x

BOCUSE D'OR POLAND 2018 ZA NAMI

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    26.03.2018

W dniach 27-28 lutego w Radisson Blu Sobieski Hotel Warsaw odbył się Finał Krajowych Eliminacji ocuse d’Or Poland 2018. Z wyciężył Dawid Szkudlarek, szef kuchni Folwarku Folińscy. II i III miejsca zajęli kolejno: Jakub Kasprzak i Paweł Kubera.

Foto: Michał Hawliczek
Foto: Michał Hawliczek
Wyłoniona w preeliminacjach ósemka szefów kuchni wraz ze swoimi pomocnikami walczyła o najwyższe trofeum w następujących konfiguracjach:

27 lutego
• Jakub Kasprzak – restauracja Lumiere, Baranowo, Mateusz Gubała (commis)
• Paweł Kubera – hotel DeSilva Premium, Poznań, Paweł Żurkowski (commis)
• Patryk Kwieciński – Capri Ristorante & Bar, Warszawa, Ernest Zięba (commis)
• Jacek Majcherek – Bistro Słowacki, Gdańsk, Wiktor Bałdyga (commis)

28 lutego
• Maciej Majewski – Sofitel, Warszawa, Szymon Ścisłoski (commis)
• Marcin Molik – restauracja Drukarnia, Warszawa, Krystian Campagno (commis)
• Dawid Szkudlarek – Folwark Folińscy, Wysoka, Maciej Pisarek (commis)
• Dawid Zagrzywiec – Renaissance Warsaw Airport Hotel, Sebastian Graca (commis)

Na przyrządzenie dwóch dań z ryby i mięsa kandydaci mieli 5 godzin 35 minut. Zadaniem było przygotowania danie z jesiotra z dodatkiem ziemniaka oraz lubczyku, serwowane wyłącznie na talerzach w ośmiu porcjach, a także danie z łopatki wieprzowej z kością, móżdżku wieprzowego, mąki gryczanej i polskiego jabłka zaprezentowane na paterze. Oba dania musiały zawierać 50 proc. warzyw, roślin lub ziół, w tym wykorzystane trzy dowolne dodatki według uznania kandydata.

– Dla mnie Bocuse d’Or to taka kulinarna „Formuła 1”, spektakl, w którym nie ma przypadku, a każdy element talerza czy patery powinien być przemyślany i dopracowany w każdym calu. Przez ostatnie dwa miesiące nie było dnia, w którym nie poruszyłbym tematu Bocuse d’Or. Był to trudny okres, obfity w treningi, analizy i rozmowy, ale nieprzespane noce i czas poświęcony w Folwarku Folińscy pozwolił przygotować się nam z należytą starannością – powiedział zwycięzca Bocuse d’Or Poland 2018 Dawid Szkudlarek.

– Przez dwa dni mieliśmy okazję oglądać najlepszych kucharzy w Polsce, którzy mimo presji czasu i licznie zgromadzonej publiczności stanęli na wysokości zadania. Na podium znaleźli się kucharze, których dania były przemyślane i prezentowały się naprawdę wyjątkowo. Teraz przed nami kolejne etapy Bocuse d’Or Poland, gdyż jest to projekt całoroczny, a zmagania kucharzy to najważniejszy, ale niejedyny jego element – powiedział Jacek Krawczyk, prezes zarządu Bocuse d’Or Poland.

Finał polskich eliminacji został przeprowadzony według wytycznych regulacyjnych ustanowionych przez Międzynarodowy Komitet Organizacyjny Bocuse d’Or. Nad przebiegiem całego konkursu czuwał head chef Bocuse d’Or Poland Jarosław Walczyk, natomiast za stronę techniczną odpowiadał szef Łukasz Konik. Kandydatów oceniało międzynarodowe jury degustacyjne pod przewodnictwem Adama Chrząstowskiego, a wśród jurorów znaleźli się: Jarosław Uściński, Jerzy Pasikowski, Rafał Targosz, Ákos Sárközi oraz Charles Tjessem. W jury technicznym pod przewodnictwem Roberta Skubisza zasiedli: Paweł Kałuski, Wojciech Harapkiewicz i Tomasz Purol.

Bocuse d'Or to jeden z najbardziej prestiżowym konkursów kulinarnych na świecie, stworzony 31 lat temu przez Paula Bocuse. Od tego czasu odbyło się wiele krajowych eliminacji w ponad 60 krajach, ekscytujących selekcji kontynentalnych i wielkich finałów w centrum targów SIRHA, które mają miejsce co dwa lata. Dawid Szkudlarek, zwyciężając w polskiej edycji, zakwalifikował się do europejskich eliminacji. Informację oficjalnie potwierdzili organizatorzy.

„Food Service” był patronem medialnym wydarzenia

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej