x

GRZYBY KUNG PAO

Kategoria: Karta - dania    26.03.2018

Grzyby Kung Pao możemy znaleźć w menu Reginy - jednej z restauracji Pauliny Jaskólskiej i Kamili Mroczkowskiej.

Foto: Michał Radwański
Foto: Michał Radwański
Sos:
• 50 ml sosu sojowego
• 25 g cukru
• 30 ml oleju z pestek winogron
• 50 ml wody
• 10 g imbiru
• 5 ml oleju sezamowego
• 1 szt. anyżu
• 2 g pieprzu syczuańskieg
 • 10 g czosnku

Dodatkowo:
• 160 g wybranych grzybów (np. pieczarek portobello, boczniaków)
• 2 łyżki orzeszków ziemnych
• 4 szt. chili syczuańskiego
• 50 g skrobi kukurydzianej

Sposób przygotowania:
Umieść wszystkie składniki na sos na małej patelni i gotuj w temp. 80 ̊C przez godzinę. Odcedź. Grzyby obtocz w skrobi kukurydzianej. Smaż je w głębokim tłuszczu przez 2 minuty.
Podgrzej sos, dodaj grzyby i mieszaj. Dodaj chili i orzeszki mieszaj przez 5 do 10 sekund na dużym ogniu. Umieść danie na talerzu i posyp dymką. Zrobione!

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Ziemniaki według Marcina Budynka i Andrzeja Polana

W ramach kampanii "Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz" znani szefowie kuchni Marcin Budynek i Andrzej Polan zdradzają swoje przepisy na ziemniaczane przysmaki inspirowane podróżami do Grecji, Chorwacji, Hiszpanii i Turcji.

Cierpkość dzikiej tarki

Dziko rosnący krzew daje owoce, które mogą być używane do nalewek i syropów albo do wytrawnych konfitur czy w postaci mrożonej jako podstawa sosów, świetnie łączących się z dziczyzną.

Kultowe klopsiki z Ikei teraz w całkowicie roślinnej wersji

Nowa wersja klopsików wygląda i smakuje jak mięso, a przy tym jest w 100% roślinnym produktem. Danie jest alternatywą dla osób, które chcą zatroszczyć się o planetę i ograniczyć spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego, jednoczenie nie rezygnując z mięsnego smaku.

KISZONKI

Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności. Stosowano ją w wielu wersjach na całym świecie. Polega na wywołaniu fermentacji mlekowej i wytworzeniu kwasu mlekowego, który zapobiega psuciu się żywności.

Moskole, kwaśnica, bombolki - tradycyjna kuchnia Podhala

Podhale to jeden z najbardziej malowniczych regionów Polski. Kulinarne tradycje krainy u podnóża Tatr są prawdziwą pochwałą prostoty i lokalnych wyrobów. Czy słyszeliście o najbardziej charakterystycznych potrawach tej górzystej krainy?

13 lipca Międzynarodowym Świętem Frytek

Chrupiące i złociste z zewnątrz, w środku miękkie i puszyste, idealne w towarzystwie burgera albo spożywane jako osobne danie. Topowa przekąska znana przez ludzi na całym świecie. Mowa o frytkach, które 13 lipca obchodzą swoje święto.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej