x

SIŁA ŻYWIOŁÓW

Kategoria: Lifestyle - książki    26.03.2018

Wśród opisywanych tutaj książek wcale nieczęsto pojawiają się pozycje kultowe czy wręcz klasyki - dominują nowości. Do grupy klasyków zdecydowanie można zaliczyć "Magię gotowania" sprzed kilku lat, której polskie (niestety, niedoskonałe) tłumaczenie ukazało się właśnie na polskim rynku.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Napisał ją Michael Pollan, słynny aktywista ruchu Slow Food, dziennikarz i pracownik naukowy, który od wielu lat stara się odpowiadać na najprostsze z możliwych pytań: „co i jak powinniśmy jeść?”. Jest autorem licznych publikacji, w tym siedmiu bestsellerów „The New York Times”, m.in. „Jak jeść. Przewodnik konsumenta” oraz „W obronie jedzenia. Manifest wszystkożerców”. „Magia gotowania” została skonstruowana wokół czterech żywiołów: powietrza, wody, ognia i ziemi. Pollan przygląda się procesom zachodzącym podczas gotowania, kulinarnym technikom, śledzi tradycje i rytuały codziennego życia, a wszystko po to, by udowodnić, że gotowanie to jedna z najbardziej wartościowych czynności, jakie możemy wykonywać. Pokazuje, że pieczenie, smażenie czy grillowanie mięs mogą być naprawdę fascynujące – nie mówiąc o tajnikach zupełnie dzikiej i nieokiełznanej fermentacji czy procesach powstawania pieczywa. Przygląda się im bardzo analitycznie, ale o związkach między nauką, kulturą i smakami opowiada głównie przez pryzmat historii spotkanych ludzi i podróży po całym świecie. Nie rozmawia z gwiazdami kulinariów i słynnymi szefami kuchni, ale zwykłymi ludźmi, którzy od lat robią swoje, doskonaląc się w rzemiośle. Zwłaszcza dla kogoś, kto na stałe pracuje w gastronomii, spojrzenie tego rodzaju może być szczególnie ciekawe. Po lekturze koniecznie trzeba obejrzeć program dokumentalny na podstawie książki, który wyprodukował Netflix (seria „Cooked”), a także śledzić kolejne projekty Michaela Pollana – który nieprzerwanie działa na rzecz obrony prawa do prawdziwego jedzenia nie tylko wśród branży kulinarnej, ale przede wszystkim o jego dostęp na co dzień, dla świadomych konsumentów.

Michael Pollan, „Magia gotowania”, wyd. polskie: Vivante 2018

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej