x

GRZYBY KUNG PAO

Kategoria: Karta - dania    26.03.2018

Grzyby Kung Pao możemy znaleźć w menu Reginy - jednej z restauracji Pauliny Jaskólskiej i Kamili Mroczkowskiej.

Foto: Michał Radwański
Foto: Michał Radwański
Sos:
• 50 ml sosu sojowego
• 25 g cukru
• 30 ml oleju z pestek winogron
• 50 ml wody
• 10 g imbiru
• 5 ml oleju sezamowego
• 1 szt. anyżu
• 2 g pieprzu syczuańskieg
 • 10 g czosnku

Dodatkowo:
• 160 g wybranych grzybów (np. pieczarek portobello, boczniaków)
• 2 łyżki orzeszków ziemnych
• 4 szt. chili syczuańskiego
• 50 g skrobi kukurydzianej

Sposób przygotowania:
Umieść wszystkie składniki na sos na małej patelni i gotuj w temp. 80 ̊C przez godzinę. Odcedź. Grzyby obtocz w skrobi kukurydzianej. Smaż je w głębokim tłuszczu przez 2 minuty.
Podgrzej sos, dodaj grzyby i mieszaj. Dodaj chili i orzeszki mieszaj przez 5 do 10 sekund na dużym ogniu. Umieść danie na talerzu i posyp dymką. Zrobione!

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej