x

GALA NIESTANDARDOWA

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    29.01.2018

Podczas gali Gault & Millau Polska, która odbyła się 27 listopada 2017 r. w Narodowym Forum Muzyki we Wrocławiu, miała miejsce premiera "Żółtego Przewodnika Gault & Millau 2018". Wręczono także nagrody najlepszym szefom kuchni w Polsce. W tym roku gala miała inną formułę niż dotychczas.

Foto: materiały prasowe Gault&Millau Polska
Foto: materiały prasowe Gault&Millau Polska
To już czwarta polska edycja tego wydarzenia i czwarte wydanie przewodnika. W gali pod honorowym patronatem Urzędu Marszałkowskiego Dolnego Śląska i Urzędu Miasta Wrocławia wzięło udział ponad 600 gości, w tym blisko 400 szefów kuchni z całej Polski. Nagrody w pięciu kategoriach otrzymali:
• Szef Roku – Witold Iwański, dotychczas: restauracja Aruana (Serock), aktualnie: Raffles Europejski (Warszawa)
• Szef Jutra – Paweł Stawicki, restauracja Mercato (Gdańsk)
• Kobieta Szef – Iwona Niemczewska, restauracja Z Drugiej Strony Lustra (Szczecin)
• Młody Talent – Michał Gniadek, restauracja Plato (Warszawa)
• Szef Kuchni Tradycyjnej – Wojciech Harapkiewicz, restauracja Babinicz (Szczawno-Zdrój)

– Polska gastronomia rozwija się jak nigdy przedtem. Pojawiła się grupa młodych, ambitnych, piekielnie utalentowanych i nieustraszonych szefów. Już niedługo to oni zawładną naszymi kulinariami i wywrócą utarty porządek rzeczy – podsumowuje wybór tegorocznych laureatów Justyna Adamczyk, redaktor naczelna „Żółtego Przewodnika Gault & Millau” w Polsce.

Podczas gali miała też premierę czwarta edycja przewodnika. W wydaniu na 2018 r. znalazły się rekomendacje 580 restauracji, 160 produktów regionalnych i 60 miejsc, gdzie można je kupić. – W tym roku rekomendujemy już niemal 600 restauracji. Wśród szefów, którzy znaleźli się w przewodniku, pojawiło się wiele nowych twarzy. Umacnia się trend lokalności i renesansu rdzennie polskich inspiracji. Od tego roku zdecydowaliśmy się porzucić rekomendacje hoteli, a skupić na poszerzaniu listy produktów regionalnych i lokalnych inicjatyw targowych. Niebawem natomiast wprowadzimy kategorię POP – polecania miejsc mniej formalnych, bardziej rozrywkowych, jednak wciąż utrzymujących najwyższą jakość w swojej kategorii – dodaje Justyna Adamczyk.

Uroczysta gala odbyła się w Narodowym Forum Muzyki we Wrocławiu, uświetnił ją koncert Orkiestry Leopoldinum. Zamiast standardowej kolacji, która towarzyszyła poprzednim edycjom gali, goście odbyli niecodzienną wycieczkę po NFM. W każdej z sześciu kolejnych sal szefowie kuchni dokonali rekonstrukcji kulinarnej jednej z sześciu epok – od średniowiecza po współczesność. Przygotowywali dania inspirowane daną epoką na bazie produktów zapewnionych przez partnerów gali, a do dań dobrano odpowiednie pokazy, muzykę i aranżacje. Podróż przez epoki obejmowała:
• średniowiecze – dania przygotowywał Bogdan Gałązka, szef kuchni restauracji Gothic Cafe w Malborku;
• barok – którym inspirował się Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Romantyzm Jana III w Wilanowie;
• klasycyzm – desery przygotował Marcin Popielarz, szef kuchni restauracji Biały Królik w Gdyni;
• romantyzm – za kulinarną oprawę był odpowiedzialny Marcin Filipkiewicz, szef kuchni w hotelu Copernicus w Krakowie;
• XX-lecie międzywojenne – dania przygotowała Justyna Słupska-Kartaczowska, szefowa kuchni restauracji Jadka we Wrocławiu;
• współczesność – nowoczesne dania wyszły XX-lecie międzywojenne spod ręki Szefa Roku, Witolda Iwańskiego z restauracji Aruana.

Gala Gault & Millau jest jednym z największych wydarzeń kulinarnych w Polsce i stanowi podsumowanie całorocznej pracy „Żółtego Przewodnika”. W czterech miastach, Warszawie, Poznaniu, Krakowie i Sopocie odbył się cykl Gault & Millau Tour, czyli regionalne spotkania z szefami kuchni. Od nowego roku rusza praca nad kolejną edycją Współczesność i nowymi wydarzeniami.

„Food Service” był patronem medialnym gali.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej