W Turynie polski zespół zaprezentuje swoje umiejętności. Przygotowania do startu w konkursie będą odbywać się w Ashanti – Szkole Kulinarnej. W Coupe du Monde de la Pâtisserie w Turynie rywalizować będzie 8 drużyn. Kolejność, w której kraje będą konkurować, została oficjalnie wyłoniona poprzez losowanie. Każda z drużyn będzie miała 5 godzin na stworzenie mrożonego deseru owocowego i 10 deserów na platerze, każdy zrobiony przez jednego z dwóch kandydatów zespołu. Oprócz tego zawodnicy będą musieli wykonać jedną rzeźbę z cukru i jedną z czekolady. Międzynarodowe jury wyłoni zwycięzcę europejskiego pucharu cukierniczego oraz dwa pozostałe kraje, które wezmą udział w Wielkim Finale w Lyonie. W finale w 2019 r. wystąpią 22 kraje: z każdej kontynentalnej selekcji zostaną wyłonione 3 kraje plus 5 najlepszych (top 5): Włochy, Japonia, USA, Korea Południowa, Wielka Brytania. Pięć krajów spośród pozostałych uczestników otrzyma od jurorów „dziką kartę”. Te „dzikie karty” ustanowione przez Gabriela Paillassona przypisuje się krajom, które zasługują na to najbardziej, dzięki ich osiągnięciom w konkursie.
„Grande finale” Coupe du Monde de la Pâtisserie odbywa się co dwa lata w Lyonie podczas Międzynarodowych Targów Sirha. Kolejny finał Coupe du Monde de la Pâtisserie odbędzie się 27 i 28 stycznia 2019 r. i będzie świetną okazją do celebrowania 30. rocznicy powstania konkursu. Oficjalnym przedstawicielem konkursu w Polsce została agencja Smarten PR.


SPECJALNIE DLA CUKIERNIKÓW


Polska drużyna zakwalifikowała się do Coupe du Monde de la Pâtisserie, jednego z najbardziej prestiżowych konkursów cukierniczych na świecie. W Turynie polski zespół zaprezentuje swoje umiejętności. Przygotowania do startu w konkursie będą odbywać się w Ashanti - Szkole Kulinarnej.
Zobacz także

Finał Wine & Food Noble Night: wyniki konkursu

Za nami jubileuszowa edycja konkursu inicjowanego przez Noble Bank i Noble Concierge. Po raz 10. dwanaście restauracji z całej Polski gotowało na żywo podczas uroczystej gali finałowej.

Bocuse d’Or Europe 2018 za nami!

W dniach 11-12 czerwca dwadzieścia najlepszych europejskich duetów kucharskich walczyło podczas Bocuse d’Or Europe 2018 w Oval Lingotto Fiere Torino o awans do Wielkiego Finału w Lyonie 2019.

Poland Restaurant Forum by Nespresso

Po raz czwarty w Polsce, a drugi raz w Warszawie odbyło się gastronomiczne spotkanie Poland Restaurant Forum by Nespresso. Głównym hasłem czwartej odsłony forum było "Dzielenie się siłą" (Share the power). W wydarzeniu wzięło udział ponad 100 uczestników.

BACARDI LEGACY GLOBAL COCKTAIL COMPETITION

To jeden z najbardziej znanych konkursów barmańskich, skierowany do najlepszych barmanów na świecie. Zwycięzcą etapu regionalnego został Grzegorz Nowicki.

Rozpal biznes w plenerze

W październiku tego roku w Krynicy Zdrój odbyła się trzecia i zarazem ostatnia w tym roku kolacja z cyklu Dinner With A View. Jakie są korzyści z realizacji tego typu projektów i czy możemy liczyć na kontynuację?

Michał Molenda - nowa twarz Akademii Inspiracji MAKRO

Szef kuchni Michał Molenda dołączył do zespołu Akademii Inspiracji MAKRO, gdzie swoje międzynarodowe wykształcenie wykorzysta do tworzenia nowych, atrakcyjnych tematów szkoleń dla branży gastronomicznej.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

