x

SOMMELIERZY Z POLSKI ODWIEDZILI RIAS BAIXAS

Kategoria: Wino    14.11.2018

Grupa polskich sommelierów odwiedziła w październiku region Rías Baixas. Ta apelacja, położona na północnym wschodzie Hiszpanii, słynie z produkcji win białych albariño. Młodzi sommelierzy zwiedzili 9 winiarni w regionie.

Na ich trasie znalazły się większe winnice jak Martin Codax, Terras Gauda i Altosde Torona, typowo rodzinne Señorío de Rubios, As Laxas i Adegas Valmiñor oraz takie usytuowane w tradycyjnych, pradawnych zabudowaniach jak Pazo Señoras, Granbazan czy Marques de Vizhoja.

Sommelierzy wspięli się na zbocza winnic, nierzadko o nachyleniu 40%, skąd roztacza się piękny widok na Atlantyk lub, w niektórych przypadkach, na brzeg rzeki Miño. Mogli również na własnej skórze poczuć trud winobrania. W Rías Baixas, ze względu na prowadzenie upraw albariño na wysokich pergolach, winobranie zawsze odbywa się ręcznie, a do tego nietypowo, jak wieszanie firanek, z rękami do góry.

Obok win, sommelierzy próbowali też lokalnych specjałów, wśród których dominują małże, ośmiornice, ryby i inne owoce morza. Rześkie i atlantyckie wina Albariño Rías Baixas są idealnym dopełnieniem tego typu kuchni.

Organizatorzy zakwaterowali gości w miejscowości Cambados, tradycyjnej stolicy albariño, w historycznym budynku Parador de Cambados. Paradores to zupełnie wyjątkowa sieć butikowych hotelików rozsianych po całej Hiszpanii i ulokowanych zwykle w starych, średniowiecznych murach klasztorów czy ziemskich posiadłości. Nocleg w takich okolicznościach to niesamowite przeżycie.

Wyjazd dla polskich sommelierów zorganizowały HiszpańskieWina.pl (Ambasada Hiszpanii) na zaproszenie i przy wsparciu finansowym władz apelacji Rías Baixas.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

ADAM PAWŁOWSKI: 50 ODCIENI RÓŻU

Wina różowe odpowiadają za ok. 10 proc. ogólnej produkcji wina na świecie. Francja, Hiszpania, USA i Włochy produkują 80 proc. wszystkich win tego koloru. Francuzi wiodą prym pod względem produkcji i konsumpcji. Globalne spożycie rośnie nieprzerwanie od co najmniej 15 lat.

Wino na Boże Narodzenie

Aby podkreślić wyjątkowy charakter świątecznych potraw podajmy do nich wina, które uwydatnią ich smak. Podpowiadamy, jakie trunki wybrać, by trafić w gust wszystkich gości zgromadzonych przy stole.

WINNICA WIELICZKA

Winnica Wieliczka należąca do Agnieszki Rousseau i Piotra Jaskóły powstała w 2013 r. Znajduje się 3 km od Wieliczki, 10 km od Krakowa i jest jednym z nielicznych gospodarstw z uprawą biodynamiczną.

Trend: wzrost zainteresowania winem w Polsce

Mimo pandemii, grudzień był - tradycyjnie - najlepszym okresem sprzedaży w minionym roku i pozwolił branży winiarskiej odbić się nieco po trudnych miesiącach. Firmy zrzeszone w Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa z nadzieją patrzą w przyszłość.

Winnica Equus

To chyba jedyny polski producent, którego winnice znajdują się w trzech różnych częściach kraju (Mierzęcin, Zabór, Kornacice).

WĘGIERSKA FABRYKA SNÓW

Kiedy siedząc na tarasie w restauracji Első Mádi Borház w węgierskim Mád popatrzymy przed siebie, zobaczymy dwa wzgórza. To po lewej jest zielone. Po prawej zaś ujrzymy wypalone przez wysoką temperaturę trawy. Kiedy przyjrzymy się im bliżej, odczytamy napis "Hollywood".

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej