

GALA NIESTANDARDOWA


Podczas gali Gault & Millau Polska, która odbyła się 27 listopada 2017 r. w Narodowym Forum Muzyki we Wrocławiu, miała miejsce premiera "Żółtego Przewodnika Gault & Millau 2018". Wręczono także nagrody najlepszym szefom kuchni w Polsce. W tym roku gala miała inną formułę niż dotychczas.
• Szef Roku – Witold Iwański, dotychczas: restauracja Aruana (Serock), aktualnie: Raffles Europejski (Warszawa)
• Szef Jutra – Paweł Stawicki, restauracja Mercato (Gdańsk)
• Kobieta Szef – Iwona Niemczewska, restauracja Z Drugiej Strony Lustra (Szczecin)
• Młody Talent – Michał Gniadek, restauracja Plato (Warszawa)
• Szef Kuchni Tradycyjnej – Wojciech Harapkiewicz, restauracja Babinicz (Szczawno-Zdrój)
– Polska gastronomia rozwija się jak nigdy przedtem. Pojawiła się grupa młodych, ambitnych, piekielnie utalentowanych i nieustraszonych szefów. Już niedługo to oni zawładną naszymi kulinariami i wywrócą utarty porządek rzeczy – podsumowuje wybór tegorocznych laureatów Justyna Adamczyk, redaktor naczelna „Żółtego Przewodnika Gault & Millau” w Polsce.
Podczas gali miała też premierę czwarta edycja przewodnika. W wydaniu na 2018 r. znalazły się rekomendacje 580 restauracji, 160 produktów regionalnych i 60 miejsc, gdzie można je kupić. – W tym roku rekomendujemy już niemal 600 restauracji. Wśród szefów, którzy znaleźli się w przewodniku, pojawiło się wiele nowych twarzy. Umacnia się trend lokalności i renesansu rdzennie polskich inspiracji. Od tego roku zdecydowaliśmy się porzucić rekomendacje hoteli, a skupić na poszerzaniu listy produktów regionalnych i lokalnych inicjatyw targowych. Niebawem natomiast wprowadzimy kategorię POP – polecania miejsc mniej formalnych, bardziej rozrywkowych, jednak wciąż utrzymujących najwyższą jakość w swojej kategorii – dodaje Justyna Adamczyk.
Uroczysta gala odbyła się w Narodowym Forum Muzyki we Wrocławiu, uświetnił ją koncert Orkiestry Leopoldinum. Zamiast standardowej kolacji, która towarzyszyła poprzednim edycjom gali, goście odbyli niecodzienną wycieczkę po NFM. W każdej z sześciu kolejnych sal szefowie kuchni dokonali rekonstrukcji kulinarnej jednej z sześciu epok – od średniowiecza po współczesność. Przygotowywali dania inspirowane daną epoką na bazie produktów zapewnionych przez partnerów gali, a do dań dobrano odpowiednie pokazy, muzykę i aranżacje. Podróż przez epoki obejmowała:
• średniowiecze – dania przygotowywał Bogdan Gałązka, szef kuchni restauracji Gothic Cafe w Malborku;
• barok – którym inspirował się Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Romantyzm Jana III w Wilanowie;
• klasycyzm – desery przygotował Marcin Popielarz, szef kuchni restauracji Biały Królik w Gdyni;
• romantyzm – za kulinarną oprawę był odpowiedzialny Marcin Filipkiewicz, szef kuchni w hotelu Copernicus w Krakowie;
• XX-lecie międzywojenne – dania przygotowała Justyna Słupska-Kartaczowska, szefowa kuchni restauracji Jadka we Wrocławiu;
• współczesność – nowoczesne dania wyszły XX-lecie międzywojenne spod ręki Szefa Roku, Witolda Iwańskiego z restauracji Aruana.
Gala Gault & Millau jest jednym z największych wydarzeń kulinarnych w Polsce i stanowi podsumowanie całorocznej pracy „Żółtego Przewodnika”. W czterech miastach, Warszawie, Poznaniu, Krakowie i Sopocie odbył się cykl Gault & Millau Tour, czyli regionalne spotkania z szefami kuchni. Od nowego roku rusza praca nad kolejną edycją Współczesność i nowymi wydarzeniami.
„Food Service” był patronem medialnym gali.
Zobacz także

Restauracja na Facebooku

Już w najbliższy wtorek, 12.03, w Warszawie odbędzie się szkolenie na temat komunikacji marketingowej w sieci. Szkolenie poprowadzi niezastąpiona w tym temacie Marta Panfil z agencji kreatywnej FIKA.

BIB-Y w Budapeszcie

Gourmet Fesztival w Budapeszcie to jeden z najważniejszych i najciekawszych Festiwali Kulinarnych w Europie. W tym roku wydarzenie uświetniła kolacja wydana przez szefów czterech warszawskich restauracji odznaczonych w Przewodniku Michelina wyróżnieniem Bib Gourmand.

PODRÓŻ ZMYSŁÓW

Na początku listopada br. w restauracji Senses w Warszawie odbyła się kolacja, podczas której ogłoszono szefa patrona dla wprowadzenia dwóch nowych kaw z kolekcji Exclusive Selection, przeznaczonych tylko dla gwiazdkowych restauracji.

PODSUMOWANIE TARGÓW HORECA I ENOEXPO

Od 7 do 9 listopada ofertę zaprezentowało niemal 400 wystawców z różnych stron świata. Wydarzenie sektora gastronomicznego i hotelarskiego tradycyjnie już połączone było ze spotkaniem branży winiarskiej - Targami EnoExpo.

JESIOTR W ROLI GŁÓWNEJ

Aż 12 zespołów wzięło udział w IV Mistrzostwach Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra, które 10 marca odbyły się w hotelu Atut w Licheniu. W tym roku nagroda główna trafiła do Piotra Huszcza oraz Radosława Kosiorka z hotelu i restauracji Piano w Lublinie.

Grzegorz Adamarek ponownie w finale Kulinarnego Pucharu Polski

Nominację otrzymał wygrywając konkurs kulinarny "Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro".
Inne kategorie
Akademia Horeca


SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

