SOMMELIERZY Z POLSKI ODWIEDZILI RIAS BAIXAS
Kategoria: Wino

Grupa polskich sommelierów odwiedziła w październiku region Rías Baixas. Ta apelacja, położona na północnym wschodzie Hiszpanii, słynie z produkcji win białych albariño. Młodzi sommelierzy zwiedzili 9 winiarni w regionie.

Na ich trasie znalazły się większe winnice jak Martin Codax, Terras Gauda i Altosde Torona, typowo rodzinne Señorío de Rubios, As Laxas i Adegas Valmiñor oraz takie usytuowane w tradycyjnych, pradawnych zabudowaniach jak Pazo Señoras, Granbazan czy Marques de Vizhoja.

Sommelierzy wspięli się na zbocza winnic, nierzadko o nachyleniu 40%, skąd roztacza się piękny widok na Atlantyk lub, w niektórych przypadkach, na brzeg rzeki Miño. Mogli również na własnej skórze poczuć trud winobrania. W Rías Baixas, ze względu na prowadzenie upraw albariño na wysokich pergolach, winobranie zawsze odbywa się ręcznie, a do tego nietypowo, jak wieszanie firanek, z rękami do góry.

Obok win, sommelierzy próbowali też lokalnych specjałów, wśród których dominują małże, ośmiornice, ryby i inne owoce morza. Rześkie i atlantyckie wina Albariño Rías Baixas są idealnym dopełnieniem tego typu kuchni.

Organizatorzy zakwaterowali gości w miejscowości Cambados, tradycyjnej stolicy albariño, w historycznym budynku Parador de Cambados. Paradores to zupełnie wyjątkowa sieć butikowych hotelików rozsianych po całej Hiszpanii i ulokowanych zwykle w starych, średniowiecznych murach klasztorów czy ziemskich posiadłości. Nocleg w takich okolicznościach to niesamowite przeżycie.

Wyjazd dla polskich sommelierów zorganizowały HiszpańskieWina.pl (Ambasada Hiszpanii) na zaproszenie i przy wsparciu finansowym władz apelacji Rías Baixas.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Piotr Pietras szósty na Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019

To ogromny sukces Polaka - w międzynarodowych zawodach rywalizowało 66 sommelierów z 63 państw. Piotr Pietras doszedł do półfinału i ostatecznie zajął szóste miejsce.

Jakub - profesjonalista, sommelier, chatbot

Spodziewasz się gości, ale zupełnie nie wiesz, jak dobrać wino do kolacji, którą zaplanowałeś. Twoi goście przynieśli świetne wino kupione w podróży po Francji, ale masz problem, jakie przekąski przygotować. Pomoże ci Jakub, wirtualny sommelier.

Kalifornia: gra w ciepło-zimno

5 marca w Warszawie odbędzie się 6. edycja Food Service Summit - największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa. Podobnie jak w ubiegłych latach, w ramach współpracy California Wines Polska oraz magazynu "Food Service" odbędą się seminaria degustacyjne.

ADAM PAWŁOWSKI: PIWNA REWOLUCJA

Jeszcze 5 lat temu mało kto w Polsce kojarzył takie nazwy jak IPA czy APA z piwem. Nurt piw kraftowych na dobre zmienia krajobraz rynku piwa w Polsce. Nie ulega wątpliwości, że jesteśmy świadkami "piwnej rewolucji", która na sztandarach niesie hasła dotyczące produkcji jakościowych piw.

PIWNICE PÓŁTORAK WINE & SPIRITS

Do Witryłowa prowadzą kręte drogi z górzystymi krajobrazami pofałdowanymi przez wędrujący lodowiec. Mocne nachylenia stoków na razie w większości porośnięte są trawą i drzewami. Niektórzy winiarze widzą jednak w tych pagórkach idealne siedliska pod nowe nasadzenia winorośli.

NA LISTOPAD CHIANTI

14 listopada w restauracji Mąka i Woda odbyła się degustacja "Beyond Chianti" zorganizowana przez Gambero Rosso i Consorzio Chianti Classico. Wina z roczników Chianti 2016 i Chianti Riserva 2015 omówił Marco Sabellico.

inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej