SOMMELIERZY Z POLSKI ODWIEDZILI RIAS BAIXAS
Kategoria: Wino

Grupa polskich sommelierów odwiedziła w październiku region Rías Baixas. Ta apelacja, położona na północnym wschodzie Hiszpanii, słynie z produkcji win białych albariño. Młodzi sommelierzy zwiedzili 9 winiarni w regionie.

Na ich trasie znalazły się większe winnice jak Martin Codax, Terras Gauda i Altosde Torona, typowo rodzinne Señorío de Rubios, As Laxas i Adegas Valmiñor oraz takie usytuowane w tradycyjnych, pradawnych zabudowaniach jak Pazo Señoras, Granbazan czy Marques de Vizhoja.

Sommelierzy wspięli się na zbocza winnic, nierzadko o nachyleniu 40%, skąd roztacza się piękny widok na Atlantyk lub, w niektórych przypadkach, na brzeg rzeki Miño. Mogli również na własnej skórze poczuć trud winobrania. W Rías Baixas, ze względu na prowadzenie upraw albariño na wysokich pergolach, winobranie zawsze odbywa się ręcznie, a do tego nietypowo, jak wieszanie firanek, z rękami do góry.

Obok win, sommelierzy próbowali też lokalnych specjałów, wśród których dominują małże, ośmiornice, ryby i inne owoce morza. Rześkie i atlantyckie wina Albariño Rías Baixas są idealnym dopełnieniem tego typu kuchni.

Organizatorzy zakwaterowali gości w miejscowości Cambados, tradycyjnej stolicy albariño, w historycznym budynku Parador de Cambados. Paradores to zupełnie wyjątkowa sieć butikowych hotelików rozsianych po całej Hiszpanii i ulokowanych zwykle w starych, średniowiecznych murach klasztorów czy ziemskich posiadłości. Nocleg w takich okolicznościach to niesamowite przeżycie.

Wyjazd dla polskich sommelierów zorganizowały HiszpańskieWina.pl (Ambasada Hiszpanii) na zaproszenie i przy wsparciu finansowym władz apelacji Rías Baixas.

Autor tekstu: ( red. )
inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
Food Service Summit 2017 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 2
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 3
więcej