x

CZYSTA HIGENICZNA

Kategoria: Twój biznes - oferta    26.03.2018

Jak utrzymać porządek i nieskazitelną czystość na zapleczu restauracji? Przedstawiamy najnowszą ofertę środków czystości, a także szereg prostych lecz nieoczywistych rozwiązań - które znacznie ułatwią życie i pomogą utrzymać podstawowe standardy.

Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com
Wydaje się, że to warunek sine qua non prawidłowego funkcjonowania każdego lokalu gastronomicznego. Kuchnia, całe zaplecze – czyli miejsce, w którym przede wszystkim przechowuje się i obrabia produkty spożywcze oraz w którym przygotowuje się potrawy – po prostu musi być czysta. Dotyczy to nie tylko naczyń, blatów roboczych, mających bezpośredni kontakt ze składnikami potraw, ale także wszystkich sprzętów, zabudowanej na stałe ceramiki i armatury. Zasady zachowania higieny wśród zespołu: kucharzy, pomocy kuchennej i obsługi, normy HACCP to oczywiście kluczowe aspekty. Jednak często zapomina się, że bez odpowiednich preparatów, bez najlepszej jakości środków czystości nie da się utrzymać standardów i zachować sterylnej czystości. Zwłaszcza kiedy kuchnia pracuje na pełnych obrotach, o porządek trzeba dbać non stop. Przeanalizowaliśmy najczęstsze i najgroźniejsze problemy, porozmawialiśmy ze specjalistami, zbadaliśmy rynek i przedstawiamy kilka rozwiązań.

Profesjonalna pomoc
To, co zazwyczaj stanowi największy problem w gastronomii, to tempo pracy i nieustanne rotacje załogi. – Edukacja personelu, który bardzo często się zmienia jest niezwykle trudna. Kolejnym problemem jest to, że właściciele często sami stosują „domowe” sposoby radzenia sobie z brudem, gdyż nie znają lepszych, kompleksowych i nierzadko o wiele tańszych rozwiązań – mówi Robert Tokarz z Procter & Gamble Professional. – Dlatego też prowadzimy szkolenia z zakresu utrzymania czystości za pomocą naszych środków – dodaje. W portfolio firmy znajdują się środki Fairy Professional, a wśród nich między innymi: płyn dezynfekująco-odtłuszczający oraz płyn mocno odtłuszczający. Produkty firmy charakteryzuje wielofunkcyjność pojedynczych środków. Można je zatem stosować do czyszczenia sprzętów takich jak okapy, piekarniki, płyty i trzony grzewcze, blaty, a także płytki ceramiczne, sanitariaty, ściany i wszelkie powierzchnie kuchenne.

– Na zapleczach gastronomicznych najlepiej spisują się produkty skuteczne pod względem tłustych zabrudzeń, przebadane dermatologicznie, dopuszczone do powierzchni mających kontakt z żywnością oraz mające zminimalizowane cechy zapachowe – podkreśla Jakub Klewaniec, dyrektor sprzedaży w firmie Dywizja HoReCa Voigt Sp. z o.o. Zaznacza, że najbardziej wydajne przy czyszczeniu dużych przestrzeni jest dozowanie koncentratu w obiegu zamkniętym w formie sprayu, co pozwala umyć nawet do 1500 mkw. z jednego opakowania roztworu 0,6 l z triggerem. – Odpowiednia procedura pomaga zmniejszyć częstotliwość czyszczenia trudno dostępnych miejsc, takich jak na przykład okapy. Najlepszym rozwiązaniem, które wiąże się z optymalizacją kosztów, jest stosowanie profesjonalnych produktów o zasadowym pH, przeznaczonych stricte dla gastronomii. W połączeniu ze ścierką z mikrowłókien daje koszt mycia 10 mkw. powierzchni okapu w wysokości około 0,09 grosza dla produktu gotowego do użycia bądź nawet 0,007 grosza w przypadku roztworu z koncentratu – dodaje Klewaniec.

Warte podkreślenia są też rozbudowane doradztwo, serwis, system szkoleń i wdrażania procedur w firmie. Do dyspozycji klientów Voigt oddaje 13 własnych serwisantów oraz 9 doradców terenowych. – Wdrażamy i pomagamy egzekwować procedury, gwarantujemy pakiet niezbędnej dokumentacji obiektowej, regularnie serwisujemy dozowniki i prowadzimy szkolenia oraz audyty – zaznacza Klewaniec. Ciekawym rozwiązaniem są także czytelne, przyjazne użytkownikom opakowania oparte na piktogramach, kolorach oraz stworzone dla firmy systemy dozowania. To gwarancja bezpiecznej żywności i higienicznego otoczenia.

Jeśli chodzi o produkty przeznaczone do czyszczenia posadzek, tutaj dużą ofertę ma firma Ecolab. Środki charakteryzują się dużą zdolnością pochłaniania brudu dzięki zastosowaniu specjalnych enzymów, które działają w sposób ciągły – zarówno w trakcie stosowania produktu, jak i po jego zastosowaniu. Dodatkowym atutem jest brak konieczności spłukiwania. Produkty firmy Ecolab pozostawiają na podłodze powłokę odporną na zabrudzenia, co znacznie ułatwia utrzymanie estetycznego wyglądu posadzek i eliminuje ryzyko poślizgnięcia.

Dla zdrowia i środowiska
Nieprzestrzeganie procedur oraz zasad może mieć bardzo poważne konsekwencje. – Nagminnym procederem jest bagatelizowanie higieny rąk i lekceważący stosunek do proponowanych rozwiązań w tym zakresie, co skutkuje dramatycznymi danymi w zakresie fali zachorowań na WZW typu A – dodaje Klewaniec. Tutaj również pomocne staje się stosowanie profesjonalnych środków czystości o zasadowym pH z oferty Voigt. Warto zwrócić uwagę na ofertę wspomnianej wyżej firmy Ecolab, która zapewnia kompleksowe linie produktów obejmujące specjalistyczne środki higieny kuchennej przeznaczone do silnie zabrudzonych przestrzeni, zabezpieczających czyszczoną powierzchnię.

W ofercie Ecolab znajduje się szeroka gama produktów antybakteryjnych, drożdżakobójczych oraz środków skutecznych przeciw norowirusom, które dodatkowo z łatwością usuwają tłuszcze, olej, białka, krew, resztki owoców i inne plamy. – Dzięki zastosowaniu wydajnych koncentratów zmniejsza się ilość potrzebnego transportu i emisji szkodliwych spalin, jak również ilość odpadów opakowaniowych – stwierdza Andrzej Piotrowski, country division manager, Institutional Poland w firmie Ecolab. Dodatkowo trzeba zaznaczyć, że zastosowane w produktach surowce ulegają biodegradacji, natomiast opakowania plastikowe nadają się do recyklingu. Sprzęt dozujący Ecolab zapewnia odpowiednie stężenie użytkowe i ogranicza zużycie wody, zapobiega nadmiernemu zużyciu środka, a także gwarantuje bezpieczeństwo użytkownika ze względu na brak kontaktu z koncentratem. – Niezmiennym celem firmy Ecolab jest troska o bezpieczeństwo i zadowolenie naszych klientów oraz ochrona zasobów naturalnych – dodaje Piotrowski.

O środowisko dba również Procter & Gamble. – Wszystkie nasze produkty wpisują się w szeroko rozumianą dbałość o środowisko. Chodzi tu nie tylko o to, aby środki były przyjazne dla środowiska czy bezpieczne dla użytkowników – ale także o to, aby cały proces ich produkcji oraz logistyka w jak najmniejszym stopniu zagrażała środowisku – zaznacza Robert Tokarz.

Z kolei Voigt legitymuje się certyfikatem „Firma Bliska Środowisku” i ma w ofercie produkty z oznakowaniem ekologicznym EU Ecolabel. Proponuje polskiej branży specjalistyczne preparaty bez fosforanów, oparte na bioenzymach oraz superkoncentratach minimalizujących liczbę koniecznych opakowań. Wdrożyli i stosują normę środowiskową ISO 14001:2005.

Technologie zmywarek
– Zrównoważony rozwój wymaga nowoczesnych technologii. Szczególną uwagę będziemy chcieli zwrócić na zastosowanie nowych materiałów oraz cyfryzację, której początkiem jest nasz sterownik APEXTM umożliwiający m.in. kontrolę danych eksploatacyjnych – mówi Piotrowski.

– Zapewniamy produkty niezawodne w gastronomii: usuwające osady po kawie i herbacie, zapobiegające żółknięciu naczyń, gwarantujące maksymalną efektywność, środki do ręcznego i maszynowego mycia naczyń, nadające idealny połysk środki nabłyszczające do płukania naczyń i wiele innych rozwiązań, z którymi stykają się nasi klienci – dodaje.

Ponadto innowacyjny program mycia naczyń APEXTM oparty jest nie tylko na wydajnych i skutecznych produktach myjących. W skład programu wchodzi również specjalny sterownik pozwalający na kontrolę głównych danych eksploatacyjnych, takich jak: temperatura płukania, temperatura mycia, ilość stosowanego produktu, wymia- na wody w komorze zmywania, liczba umytych koszy oraz kontrola wydajności. Otrzymujemy czytelny wydruk z informacjami eksploatacyjnymi – raporty są wygodne, alarmy czytelne – podają precyzyjną informację na temat miejsca i czasu wystąpienia zdarzenia. Wszystkie tego ty- pu dane pozwalają ograniczyć konieczność ponownego mycia i obniżyć koszty mycia naczyń. Również w ofercie firmy Procter & Gamble znajdują się płyny do naczyń, które można stosować zarówno do zmywania porcelany, naczyń, jak i dużych sprzętów.

Warto zapoznać się z ofertą powyższych firm, ich dystrybutorami, a także skorzystać z pełnej oferty konsultacji i szkoleń. W ramach współpracy długofalowej zarówno producenci, jak i dystrybutorzy oferują rozmaite promocje. Rozwiązania i sprzęty najczęściej podzielone są na sektory dla: restauracji, hoteli, barów szybkiej obsługi i sieci gastronomicznych. Dopiero kiedy przetestujemy kilka różnych środków i skorzystamy z usług kilku firm, będziemy w stanie wybrać najlepsze opcje, dostosowane do charakteru oraz skali naszego działania.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej