x

KULINARNE KRAJOBRAZY

Kategoria: Lifestyle - książki    26.03.2018

To pięknie wydany album napisany przez słynnego szefa kuchni dla innych szefów kuchni. Przeglądając książkę, możecie poznać produkty, dzikie rośliny, egzotyczne owoce, dowiedzieć się, jak wyglądały tradycyjne chilijskie potrawy, ich klasyczne źródła i nowe interpretacje.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Pod względem kulinarnym z Chile zdecydowanie kojarzy się jedno nazwisko – zwłaszcza jeśli chodzi o fine dining. Rodolfo Guzman prowadzi restaurację Boragó w Santiago już od 2006 r., (42. miejsce The World 50 Best Restaurants). Przez wiele lat pracował w słynnym baskijskim Mugaritz, dziś doświadczenie tam zdobyte adaptuje do kuchni rodzinnego kraju. „Boragó: Coming from the South” to pięknie wydany album napisany przez słynnego szefa kuchni dla innych szefów kuchni. To także coś więcej – Rodolfo Guzman połączył w niej opowieści o Chile, geografii i produktach z prywatnym zeszytem z przepisami (ponad 100) na potrawy z menu degustacyjnego, precyzyjnymi wskazówkami, notatkami i szkicami. Do tego fotografie jedzenia i monumentalne krajobrazy, które dopełniają całość i wpisują się w formułę, którą Phaidon z powodzeniem propaguje już od kilku lat. To wszystko składa się na osobistą wizję kulinarną Chile, łączącą przeszłość i teraźniejszość z wizją przyszłości. Jak sam Guzman mówi, stara się uczyć jak najwięcej o swoim kraju, regionie, bioróżnorodności i bogactwie naturalnych składników. Tak jak o korzeniach i historii ludzi, którzy za nimi stoją. Przeglądając książkę, możecie poznać produkty, dzikie rośliny, egzotyczne owoce, dowiedzieć się, jak wyglądały tradycyjne chilijskie potrawy, ich klasyczne źródła i nowe interpretacje. Przepisy zebrane na końcu albumu podzielone są na regiony: Araucania, Atacama czy Santiago. Wśród przepisów znajdziecie np. kałamarnicę z jogurtem kokosowym, mandarynką i dziką rutą zwyczajną, fasolę Granado z pomidorami z Limache, węgorza z białymi różami czy okonia morskiego z morską sałatą i fiołkowym sosem Garum. Na deser ciastko grzybowo-czekoladowe. A to dopiero początek geograficznej podróży po Chile, którą stanowi „Boragó”.

Rodolfo Guzman, „Boragó: Coming from the South”, wyd. Phaidon 2017

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej