Dlaczego wino?
Przypadek sprawił, że znalazłam się w tej branży. Na szczęście praca spodobała mi się na tyle, że stała się moim hobby. Do tego wino jest najzdrowszą używką, jaką wymyślił człowiek, więc to sama przyjemność pracować z tym tematem.
Od jak dawna pracujesz w środowisku winiarskim i jaka była twoja pierwsza praca?
Zajmuję się winem od 16 lat. Pierwszym miejscem, w którym pracowałam, był sklep Fine Wine & Spirits. Był to salon firmowy Piwnicy Wybornych Win i Carey Agri. Tam złapałam bakcyla.
Kogo w świecie wina podziwiasz i dlaczego?
Jest wielu wspaniałych winiarzy i sommelierów, których niezwykle cenię. Natomiast bezpośredni wpływ na rozwój mojej pasji miał Wojciech Gogoliński. Wiele mnie nauczył w Collegium Vini i wpoił szacunek do wina. Wojciech Bońkowski również jest moim mentorem. Od lat jego artykuły są kopalnią wiedzy winiarskiej, z której chętnie korzystam.
Co robisz, żeby się rozwijać jako sommelier?
Codzienna praca w restauracji pomaga utrwalić zdobytą wiedzę. Po nowinki sięgam do internetu oraz czytam prasę branżową. Chodzę na degustacje, spotykam się z importerami i winiarzami. A na urlop najchętniej wybieram kierunki na świecie, gdzie mogę zwiedzić ciekawe winnice.
Gdybyś mogła spróbować dowolnego wina, co byś wybrała i z kim byś je wypiła?
Mam dwa takie marzenia. Pierwsze to Chateau d’ Yquem z 1983 r. Był to jeden z najlepszych roczników w Sauternes. Czytałam o wspaniałych wrażeniach z degustacji. Najchętniej delektowałabym się nim
z moją mamą. Drugie to Cabernet Sauvignon Stags’ Leap Warrena Winiarskiego z 1973 r. To wino, które zwyciężyło w słynnej Degustacji Paryskiej w 1976 r., pokonując Chateau Mouton Rothschild. Spróbowałabym go z moimi „winnymi” przyjaciółmi. Wrażenia gwarantowane.
Dobry sommelier jest...?
Pasjonatem. Lubi ludzi i chętnie dzieli się swoją wiedzą. Do tego ma świetny węch i smak.
Ulubione połączenie jedzenia i wina?
Uwielbiam hiszpańską kuchnię i bardzo cenię tamtejsze wina. Często w domu przyrządzam paellę z kurczakiem i owocami morza. Podaję do niej albarinho. Ten wyjątkowy szczep pachnie brzoskwinią i grejpfrutem. Ma przyjemną kwasowość i mineralną nutę, a do tego słonawy finisz. Wina z tego szczepu działają jak dodatkowa przyprawa, która podkreśla smak dania. Najlepsze albarinho zawsze mają miejsce w mojej karcie win i domowej piwniczce.
Ulubione aspekty twojej pracy?
Najwięcej satysfakcji daje mi zadowolenie gości. Energetyczna atmosfera panująca w restauracji również jest pozytywną częścią mojej pracy. Lubię, jak dużo się dzieje. To ładuje moje baterie na dalsze wyzwania. A tych w restauracji nie brakuje!
Jakie cele realizujesz jako sommelier?
To zawód, w którym nie można się zatrzymać. Staram się pogłębiać swoją wiedzę, próbować jak najwięcej win i szlifować serwis.
Co najmniej lubisz w swojej pracy?
Kiedyś myślałam, że beczkowe chardonnay z Nowego Świata jest dla mnie nie do przejścia. Na szczęście już je zrozumiałam.
BIO
Stanowisko: sommelier w restauracji Genesis w Warszawie
Data i miejsce urodzenia: 08.06.1983 r., Morąg
Najważniejsze osiągnięcia: dyplom sommeliera przyznany przez Collegium Vini w Krakowie w 2007 r. Od 2015 członkini Stowarzyszenia Sommelierów Polskich


KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MAGDALENA GUMIELA


"Najwięcej satysfakcji daje mi zadowolenie gości. Energetyczna atmosfera panująca w restauracji również jest pozytywną częścią mojej pracy. Lubię, jak dużo się dzieje. To ładuje moje baterie na dalsze wyzwania. A tych w restauracji nie brakuje!"

Zobacz także

VI Konkurs Polskich Win

Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zapraszają polskie winnice do udziału w konkursie na najlepsze wina.

Czy wiesz, co pijesz?

Łódzkie laboratorium uzyskało międzynarodową akredytację potwierdzającą jego kompetencje w obszarze badania autentyczności win i tym samym stało się pierwszym polskim ośrodkiem, który specjalizuje się w wykrywaniu zafałszowań w winach stosując tzw. metody izotopowe.

Adam Pawłowski: Edukacja winiarska w morowych czasach

Pandemia koronawirusa zmusiła nas do szybkiego przeorganizowania w zasadzie każdej sfery życia. W trakcie lockdownu inaczej pracujemy i spędzamy czas wolny, a także w inny sposób uczymy się o winie.

Adam Pawłowski: Szampan od rolnika

W ostatnich dekadach uwidocznił się podział na dwa nurty w regionie Szampanii. Z jednej strony mamy powszechnie rozpoznawalne marki dużych domów szampańskich jak Moët et Chandon czy Ruinart, a z drugiej znani jedynie w wąskich gronach smakoszy, mali producenci jak Jacques Selosse, David Léclapart.

Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

Podkarpackie święto wina zgromadzi polskich i zagraniczni winiarzy, miłośników i pasjonatów wina, amatorów dobrej zabawy i pysznego jedzenia. Zaplanowano je na ostatni weekend wakacji - 24 i 25 sierpnia.

Mistrzostwa Polski Sommelierów 2018

Najlepsi sommelierzy po raz 18. wystartują w Mistrzostwach Polski Sommelierów. Konkurs odbędzie się 26 maja w salach Hotelu Regent w Warszawie.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

