018

Pierwszy tego typu obiekt w Polsce zaczął działać 16 grudnia w Warszawie, przy placu Teatralnym. Muzeum Wódki w Warszawie to największa na świecie kolekcja eksponatów związanych z historią wódki.

Foto: Maciej Kruger
Foto: Maciej Kruger
Muzeum Wódki to nowy koncept w ramach działającego od kilku lat Domu Wódki. Miejsce stworzyli Piotr Popiński i Adam Łukawski. Muzeum Wódki przy Placu Teatralnym w Warszawie to największa na świecie kolekcja eksponatów związanych z historią wódki. Miejsce dokumentuje wielowiekową tradycję produkcji wódki na ziemiach polskich i prezentuje blisko 10 tys. przedmiotów związanych z najpopularniejszym alkoholem świata. – Chcemy pokazać, jak dużą rolę nasz narodowy trunek odegrał nie tylko jako produkt spożywczy, ale również w kontekście technologii produkcji, grafiki, designu, a także stylu życia i szeroko rozumianej kultury – mówi Piotr Popiński.

Zbiory Muzeum Wódki powstały z połączenia unikatowych w skali światowej, bogatych kolekcji obu założycieli. Gromadzone przez ponad 20 lat przedwojenne alkohole, historyczne butelki, karafki, kieliszki, książki, winiety, karty alkoholi, etykiety, fotografie, grafiki, przedmioty reklamowe i inne obiekty prezentują historię wódki przez pryzmat zakładów produkcyjnych, ich wyrobów oraz ludzi, którzy od końca XVIII w. związani byli z przemysłem gorzelniczym.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

KUKBUK POLECA PO RAZ TRZECI

"Kukbuk Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny Kukbuk godnym zaufania producentom za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty i miejsca.

CZWARTA EDYCJA FINE DINING WEEK

Kolejna edycja festiwalu odbędzie się w dniach 7-18 lutego 2018 r. w czterech miastach: w Warszawie, Poznaniu, we Wrocławiu oraz w Krakowie.

Zimowe Fine Dining Week z menu tematycznym

Po raz pierwszy w historii festiwalu sztuki restauracyjnej Fine Dining Week znani szefowie kuchni zaproszą gości na autorskie pięciodaniowe degustacje tematyczne oparte o ich aktualne pasje i inspiracje z całego świata.

Jubileuszowa edycja Restaurant Week już 20 października

W dniach 20 - 31 października szefowie kuchni ponad 400. restauracji w kraju zaproszą do stołu mieszkańców 30. polskich miast. Zgodnie z ideą Festiwalu będzie to prawdziwa "Okazja do świętowania". Rezerwacje w festiwalowej cenie 49 zł są już dostępne na www.RestaurantWeek.pl

Święto whisky ponownie w Warszawie

Whisky Live Warsaw odbędzie się w 13-14 października w Sangate Hotel Airport. Festiwal to okazja poznania szerokiego spektrum kolorów, bukietów i smaków whisky. Dla fanów dobrego jedzenia nie zabraknie licznych atrakcji kulinarnych.

uroczyste otwarcie Siedziby Segafredo Zanettii Szkoły Baristów Coffee Art Masters

W czwartek, 27 września, w budynku Adgar Park West w Warszawie, zostanie otwarta nowa siedziba Segafredo Zanetti, w której jednocześnie będzie działała szkoła baristyczna Coffee Art Masters.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej