x

TORUŃSKI FESTIWAL SMAKÓW

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    26.03.2018

"Stare i nowe. Tradycja i nowoczesność w kuchni polskiej" - pod takim hasłem odbędzie się Toruński Festiwal Smaków w dniach 24-25 marca w Centrum Targowym Park. Gościem specjalnym tegorocznej edycji festiwalu będzie Karol Okrasa, który pokaże, jak i po co łączyć w kuchni nowoczesność z tradycją.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
O kulinarnych modach i tradycjach opowiedzą nam badacze z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK. Gościem specjalnym tegorocznej edycji festiwalu będzie Karol Okrasa, który pokaże, jak i po co łączyć w kuchni nowoczesność z tradycją. Festiwal odwiedzi także Grzegorz Łapanowski, prowadzący program „Top Chef” i twórca akcji Szkoła na Widelcu. Jak co roku odbędzie się konkurs kulinarny dla restauracji, prezydent Torunia i rektor UMK ugotują obiad, będzie można poznawać tajniki gastronomii molekularnej i porównywać ją z kuchnią tradycyjną. W programie znajdą się: pokazy kulinarne i opowieści o kuchni tradycyjnej oraz gastronomii molekularnej w wykonaniu kucharzy z Klubu Szefów Kuchni, organizacji zrzeszającej najlepszych kucharzy w Polsce, zajęcia dla dzieci na temat tradycyjnych i niezwykłych jajek wielkanocnych, cała seria degustacji i spotkań. Toruński Festiwal Smaków odbędzie się w ramach Targów Wypoczynek 2018.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

KULINARNY TRANSATLANTYK

Zbliża się VII edycja wydarzenia - odbędzie się już w dniach 15-19 lipca w Łodzi. Kino Kulinarne na Transatlantyku to dokumenty i filmy fabularne o tematyce okołokulinarnej - przedstawiające sylwetki szefów kuchni, ale też odsłaniające kulisy produkcji żywności oraz wina.

Nowe rozdanie gwiazdek Michelin - w Polsce bez rewolucji

Restauracje Atelier Amaro oraz Senses z Warszawy kolejny rok z rzędu utrzymały swoje Gwiazdki Michelin, więc nadal są jedynymi w Polsce lokalami z tym wyróżnieniem.

26 lat polskiej gastronomii w 200 numerach "Food Service"

Zobaczcie, jak zmieniała się polska gastronomia od 1994 roku. Przedstawiamy najważniejsze wydarzenia i trendy, które wpłynęły na to, jak dziś wygląda polska scena gastronomiczna.

Greater Poland - Beer Cup 2019

230 produktów, 15 profesjonalnych sędziów z kraju i z zagranicy, 15 kategorii stylowych. Na Poznańskich Targach Piwnych przyznano nagrody dla najlepszych piw i cydrów.

Rusza Nocna Zmiana - pierwszy krakowski market nocny

Nocna Zmiana to pierwszy pop-up’owy nocny market w Krakowie, który przez 7 letnich weekendów zagości z pysznym street food, rzemieślniczymi napojami oraz muzyką w ogrodzie na tyłach Hali 100-lecia Cracovii.

W SŁUSZNEJ SPRAWIE

5 stycznia na Stadionie Energa Gdańsk odbyła się charytatywna "Kolacja Szefów Kuchni". Kolacje przygotowywane wspólnie przez kilku szefów kuchni to zawsze świetna okazja do wymiany pomysłów i doświadczeń, zdobycia nowych inspiracji.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej