x

SOMMELIERZY Z POLSKI ODWIEDZILI RIAS BAIXAS

Kategoria: Wino

Grupa polskich sommelierów odwiedziła w październiku region Rías Baixas. Ta apelacja, położona na północnym wschodzie Hiszpanii, słynie z produkcji win białych albariño. Młodzi sommelierzy zwiedzili 9 winiarni w regionie.

Na ich trasie znalazły się większe winnice jak Martin Codax, Terras Gauda i Altosde Torona, typowo rodzinne Señorío de Rubios, As Laxas i Adegas Valmiñor oraz takie usytuowane w tradycyjnych, pradawnych zabudowaniach jak Pazo Señoras, Granbazan czy Marques de Vizhoja.

Sommelierzy wspięli się na zbocza winnic, nierzadko o nachyleniu 40%, skąd roztacza się piękny widok na Atlantyk lub, w niektórych przypadkach, na brzeg rzeki Miño. Mogli również na własnej skórze poczuć trud winobrania. W Rías Baixas, ze względu na prowadzenie upraw albariño na wysokich pergolach, winobranie zawsze odbywa się ręcznie, a do tego nietypowo, jak wieszanie firanek, z rękami do góry.

Obok win, sommelierzy próbowali też lokalnych specjałów, wśród których dominują małże, ośmiornice, ryby i inne owoce morza. Rześkie i atlantyckie wina Albariño Rías Baixas są idealnym dopełnieniem tego typu kuchni.

Organizatorzy zakwaterowali gości w miejscowości Cambados, tradycyjnej stolicy albariño, w historycznym budynku Parador de Cambados. Paradores to zupełnie wyjątkowa sieć butikowych hotelików rozsianych po całej Hiszpanii i ulokowanych zwykle w starych, średniowiecznych murach klasztorów czy ziemskich posiadłości. Nocleg w takich okolicznościach to niesamowite przeżycie.

Wyjazd dla polskich sommelierów zorganizowały HiszpańskieWina.pl (Ambasada Hiszpanii) na zaproszenie i przy wsparciu finansowym władz apelacji Rías Baixas.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

NAJLEPSZE POLSKIE WINA NAGRODZONE

Jednym z ważnych punktów Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle jest Konkurs Win Polskich. Do jego piątej edycji zgłoszono łącznie 205 win. Jury złożone z członków Stowarzyszenia Sommelierów Polskich pod przewodnictwem Tomasza Koleckiego przyznało 72 medale.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MAGDALENA GUMIELA

"Najwięcej satysfakcji daje mi zadowolenie gości. Energetyczna atmosfera panująca w restauracji również jest pozytywną częścią mojej pracy. Lubię, jak dużo się dzieje. To ładuje moje baterie na dalsze wyzwania. A tych w restauracji nie brakuje!"

Młodzi sommelierzy na start

15 października w hotelu Haffner w Sopocie odbyła się pierwsza edycja Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów Calvet Sommelier Cup by Grands Chais de France. Zwyciężył Polak.

10 pytań do Eweliny Brdak

Ewelina Brdak, sommelier i menedżer w restauracji Rozbrat 20 Bakery & Wine Corner w Warszawie, opowiada o swojej pierwszej pracy i o rozwoju na stanowisku sommeliera.

Legenda w Warszawie

10 października Warszawę odwiedził Georg Riedel, przedstawiciel rodziny Riedel, która od 11 pokoleń zajmuje się produkcją kieliszków do wina. Kieliszki nie są małym szczegółem, ale ważnym elementem restauracji, która ma poważne podejście do gościa.

Polskie wina - rekord w Jaśle

VI edycja Konkursu Polskich Win organizowanego tradycyjnie w Winnicy Dwie Granice zgromadziła rekordową liczbę win - zgłoszono ich prawie 300. Jednocześnie przyznano najmniej złotych medali w historii konkursu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej