Położenie winnicy: Daromin 2, 27-612 Wilczyce, woj. świętokrzyskie
Łączny areał nasadzeń: 4,5 ha
Roczna produkcja: ok. 30 tys. butelek
Najważniejsze nagrody: Konkurs Cuvee 2013 w Ostrawie – srebrny medal dla Rose 2012 oraz wyróżnienie Fijev Prix; VI Ogólnopolski Konkurs Win Grand Prix – Winobranie 2015 – złoty medal i grand prix dla wina RG; Konkurs Win Polskich w Jaśle 2017 – grand prix dla wina Pi 2015
Restauracje, gdzie można napić się wina: Butchery & Wine, Kieliszki na Próżnej, Kieliszki na Hożej, Belvedere, Biała Róża, Topollino, Wine Spa Głęboczek
Strona internetowa: www.winnicaplochockich.pl
Wiedzę o produkcji wina czerpali z literatury polskiej i zagranicznej, a także w trakcie wyjazdów szkoleniowych. Skutecznie walczą ze stereotypem, że ze względu na klimat w Polsce dobrze przyjmują się jedynie odmiany hybrydowe. Potwierdzają to nagrody przyznawane przez specjalistów, jak np. ubiegłoroczna grand prix Konkursu Win Polskich w Jaśle, gdzie główną nagrodę zdobyło wino Pi na bazie szczepu Pinot Noir.
O swoich winach mówią, że są autorskie, autentyczne, czyste, świeże, aromatyczne. Na łącznej powierzchni blisko 4,5 hektara uprawiają hybrydy, a także odmiany vitis vinifera. Na jakość win niewątpliwie wpływają lekkie gleby lessowe, które porastają szczepy winorośli w następujących proporcjach: hibernal 38 arów, seyvel blanc 51 arów, johanniter 40 arów, solaris 35 arów, muscaris 20 arów, riesling 11 arów, traminer 5,5 ara, sibera 15 arów, cserszegi fűszeres 5,5 ara, muskat 10,5 ara, pinot blanc 11 arów, maréchal foch 35 arów, rondo 30 arów, regent 20 arów, zweigelt 21 arów, cabernet cortis 11 arów, pinot noir 11 arów, saint laurent 11 arów, bolero 10 arów, frontenac 15 arów.
Sami Płochoccy od kilku lat obserwują boom na polskie wino. Zwracają jednakże uwagę na aspekty etyczne prowadzenia takiego biznesu. – Pod szyldem „polskie wino” powstają również wina nie do końca polskie, bo zdarza się, że ze sprowadzanych zza granicy moszczów czy winogron. Ludzie mający spore fundusze realizują przedsięwzięcia biznesowe, gdzie wina tworzą zatrudnieni przez nich enolodzy – tłumaczą Płochoccy. – Niemal od razu powstają wina o światowej jakości. Z drugiej strony jest nadal duża liczba pasjonatów, którzy nie dysponują tak dużymi środkami. Uczą się wszystkiego od początku i tworzą wina sami. Ich produkty przechodzą naturalną drogę rozwoju. Jak sami na koniec przyznają, lepiej jak wino ma czasem drobne wady. Wtedy wydaje się bardziej autentyczne.
TE ODMIANY CIĘ ODMIENIĄ
HYBRYDA – CO TO WŁAŚCIWIE JEST?
To inaczej mieszaniec, czyli jednostkowy okaz gatunku powstały w wyniku skrzyżowania dwóch organizmów rodzicielskich. Już w XIX w. powstały pierwsze krzyżówki różnych odmian V. vinifera. Pierwszym takim udanym eksperymentem była odmiana petit bouschet (aramon x teinturier du cher), stworzony przez francuskiego hodowcę Louisa Bouscheta de Bernarda. Do popularnych krzyżówek międzygatunkowych winorośli na świecie zaliczamy np. pinotage (pinot noir x cinsault) czy alicante bouschet (petit bouschet x grenache). W Polsce jednymi z najczęściej uprawianych odmian hybrydowych są rondo i regent (czerwone) czy solaris i seyval blanc (białe).